Wandelroute Vennen

Type: Wandelroute
Afstand: 6.5 km

Wandelroute Vennen

Type: Wandelroute
Afstand: 6.5 km

Deze wandeling loopt over de Overasseltse en Hatertse Vennen nabij Nijmegen. Volg de gele paaltjes, dan loop je langs vrijwel alle vennen van het natuurgebied.


Aangeboden door: Staatsbosbeheer

De Overasseltse en Hatertse Vennen werden zo'n 10.000 jaar geleden gevormd door de rivieren Maas en Waal. Zand uit de rivierbedding werd tot hoge duinen opgeblazen. Door de klei in de grond bleef het water staan in wat tegenwoordig een ven genoemd wordt. Deze route brengt je door dit unieke landschap.

Deze wandelroute brengt je door het afwisselende landschap van de Overasseltse en Hatertse Vennen, welke gelegen zijn op fietsafstand van het centrum van Nijmegen. Onderweg kom je onder andere het Botersnijdersven, het Oriolusven en het Bavoven tegen. Ook wandel je langs mooie heidevelden die in de zomer prachtig paars kleuren. De schaapskudde van het gebied zorgt ervoor dat de heide mooi onderhouden blijft door de grassen ertussenuit te knabbelen. Misschien kom je de schaapskudde onderweg nog wel tegen!

Ongeveer halverwege de route kom je langs de ruïne van Sint Walrick. Een middeleeuwse kapel. Naast de kapel staat een oude zomereik. Deze boom wordt ook wel de lapjesboom of de koortsboom genoemd. Aan de boom hangen allemaal lapjes omdat er een eeuwenoud volksverhaal bestaat over dat de boom ziekte geneest. Men dacht dat als je een lapje stof van een zieke aan de boom hing, de boom de ziekte deed verdwijnen.

Verderop in de route kom je langs natuurakkers. Dit zijn plaatsen waarop Staatsbosbeheer met uitsterven bedreigde bloemen en kruiden verbouwt. Je vindt er onder andere klaprozen, korensla en korenbloemen. Bovendien komen er op de vennen bijzondere diersoorten voor. Ruik je knoflook? Grote kans dat er een zeldzame knoflookpad in de buurt is. Deze pad scheidt namelijk een geur uit die lijkt op de geur van knoflook. Ook wonen er veel dassen op de vennen. Misschien spot je wel een dassenburcht!

Startpunt van de route

Je kunt deze route beginnen bij twee startpunten:

- De parkeerplaats aan de Oude Nijmeegseweg in Overasselt. Volg de bordjes richting de parkeerplaats van Staatsbosbeheer.

- Restaurant St. Walrick aan de Sint Walrickweg nummer 50.

Markering

De wandelroute over de vennen is bewegwijzerd met gele houten paaltjes. Wil je de route uitbreiden? Probeer dan het wandelnetwerk van Nijmegen Zuid!

Afstand
6.5 km

Dit ga je zien

Startpunt: Oude Nijmeegsweg
Overasselt
1

Restaurant Pannenkoekhuis St. Walrick

Bij restaurant St. Walrick, kunt u heerlijk genieten van de bosrijke omgeving. In de tuin is een kinderspeeltuintje aanwezig. De ruime keuze in gerechten op zowel de grote als de kleine kaart vallen direct op.Lees verder

Restaurant Pannenkoekhuis St. Walrick
2

Overasseltse en Hatertse Vennen

De Overasseltse en Hatertse Vennen is een prachtig gebied met bos, uitgestrekte heidevelden en je raadt het al... vennen!Lees verder

Overasseltse en Hatertse Vennen
Eindpunt: Oude Nijmeegsweg
Overasselt

Kenmerken