Deze fietsroute gaat over het Romeinse verleden in het Rijk van Nijmegen. Zuid-Nederland werd deel van het Romeinse rijk. De grens van het rijk, de limes, lag bij de Rijn en de Nederrijn.
De Romeinse Limes
Deze fietsroute gaat over het Romeinse verleden in het Rijk van Nijmegen. In 19 v. Chr. bouwden de Romeinen in Nijmegen de eerste legerplaats in onze streken. Zuid-Nederland werd deel van het Romeinse rijk. De grens van het rijk, de limes, lag bij de Rijn en de Nederrijn. Het Rijk van Nijmegen vormde het militaire en economische centrum van Nederland. In de vijfde eeuw is het gezag van de Romeinen in Nederland verdwenen.
Het leven achter de Limes
Er veranderde veel in het dagelijks leven achter de limes toen de Romeinen in Nederland waren. De Bataven die hier woonden, maakten kennis met vloerverwarming, stromend water, riolering, huizen en andere gebouwen van hout en steen, soms zelfs met meerdere verdiepingen. In Nijmegen (Ulpia Noviomagus) stonden tempels en een groot badgebouw. Handel met verre streken zorgde er voor dat producten als wijn en olijfolie makkelijk te verkrijgen waren. Door de introductie van de draaischijf werd serviesgoed van goede kwaliteit gemaakt. In deze fietsroute gaan we verder dan alleen de militaire geschiedenis: hoe ziet het dagelijks leven er achter de limes uit? Het Rijk van Nijmegen was het centrum van Romeins Nederland. We zien een duidelijke overgang van de grote stad Ulpia Noviomagus (Nijmegen) naar regionale centra (zoals Wijchen) en het platteland. Op het platteland verschenen naast boerderijen van de plaatselijk bewoners, de Bataven, ook rijke villa’s.
Multicultureel
Wat verder opvalt, zo pal achter de limes, is de mix van verschillende culturen. Hier leefde alles naast en met elkaar, zoals legionairs uit Italië, hulptroepen uit Spanje en Bulgarije, inheemse Bataven, Germanen van boven de Rijn en Keltische handelaars. Feitelijk was dit de eerste multiculturele samenleving van Noordwest- Europa. Door de lange periodes van vrede en wijdverbreide handel groeide de welvaart explosief. En dat vertaalt zich weer in relatieve luxe in de huishoudens achter de limes.
Download de Luxe achter de Limes app:
Startlocaties
Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen
Kasteel Wijchen
Kasteellaan 9, 6602 DA Wijchen
Bibliotheek Malden
Broeksingel 2, 6581 HB Malden
Wil je de route onderweg korter maken of juist verlengen? Bij elk knooppunt vind je een kaart met knooppunten waarmee je eenvoudig zelf je route kunt aanpassen. Deze route is ook te vinden in het Fietsrouteboekje 2020, bezoek één van de VVV locaties om een gedrukt exemplaar van het routeboekje te ontvangen!