Heerlijkheden van Overasselt - Groene route

Type: Wandelroute
Afstand: 9.6 km

Heerlijkheden van Overasselt - Groene route

Type: Wandelroute
Afstand: 9.6 km

Deze historische wandelroute belicht de geschiedenis van Overasselt. Je komt langs interessante historische plekken en leert onder andere meer over het agrarisch erfgoed dat Overasselt rijk is.

Aangeboden door: Erfgoedplatform Heumen

De 'Heerlijkheden van Overasselt' routes zijn drie routes (rood, groen en blauw) in de omgeving van Overasselt. De routes belichten en ontsluiten de interessante geschiedenis van het gebied. 

Als je geïnteresseerd bent in rijke geschiedenis dan is de groene route zeker iets voor jou! Deze wandelroute start bij Buurderij de Lage Hof waar de groene markering van de route zichtbaar is. De wandeltocht neemt je mee langs uiteenlopende historische locaties en verhalen in en rondom het dorp Overasselt: de Heerlijkheden van Overasselt. De route begint in de Laagstraat en volgt eerst de Overloop of Restgeul tot aan rivier de Maas. Daarna kom je langs boerderij de Poel die haar naam dankt aan de van nature natte omgeving. De route brengt je naar het kleine Nederlands Hervormde kerkje op een van de hoogste rivierduinen.

Verder leert de route je ook het een en ander over de natuur in het gebied. Het wilde water van de rivier leverde naast veel ellende ook mooie natuur op. Er zijn tegenwoordig weer volop kansen voor zandstrandjes en "oude" flora en fauna waaronder oeverzwaluwen, ijsvogels en libellen.

Later in de route passeer je de oudste kern van de regio, het buurtschap Worsum. Het woord Worsum is uit het Keltisch te herleiden: wor betekent hoog in rang en sum betekent vestigingsplaats. In dit buurtschap zie je mooie en bijzondere bezienswaardigheden waarover je meer leest op het Erfgoed Platform Heumen.

De drie wandelroutes (rood, groen en blauw) zijn ontwikkeld door de werkgroep Heerlijkheden Overasselt, in samenwerking met het Erfgoedplatform Heumen. Voor meer achtergrondinformatie over de rode route Heerlijkheden van Overasselt kijk je op Erfgoed Platform Heumen. Zij maakten een gedetailleerde beschrijving van alle wetenswaardige informatie die hoort bij de plekken die je op deze route passeert. Ook vind je op de site veel foto's en video's ter illustratie van de interessante geschiedenis.

Afstand
9.6 km

Dit ga je zien

Startpunt: Sleeburgsestraat 5
6611 KP Overasselt
1

Agrarisch Museum De Lage Hof

Je waant jezelf midden in het boerenleven tussen 1850 en 1960 zoals dat zich afspeelde op de gemengde boerenbedrijven, gelegen op de zand- en kleigronden in het Rijk van Nijmegen, Land van Cuijk en Noord Limburg.Lees verder

Agrarisch Museum De Lage Hof Entree bord bij aankomst.
2

Molen Zeldenrust

Standerdmolen gebouwd in Geertruiden-berg, daarna verplaatst naar Raamsdonkveer en anderhalve eeuw later weer verhuisd naar de Hoogstraat in Overasselt. Na een hevige storm in 1972 is de bovenbouw met as, wieken en bovenwiel van de romp gerukt. De molen werd gesloopt en in 1978 nogmaals verhuisd en herbouwd op de Oude Kleefsebaan. Lees verder

Molen Zeldenrust
Eindpunt: Sleeburgsestraat 5
6611 KP Overasselt