Archeolab Museum het Valkhof

Tips voor de kerstvakantie

Tijd samen met het gezin, lekker eten en misschien zelfs leuke cadeautjes: de kerstperiode is één en al gezelligheid. Geniet van deze leuke periode en ga er een dagje op uit met de kinderen. Wat het weer ook doet, in het Rijk van Nijmegen is genoeg te beleven! Trek je schaatsen aan en ga het ijs op of kijk je ogen uit in een van de prachtige musea. We hebben leuke tips voor je op een rijtje gezet.

1. Kijk je ogen uit in musea

Rare jongens, die Romeinen? Je ontdekt het in het Archeolab van Museum Het Valkhof! Bouw hier zelf een Romeinse brug, schiet de katapult af, maak een muurschildering en leer ondertussen álles over deze vroege bewoners van het Rijk van Nijmegen. In de Romeinse straat in Museumpark Orientalis lijkt het zelfs alsof ze nooit zijn weggegaan. In de kerstvakantie kun je tijdens het Feest van Licht hier de grootste kerststal van Europa bekijken!

In het Afrika Museum geniet je tijdens de lichtavonden op 22, 23 en 24 december van magisch Afrika met mooie verlichting, vuurkorven, warme hapjes en drankjes en de gezellige familie-activiteiten. En een kinderticket kost maar 1€ als je online boekt!

Klik hier voor een overzicht van alle musea in het Rijk van Nijmegen.

2. Glibberen op het ijs

2. Glibberen op het ijs
Muts op, handschoenen en schaatsen aan en hop met de kinderen het ijs op! In het hartje van Elst staat van 15 december t/m 6 januari een echte schaatsbaan. In het kader van het Winterfestijn worden op en rondom de schaatsbaan leuke activiteiten georganiseerd. Denk aan curling, een clinic kunstschaatsen en een kinderdisco. Ook ijsbaan Triavium organiseert in de kerstvakantie een kinderdisco. Ga los op leuke muziek en laat je coolste moves zien op de funbaan! 

3. Lekker naar buiten!

Zit het weer mee? Ga dan lekker naar buiten! Wat je ook doet, de natuur in het Rijk van Nijmegen zal je verbazen. Vanuit Nijmegen loop je zo de Ooijpolder in. Rond de Hatertse en Overasseltse vennen sta je oog in oog met dassen, hermelijnen en wel 80 soorten vogels. Of ga samen op zoek naar de kabouters die in het bos van Beek-Ubbergen wonen! Zij hebben zich verstopt in paddenstoelen, maar ook in de allerdikste en oudste boom van Nederland, ‘de Kabouterboom’. Haal het kabouterboekje op bij de VVV en doe allerlei leuke opdrachten onderweg.

4. Heerlijke pannenkoeken eten
Zoek de gezelligheid op in een van de vele pannenkoekenrestaurants in het Rijk van Nijmegen! Samen pannenkoeken eten is een feest voor de hele familie. Ga voor een toffe ervaring een middag of avond mee op de Pannenkoekenboot in Nijmegen. Terwijl je vaart langs de prachtige Ooijpolder, onder de Nijmeegse bruggen en langs de stad versier je zelf je pannenkoek. Dat wordt smullen! Of maak een mooie tekening en ga los in de ballenbak in het ruim van de boot. Maar er zijn nog veel meer restaurants in de regio! Klik hier voor een overzicht van de pannenkoekenrestaurants in het Rijk van Nijmegen.

5. Fijn binnen spelen

Wanneer het toch te koud en/of nat is om je buiten te vermaken, is er ook genoeg overdekt plezier te beleven. Kinderen kunnen zich helemaal uitleven en lekker ravotten in bijvoorbeeld Chimpie Champ in Oosterhout of Pret Inn in Malden. Ook als ouder kun je je hier prima vermaken terwijl je een oogje in het zeil houdt. Zo zijn er comfortabele zitjes, een prima menu om uit te kiezen wanneer je wat wilt eten of drinken en er is gratis wifi.

6. Creëer iets unieks
Steek je handen uit de mouwen en ga aan de slag met klei! Volg met het gezin een miniworkshop bij Pottenbakkerij de Mussenpot en maak met behulp van de draaischijf prachtige creaties. Omdat je de workshop in een kleine groep volgt kun je in een korte tijd een goede introductie krijgen in het pottenbakken. Verras jezelf met de resultaten!  

7. Ontdek de magie van licht
Beleef een betoverend spektakel in Ouwehands Dierenpark tijdens het magische lichtfestival China Light. Metershoge lichtkunstwerken toveren het dierenpark t/m 6 januari om tot een winters lichtfeest. Tijdens China Light neemt koning Winter je mee in zijn bijzondere winterse wereld in de nieuwe wintershow 'Straal'. En wist je dat Ouwehands Dierenpark het enige dierenpark in Nederland is waar reuzenpanda’s te bewonderen zijn? De panda’s Xing Ya en Wu Wen heten je van harte welkom in hun prachtige Chinese verblijf Pandasia!

Lees meer: gratis uitjes in het Rijk van Nijmegen
Een leuke dag eropuit met je kinderen of kleinkinderen hoeft niet duur te zijn. In het Rijk van Nijmegen kun je op een heleboel plekken pret hebben zonder dat het iets hoeft te kosten. Lees hier onze tips voor leuke gratis uitjes in de regio.