Herinneringsroute Thornsche Molen - Zyfflich

Type: Wandelroute
Afstand: 6.0 km

Herinneringsroute Thornsche Molen - Zyfflich

Type: Wandelroute
Afstand: 6.0 km

Deze grensoverschrijdende route door de Ooijpolder brengt je 75 jaar terug in de tijd. Wandel langs 14 panelen over hoe het er tijdens de Tweede Wereldoorlog bij Nijmegen aan toe ging.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er hard gestreden in de Ooijpolder bij Nijmegen tussen De Thornsche Molen en Zyfflich. Deze route vormt een permanent eerbetoon aan die tijd en neemt fietsers en wandelaars mee om de strijd te herinneren.

De Herinneringsroute is ontwikkeld in het kader van 75 jaar vrijheid. Onderweg wandel je langs 14 panelen met informatie en verhalen over hoe het er in 1944 aan toe ging. Inmiddels vormt de grensoverschrijdende wandelroute een symbool van begrip, verzoening, vrijheid en vrede tussen Nederland en Duitsland.

De route start bij de Thornsche Molen in Persingen in de Ooijpolder. Deze molen werd in 1944 compleet verwoest. De molen is in ere hersteld en is nu een restaurant, perfect om je route te beginnen met een lekkere kop koffie op het terras. Er is ook voldoende parkeergelegenheid. De route leidt door een contrastueel landschap, met aan de ene kant de stuwwal en aan de andere kant de vlakke polder, verder richting het Wylerbergmeer en de Sankt Martinskirche in Zyfflich. Ook de kerk werd tijdens de oorlog zwaar beschadigd maar inmiddels torent de kerk weer fier overeind. 

Wanneer je vandaag de dag door het polderlandschap loopt merk je weinig meer van de zware strijd die hier geleverd werd. Tijdens de oorlog stond bijna het gehele gebied echter onder water. De dammen en dijken speelden een belangrijke rol bij strategische zetten van de Duitsers en de Canadezen. De Duitsers bliezen de Querdamm, De Kapitteldijk, de Duffeltdijk en de Erlecomse Dam op terwijl de Canadezen de sluis bij de Querdamm bombardeerden om sneller bij Kleve te kunnen komen.

Het zwaar getroffen gebied was voor lange tijd een 'spergebied' waardoor iedereen hun thuis moest ontvluchten. Hordes grensbewoners moesten vluchten om in veiligheid te komen. Zonder toegangspas mocht niemand het spergebied betreden. Nu is dat wel anders, de vredige polder met een veelvoud aan dier- en plantensoorten is een populair gebied voor recreanten, fietsers en wandelaars. Aan de zijde van de Querdamm staan daarom nu de 30 'Menschenkinder' die herinneren aan de vele mensen die tijdens de oorlog moesten evacueren of overleden.

Deze indrukwekkende route leidt door een prachtig, vredig landschap dat niet altijd zo prachtig en vredig is geweest. De panelen met teksten en foto's vergroten dit besef en laten je al wandelend stilstaan bij 75 jaar vrijheid.

Let op: De Herinneringsroute is grotendeels verhard en toegankelijk voor mindervaliden. Er is echter een deel van circa 400 meter (langs het Wylerbergermeer) dat onverhard is. Als het droog weer is, is ook dit stuk prima toegankelijk voor iedereen, maar is het langer nat geweest dan kan dit stuk wat modderig en moeilijker toegankelijk zijn.

Toegankelijkheidsinformatie:

  • Er is een gehandicaptenparkeerplaats bij Restaurant de Thornsche Molen
  • Er is een rolstoelvriendelijk toilet bij de Restaurant de Thornsche molen
  • Langs de route staan bankjes waar je kunt uitrusten.
  • Deze wandelroute is getoetst door Ongehinderd, via de app en website vind je detail informatie over de toegankelijkheid.
Evacuatiemonument Menschenkinder
Afstand
6.0 km

Dit ga je zien

Startpunt: 6575 JJ Persingen
1

Restaurant de Thornsche Molen

Restaurant onder een herbouwde molen, dagelijks om 930 uur geopend, ruime lunch & a la carte kaart, pannenkoeken en groot terras. mooiste uitzicht van Nederland op de heuvelrugLees verder

Restaurant de Thornsche Molen Restaurant de Thornsche Molen
Eindpunt: 6575 JJ Persingen