Water en Dijken

Voor romantische zielen

Laat je meevoeren over het Land van Maas en Waal: een uniek water- en dijkenlandschap, gelegen tussen 2 grote rivieren. Romantische landerijen, idyllische dijkhuisjes en stoer industrieel erfgoed wisselen elkaar af. En dat zorgt voor een hele waaier aan wandel- en fietsroutes. Neem bijvoorbeeld de steenroute langs oude baksteenfabrieken. Of volg een deel van een heuse pelgrimsroute – de Walk of Wisdom – en voel je zen. In voor moderne kunst? Niet doorvertellen hoor, maar dan is de route kunstgeheimen echt iets voor jou. Of struin over de kronkelende dijken, strijk neer op een terras en geniet van het eindeloze uitzicht over dit inspirerende landschap. 

Dijkgeheimen

Al fietsend langs gemalen, boerderijen, steenfabrieken en kastelen biedt Dijkgeheimen een wereld vol waterverhalen. Over het stiekem vissen in kasteelvijvers, kinderarbeid in de steenfabrieken, huizen die door het rivierwater zijn verslonden en over de noodzaak van onderhoud van dijken. 

Het rivierlandschap lijkt sereen, maar het is een en al oerkracht. Piketpaaltjes langs de fietstochten zijn dijkmagazijnen, jarenlang speelden ze een hoofdrol in het veilig leven aan de dijk. Als de kerkklokken onverwacht luidden, dan was het paniek. Iedereen moest naar het dijkmagazijn toe. Schoppen, zandzakken, waskaarsen, kruiwagens en veel meer stonden daar klaar om een dreigend gat in de dijk te dichten.

Lees verder
Dijkgeheimen, Land van Maas en Waal, route

De mooiste routes - Langs het water

Verken de vennen

Wandel door het bos, heidevelden en langs de vennen. En bezoek natuurlijk ook even de 'koortsboom'.

Lees verder
Lees meer

Overnachten - aan het water