Via Romana

Duik in de geschiedenis van de Romeinen - Van Nijmegen tot Xanten

2000 jaar geleden maakte het zuiden van Nederland voor honderden jaren deel uit van het Romeinese Rijk. De Romeinse Limes was de grens tussen het Romijnse Rijk in het zuiden en de Germaanse stammen in het noorden. De Limesstraat was een van de belangrijkste handels- en legerroute en verbond nederzettingen en forten met elkaar. In De Limesstraat bevonden zich 2 belangrijke Nederrijnse Romeinse vestigingen: Ulpia Noviomagus Batavorum (het huidige Nijmegen) en de Colonia Ulpia Traiana (bij Xanten gelegen). De Limesstraat heeft veel betekend voor de welvaart van de steden rondom en heeft door de jaren heen vele sporen achtergelaten en zijn er een tal aan prachtige historsiche steden, kastelen, kerken, tuinen, kunst en cultuur achtergebleven. 

Via Romana - Lange afstandsroute van 250 kilometer

Stap op de fiets en ontdek de Romeinse geschiedenis in een grensoverschrijdende fietstocht. De fietstocht voert je tussen de landschappen van Nijmegen en Xanten, door de eeuwenoude Romeinse Limesstraat. In de omgeving ontdek je nog vele overblijfselen van de Romeinen. De Via Romana langeafstandsfietsroute brengt je dan ook langs alle bezienswaardigheden met betrekking tot de Romeinen. 

Lees verder
Bekijk de route!

Liever een kortere route? - Bekijk de Via Romana deellussen

Wil je meer ontdekken van de Romeinen, maar doe je dit liever met een wat kortere route? Met deze deellussen van de Via Romana, ontdek jij alles over Romeinse geschiedenis in het Rijk van Nijmegen. Stap op de fiets en laat je leiden door het mooie gevarieerde landschap. Fiets langs de overblijfselen van meer dan 2000 jaar aan geschiedenis en maak een lekkere tussenstop bij een van de horecagelegenheden onderweg! 

Via Romana Deellussen in Nederland - Kortere fietsroutes door het Rijk van Nijmegen

Noviomagus

Nijmegen is de oudste stad van Nederland en kent daardoor veel Romeinse geschiedenis. Noviomagus, oftewel Nijmegen, was in de Romeinse tijd een belangrijk handelscentrum. Daardoor zijn er nu nog veel overblijfselen van de romeinen te ontdekken! Wil je meer weten over resten van het Romeinse tijdperk in en rondom het centrum van Nijmegen? Ontdek wat er allemaal in Nijmegen te vinden is over de Romeinen!

Lees verder
Ontdek Nijmegen

Romeinse bezienswaardigheden - Tussen Nijmegen en Xanten

De Via Romana voert je door 2000 jaar aan geschiedenis, langs natuurlandschappen van de Nederrijn, middeleeuwse stadscentra, musea, parken en kastelen. Wanneer je eenmaal een blik hebt geworpen op het leven van de Romeinen, wil je gegarandeerd meer te weten komen over hun geschiedenis! De basis van de Via Romana is de Romeinse Limesstraat, die ten westen van de Rijn werd aangelegd om de Romeinse militaire kampen met elkaar te verbinden. Na 2000 jaar zijn er nog veel opmerklijke overblijfselen van de Romeinen te ontdekken tussen Nijmegen en Xanten. Neem een kijkje in het LVR - Archeologisch Park met het Romeins museum in Xanten of het kasteel van Moyland in Bedburg-Hau. In Kalkar is een bezoek aan de St. Nicolai kerk met zijn wereldberoemde altaren de moeite waard. In Kleef fiets je langs historische tuinen en in Kranenburg nodigt de historische binnenstad met de bedevaartskerk van de Heilige Petrus en Paulus je uit voor een bezoek. In de de omgeving Berg en Dal ontdek je het Aquaduct in Berg en Dal, een bouwwerk van de Romeinen. Bezoek in de gemeemte Mook en Middelaar de Romeinse villa Plasmolen en ontdek in Cuijk museum Ceuclum, waar je veel over de Romeinen kunt ontdekken. En waan je even compleet in de wereld van de Romeinen in Museumpark Orientalis. Ontdek hieronder meer!

 

Colonia Ulpia Traiana

De Duitse stad Xanten is de opvolger van de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana. De stad kent 2000 jaar aan bewogen geschiedenis en een levendig heden! Doordat de stad en omgeving een belangrijke rol speelde in de tijd van de Romeinen, zijn er tegenwoordig nog veel overblijfselen uit die tijd te ontdekken. Zo komt in het Archeologisch Park van de LVR met het Romeinse Museum, het Romeinse verleden weer tot leven en een bezoekje aan de historische binnenstad van Xanten is ook zeker de moeite waard. Maar ook in de omgeving buiten de stad, richting Kalkar, Kleve, Bedburg Hau en Kranenburg, is van alles te ontdekken!

Lees verder
Ontdek meer

Via Romana Deellussen in Duitsland - Kortere fietsroutes over de grens

De Limesstraat locaties - Op de kaart

Download de Izi App en flyer - En beleef de Via Romana

Misschien vind je dit ook interessant - Ontdek meer historische routes