8 toffe tips voor je kids in de herfstvakantie

Het maakt niet uit wat het weer doet, in het Rijk van Nijmegen is er genoeg te beleven tijdens de herfstvakantie! Ga de bossen in op zoek naar kabouters en tamme kastanjes of schuif aan bij een van de vele activiteiten georganiseerd door de musea. We hebben acht leuke tips voor je op een rijtje gezet.

© Ton Rothengatter fotografie

1. Kastelen zijn niet suf

Kastelen zijn dan wel honderden jaren oud maar zeker niet suf en stoffig. Voor de Wijchense Kastelendagen zijn ze namelijk op zoek naar kinderen die goed kunnen spioneren. Emilia van Nassau wil vanuit haar kasteel in Wijchen graag weten hoe het kasteel in Hernen er voorstaat, terwijl Reyner van Wijhe zich zorgen maakt of zijn kasteel niet veel minder sterk is dan dat van zijn Wijchense buurvrouw. En zo staat er bij kasteel Hernen nog veel meer tofs op de agenda zoals het Middeleeuws Festijn waar je met het hele gezin terug in de tijd gaat en kennis kunt maken met jonkvrouwen en ridders. In het Rijk van Nijmegen beleef je de Macht en Pracht van de Gelderse streken!

 

Lees verder
Fort Pannerden, Expeditie, ontdek

Fort Pannerden, Expeditie, ontdek

© Duncan de Fey
Eropuit met kinderen - Afrika museum - Groesbeek - Gemeente Berg en Dal

Eropuit met kinderen - Afrika museum - Groesbeek - Gemeente Berg en Dal

© Jurjen Drenth

2. Kinderactiviteiten bij de musea

In de herfstvakantie staat de agenda van de musea in het Rijk van Nijmegen vol met leuke activiteiten en workshops speciaal voor de kids. Vervelen is onmogelijk! Een eigen schaduwtheater maken bij De Bastei, een pepernotenproeverij in het pikkedonker bij het muZIEum, lampenkappen versieren bij Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis of je lichaam als instrument gebruiken bij de body percussie workshop in het Afrika Museum. En dat is dus nog lang niet alles! Bekijk een overzicht van alle musea in het Rijk van Nijmegen.

Lees verder

3. Tijd voor popcorn!

He bah, de weersvoorspellingen zien er niet zo goed uit. Buitenspelen en kastanjes zoeken in het bos zit er dus niet echt in. Wat nu te doen met de kids? Duik de bioscoop met ze in! Bij Pathé Nijmegen draaien er verschillende kinderfilms zoals Superjuffie, Smallfoot en Brandweerman Sam – Klaar voor actie. Met een bak popcorn op schoot ook nog eens een lekker uitje! Of ga naar Cinekid bij filmhuis LUX. Cinekid is een super leuk filmfestival speciaal voor kinderen. Hier kijken ze niet alleen de nieuwste en meest bijzondere kinderfilms maar kunnen ze ook knutselen en spelen in de multimedia-speeltuin: het Kidslab.

Kabouterroute, Berg en dal, Kids

Kabouterroute, Berg en dal, Kids

4. Op zoek naar kabouters

In het kabouterbos van Beek-Ubbergen staat de dikste boom van Nederland, de Kabouterboom. In dit bos wonen ook kabouter Paddestoel en al zijn vriendjes. Aan de hand van de Kabouterroute kunnen kinderen met hun rode puntmuts op kennismaken met alle kabouters in het bos. In het kabouterboekje staan leuke opdrachten voor de kinderen, met kleurplaat, een memory spel, invuloefeningen en zelfs kabouterliedjes voor onderweg.

De Kabouterroute is voor € 2,00 te koop bij onder meer Hotel-restaurant 't Spijker in Beek en VVV Rijk van Nijmegen.

Lees verder
Chimpie Champ - kind in de ballenbak

Chimpie Champ - kind in de ballenbak

© Chimpie Champ
Pret inn - glijbaan

Pret inn - glijbaan

© Pret inn

5. Het is hier binnen beter dan buiten

Wanneer het net wat te koud of nat is om de kinderen naar buiten te sturen dan neem je ze toch mee naar een binnenspeeltuin! Zo kun je in het Rijk van Nijmegen naar Pret Inn in Malden of Chimpie Champ in Oosterhout. Hier kunnen de kinderen heerlijk ravotten en zich helemaal uitleven op de verschillende speeltoestellen. Ook als ouder kun je je hier prima vermaken terwijl je een oogje in het zeil houdt. Zo zijn er comfortabele zitjes, een prima menu om uit te kiezen wanneer je wat wilt eten of drinken en er is gratis wifi.

Lees verder
© Triavium ijsbaan & evenementen

6. Glibberen op het ijs

Muts op, handschoenen en schaatsen aan en hop met de kinderen het ijs op! Wie zegt dat je moet wachten tot de winter om te schaatsen. Bij ijsbaan Triavium staan er tijdens de herfstvakantie leuke activiteiten op het programma. Zo kunnen de kids hun coolste dansmoves laten zien bij de kinderdisco of ga samen de uitdaging aan om vier dagen rondjes over de ringbaan te schaatsen bij de schaats4daagse. Als de knipkaart vol is verdienen jullie zelfs een echte oorkonde en medaille. 

Lees verder
© Hetty van Oijen

7. Actief in de buitenlucht

In de herfst kleuren de blaadjes van groen naar geel, rood en bruin. Buiten wandelen is dus een genot voor je ogen. Bij natuurgebied Heumensoord vind je een korte wandelroute van 6,1 km.
Geniet van de bonte kleurenpracht terwijl de kinderen de mooiste bladeren van de grond rapen. Tijdens de wandeling kom je ook nog eens langs de resten van een oude Romeinse wachtpost en een toffe natuurspeeltuin. Nu laten de bomen natuurlijk niet alleen hun blaadjes vallen maar ook heerlijke tamme kastanjes. Vergeet dus zeker niet een extra tasje mee te nemen! 

Lees verder

8. Een echt ‘middagje uit’

Als volwassene ga je vast wel eens naar het theater en dit is dan echt een avondje uit. Voor kinderen is het natuurlijk ook super leuk om een voorstelling te bezoeken. Tijdens de herfstvakantie is de keuze in het culturele aanbod voor de kinderen reuze! Hierbij wat tips;