Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

KKN-lezing Chris van Weel - Jozef Israëls in Nijmegen en Europa


Waar:
Nijmegen

Wanneer:
t/m 18 januari

Zo kun je ons bereiken

Adres:
Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Marienburg 26
6511PS Nijmegen
Plan je route
Afstand:

Op dinsdag 18 januari 2022 zal de tentoonstelling 50x Jozef Israëls in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis openen. Prof. Dr. Chris van Weel, een nazaat van Israëls, en tentoonstellingsmaker Mariska Jansen zullen deze avond een lezing geven over de 50 gravures die op de tentoonstelling getoond worden.

Jozef Israëls wordt tot op heden gezien als één van de belangrijkste en invloedrijkste schil…

Op dinsdag 18 januari 2022 zal de tentoonstelling 50x Jozef Israëls in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis openen. Prof. Dr. Chris van Weel, een nazaat van Israëls, en tentoonstellingsmaker Mariska Jansen zullen deze avond een lezing geven over de 50 gravures die op de tentoonstelling getoond worden.

Jozef Israëls wordt tot op heden gezien als één van de belangrijkste en invloedrijkste schilders van Nederland. Hij was een prominent lid van de Haagse School en werd door zijn tijdgenoten geroemd als de nieuwe Rembrandt.De lof voor Israëls werd nogmaals bevestigd toen in 1904 zijn 80e verjaardag werd uitgeroepen tot een nationale feestdag. Ter gelegenheid ontving hij op deze feestelijke dag een map met vijftig gravures van zijn meest beroemde werken uitgegeven door de drukkerij De Gebroeders E. & M. Cohen uit Nijmegen. Eén versie van deze map is nu in het bezit van Nijmegenaar dr. Van Weel, die ze ter beschikking stelt in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Tentoonstellingsmaker Mariska Jansen zal door middel van de gravures in gaan op het leven en werk van Israëls. Hierbij zal onder andere zijn enorme netwerk worden uitgelicht dat hij verkreeg door de vele buitenlandse reizen die hij heeft gemaakt. Daarnaast wordt zijn werk ingebed in de context van het negentiende-eeuwse Europa. Hierbij zal een speciaal licht worden geworpen op het joods-zijn van Israëls.

Praktische informatie:

Aanmelden: u kunt zich via www.ru.nl/kkn aanmelden voor het fysiek of online bijwonen van de lezing. Het tonen van een coronatoegangsbewijs is verplicht (via Coronacheck-app of geprinte QR-code).

Datum: dinsdag 18 januari 2022
19.00 – 19.30 Inloop
19.30 – 20.30 Lezing
20.30 – 21.00 Tentoonstellingsbezoek

Locatie: Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Marienburg 26, de oude Marienburgkapel. De lezing zal tevens online te volgen zijn via Zoom.

Entree:
Normaal: 5 euro
Medewerkers Radboud Universiteit en Alumni Benefits Card-houders: 3 euro (op vertoon van medewerkerspas of Alumni Benefits Card)
Studenten en scholieren: gratis (op vertoon studenten- of scholierenkaart)
Strippenkaart: op vertoon van strippenkaart (meer informatie over de aanschaf van een strippenkaart vindt u op onze website)

De Kunsthistorische Kring Nijmegen organiseert lezingen waarin het kunstwetenschappelijk onderzoek aan de Radboud Universiteit, het kunsthistorisch en archeologisch erfgoed van de regio Nijmegen en nationaal actueel onderzoek centraal staan. Deze kring is een samenwerkingsverband tussen de opleiding Kunstgeschiedenis(verwijst naar een andere website) aan de Radboud Universiteit, haar studievereniging OSK en het tijdschrift Desipientia.

Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is dé ontmoetingsplaats voor iedereen die meer wil weten of juist wil vertellen over de geschiedenis van de oudste stad van Nederland. Het Huis vertelt het verhaal van Nijmegen door, zonder vaste collectie, telkens een ander onderdeel van de Nijmeegse geschiedenis uit te lichten en zo het verhaal van, voor, door en over Nijmegenaren te kunnen vertellen. Je bent niet alleen welkom voor het bezoeken van onze tentoonstellingen en lezingen, maar ook voor vragen of een praatje over persoonlijke ervaringen.

Prijzen

  • € 5,00

Hier ga je heen