Heerlijkheden van Overasselt - Blauwe route

Type: Wandelroute
Afstand: 8,8 km

Heerlijkheden van Overasselt - Blauwe route

Type: Wandelroute
Afstand: 8,8 km

Deze historische wandelroute belicht de geschiedenis van Overasselt. Je komt langs interessante historische plekken en leert onder andere meer over de Romeinen, de late steentijd en de rijke flora en fauna van de Hatertse en Overasseltse vennen.

Aangeboden door: Erfgoedplatform Heumen

De 'Heerlijkheden van Overasselt' routes zijn drie routes (rood, groen en blauw) in de omgeving van Overasselt. De routes belichten en ontsluiten de interessante geschiedenis van het gebied. 

Als je geïnteresseerd bent in rijke geschiedenis dan is de blauwe route zeker iets voor jou! Deze wandelroute neemt je mee langs uiteenlopende historische locaties en verhalen in en rondom het dorp Overasselt: de Heerlijkheden van Overasselt. De route begint bij het parkeerterrein ten westen van restaurant Sint Walrick te midden van de Hatertse en Overasseltse vennen en volgt vervolgens het pad in zuidelijke richting. Het gebied van de Overasseltse en Hatertse Vennen omvat 520 hectare met een twintigtal vennen. De door de wind opgeworpen stuifduinen zorgen voor flinke hoogteverschillen. De bodem is wat nat en zuur waardoor een bijzondere rijkdom aan fauna (amfibieën) en flora is ontstaan. De laatste jaren zijn er veel naaldbomen gekapt om verdroging te voorkomen. De heidebegroeiing wordt gestimuleerd door de inzet van een schaapskudde.

Ook de Romeinen en monniken uit de 15e eeuw hebben Overasselt niet links laten liggen. Onderweg kom je langs een grote villa/boerderij met daarnaast een Bataafse boerderij. Verder hebben archeologen de resten gevonden van een grote (15 meter doorsnede!) grafheuvel met een tufstenen muur er omheen die Alcunius liet bouwen na zijn pensionering als legioenofficier. Bovendien passeer je een 15e eeuwse kapel van de monniken van het Sint Walrickklooster. De ruïne van de kapel staat nu op een kleine open plek in het bos

De drie wandelroutes (rood, groen en blauw) zijn ontwikkeld door de werkgroep Heerlijkheden Overasselt, in samenwerking met het Erfgoedplatform Heumen. Voor meer achtergrondinformatie over de rode route Heerlijkheden van Overasselt kijk je op Erfgoed Platform Heumen. Zij maakten een gedetailleerde beschrijving van alle wetenswaardige informatie die hoort bij de plekken die je op deze route passeert. Ook vind je op de site veel foto's en video's ter illustratie van de interessante geschiedenis.

Afstand
8,8 km

Dit ga je zien

Startpunt: Nijmeegseweg
Overasselt

Het Buitencentrum Groepsaccommodaties

Sint Walrickweg 9
6611 KG OVERASSELT
Het Buitencentrum Groepsaccommodaties

Overasseltse en Hatertse Vennen

Heumen
Overasseltse en Hatertse Vennen
Eindpunt: Oude Nijmeegseweg
Overasselt