wandelen

Loop mee met de Prinsjesestafette

In aanloop naar Prinsjesdag lopen Gelderse inwoners en gemeentebestuurders naar Den Haag om daar provincie Gelderland in de spotlight te zetten. Tussen 10 en 15 september is er in de Hofstad een programma rondom de speerpunten voeding, gezondheid en sport. De Prinsjesestafette start op 10 september in Nijmegen en eindigt na vier wandeldagen op een heuse Haagse ‘Via Gladiola’.

Gelders programma in Den Haag
De leden van de Staten-Generaal, de Ministers en Staatssecretarissen, maar ook inwoners van en bezoekers aan Den Haag worden van 10 tot 15 september getrakteerd op een programma met allerlei sterken punten van Gelderland. Natuurfilm ‘Wild op de Veluwe’ en Gelderse mode zijn te zien, maar er is ook aandacht voor de grootse herdenkingen van ‘75 jaar vrijheid’ die er in 2019 en 2020 aankomen en natuurlijk de Vierdaagse-wandelmars.

Wandel mee

Gelderlanders worden niet alleen uitgenodigd om die week in Den Haag te komen kijken, maar juist ook om mee te doen aan de activiteiten. Zij aan zij met burgemeesters en wethouders van Gelderse gemeenten kun je op één of meer dagen meewandelen, vanuit Gelderland naar Den Haag. De Commissaris van de Koning Clemens Cornielje geeft 10 september het startsein op het Vierdaagseplein In Nijmegen. De intocht is op de 13e in Den Haag, dat voor de gelegenheid oranje-groen kleurt op een toepasselijk versierde ‘Via Gladiola’.

De tocht is opgeknipt in 10 etappes, met afstanden tussen 17 en 28 km. Loop je mee met je B&W? Er zijn 100 plekken per traject, dus geef je snel op via www.gelderland.nl/Prinsjesfestival. De trajecten starten in Nijmegen, Zetten, Ochten, Tiel, Geldermalsen, Leerdam, Schoonhoven, Nieuwerkerk aan de IJssel, Delft en Den Haag. Deelname is gratis en alle lopers ontvangen een t-shirt met ‘Prinsjesestafette - Gelderland levert Den Haag mooie streken’.

Mode, food en film op zaterdag
Op zaterdag 15 september worden de meeste bezoekers verwacht in Den Haag. Op Het Plein en De Hofplaats is een programma met muziek, mode en allerhande lekkere gerechten aangeboden, uiteraard allemaal afkomstig uit Gelderland. Vanaf 12.00 uur is er op Het Plein van alles te beleven. De dag wordt afgesloten met de vertoning van de prachtige natuurfilm ‘Wild op de Veluwe’ op een metersgroot videoscherm, midden op Het Plein. 

Hoofd-organisator van de Prinsjesestafette is de Provincie Gelderland, die op zijn beurt samenwerkt met tal van partijen om met elkaar het programma neer te zetten, zoals Stichting de 4Daagse en Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen.