Gesmeerd op pad

Of je fiets nou nog met een dikke laag stof erop in de schuur staat of wanneer je graag goed voorbereid op pad gaat. Met deze 9 tips ben je (bijna helemaal) verzekerd van een vlekkeloze fietstocht. Ga gesmeerd op pad!

 

1. Controleer of je fiets nog goed werkt

Werken je remmen nog goed? Zijn je banden opgepompt? Doen allebei je fietslampen het nog? Loop snel even alles na. Tip: je banden mag je zomers wat harder oppompen dan in de winter. Bij gladheid is het fijn om extra grip te hebben, maar in de zomer zorgt het alleen maar voor meer weerstand.

 

2. Check of je stuur en zadel goed zijn afgesteld

Met de juiste houding krijg je bij langere ritten minder snel last van je schouders of nek. Kijk dus even of je comfortabel op je fiets zit. Pas de hoogte van het zadel en stuur aan als dat niet het geval is!

3. Bekijk je route

 Zoek een leuke fietsroute uit voordat je op je stalen ros springt. Neem hem even goed door en print de route uit of sla hem op je telefoon op.

4. Zoek leuke rustpunten voor onderweg

Kijk waar je langs de route even kan bijkomen met een kop koffie en stukje taart. Zoek vast een mooi terras of een gezellig café uit om te pauzeren. Zeker wanneer je met een e-bike op pad gaat is het prettig om te weten waar je onderweg niet alleen jezelf, maar ook je fiets even kan opladen. Hier vind je een hele handige kaart met alle oplaadpunten.

5. Stem je kleding af op het weer

Bekijk even de weersvoorspellingen en pas je kleding daarop aan. Kies voor laagjes als het warm is, en neem voor de zekerheid een waterbestendige jas mee als er regen kan vallen.

6. Neem een flesje water mee

Zorg dat je goed gehydrateerd blijft, je bent tenslotte aan het sporten! Zeker in de zomer moet je veel water drinken, zeker één glas per uur. Neem een flesje of bidon mee en vul deze onderweg bij.

7. apparaten aan de lader

Je telefoon, de accu van je e-bike of je fietscomputer, zorg dat de batterij van alle benodigde apparaten is opgeladen voor vertrek. Toch een fijn gevoel als je weet dat je hoe dan ook thuiskomt!

8. bereid je voor op pech

Neem het zekere voor het onzekere bij een verre tocht en stop een bandenplaksetje in je tas. Je weet maar nooit!

9. BESCHERM jEzelf TEGEN DE ZON

Misschien voor de hand liggend, maar wel erg belangrijk. Zorg dat je in de zomer altijd zonnebrandcrème gebruikt tijdens fietstochtjes. Vooral tussen 12 en 3 uur ’s middags is het oppassen geblazen in de volle zon. Het dragen van een petje of hoedje is dan geen verkeerd idee.

Zijn je fiets & jij er klaar voor? - Kies een mooie route uit:

Dit vind je misschien ook interessant: