Ommetje Plak - De Horst

Type: Wandelroute
Afstand: 5,5 km

Ommetje Plak - De Horst

Type: Wandelroute
Afstand: 5,5 km

Met deze route wandel je in de rust en schoonheid van het buitengebied van De Horst.

Neem alvast een kijkje

Dorpsommetje Plak – De Horst is een wandeling van 5,5 km in de rust en schoonheid van het buitengebied van De Horst. De wandeling toont je de verrassende natuur langs meanderende beken in een oud cultuurlandschap met eigentijdse bedrijvigheid.

De opkomst van nieuwe kleine natuurpareltjes, zoals het Slumke, toont aan hoe belangrijk de natuurontwikkeling rond De Horst is. Tevens kun je diverse eigentijdse bedrijven bezoeken, zoals de
Geitenboerderij of Wijngaard De Plack.

De wandeling is zowel langer als korter te maken, respectievelijk 4,0 en 6,8 km. Tijdens de lange wandeling bezoek je natuurgebied De Bruuk. De route kan ook over verharde wegen worden afgelegd, waardoor hij goed toegankelijk is met een rolstoel. Deze staat duidelijk aangegeven in het routeboekje. De wandeling sluit naadloos aan bij het Ommetje Schildbroek De Horst

(De lange wandeling via De Bruuk sluit aan op wandelingen rond de Breedeweg.)

Bereikbaarheid startpunt
Je start dit ommetje bij de kerk aan Ketelstraat 1 in Groesbeek – De Horst. Kom je vanuit Nijmegen met buslijn 5 naar Groesbeek-De Horst? Stap dan uit bij het eindpunt op de Horst. Vanaf hier loop je een klein stukje verder naar het oosten, naar de witte kerk op Ketelstraat 1.

Toegankelijkheidsinformatie:
- Er is een gehandicaptenparkeerplaats.
- Deze wandelroute is getoetst door Ongehinderd, op hun website en app vind je detail informatie over de toegankelijkheid.

Afstand
5,5 km

Dit ga je zien

Startpunt: Ketelstraat 1
6562 LG De Horst

Camping de Leigraaf

Ketelstraat 26 a
De Horst
Camping de Leigraaf

Wijngaard de Plack

Wijngaard de Plack
Ketelstraat 36
6562 LH GROESBEEK
Wijngaard de Plack

Luisterplek: Schuilend dorp

Reestraat & Ketelstraat
6562 LJ Groesbeek
Luisterplek: Schuilend dorp
Eindpunt: Ketelstraat 1
6562 LG De Horst

Beschrijving

Startpunt: Ketelstraat 1
6562 LG De Horst

Lengte: 4.0, 5.5 of 6.8 km. Trek waterdicht schoeisel aan!

Start: Kerk, Ketelstraat 1, Groesbeek - De Horst.

 • Ga vanaf kerk Ketelstraat in en loop langs oude pastorie, het kerkhof en Ketelstraat 5. Ga hier linksaf Ganzepaedje op.
 • Loop rechtdoor tot smalle beek: de Groesbeek. Steek over, hier is Camping Bij Ons.
 • Volg de loop van de beek. Steek na 400 meter de beek weer over en ga iets verderop rechtsaf het Slumke in via overstaphek.
 • Ga linksaf, volg Ketelstraat met de bocht mee naar rechts tot Vortse Brug. Links is een retentiebekken met informatiebord.
 • TIP! Rechtdoor: aan rechterhand is een hoogstamboomgaard 6 . Op T-splitsing vind je Wijngaard De Plack 7 met terras, rechtdoor is de geitenboerderij en Duitse grens; een bekende route voor smokkelaars.
 • Na brug direct rechtsaf via overstaphek en langs Leigraaf tot aan Lage Horst, 1.4 km; langs Leigraaf kan het modderig en nat zijn.

Korte route Steek tweede houten brug over, naar rechts. Volg het pad, neem overstaphek en houdt de paardenwei rechts. Bij T-splitsing linksaf, rechtsaf Plakseweg.

 • Loop door tot verharde weg, Lage Horst.

Verlengde Route Lage Horst linksaf en na 240 meter rechtsaf De Bruuk in. Na 400 meter rechts; rechtdoor tot Ashorst. Hier rechtsaf, steek Lage Horst over, volg Sigeunerpaedje.

 • Rechtsaf op Lage Horst, bij T-splitsing rechtdoor en na 200 meter rechtsaf Sigeunerpaedje; hier was een woonwagenstandplaats voor bezembinders. U passeert het Voedselbos.
 • Bij bebouwde kom rechtsaf het Presessiepaedje dat gebruikt werd voor de jaarlijkse processie van de parochie.
 • Linksaf Plakseweg; rechts is basisschool met ‘Horster Hondje’ . U passeert het gerenoveerde klooster.
 • Bij de kruising rechtsaf, weer terug bij de kerk.
Eindpunt: Ketelstraat 1
6562 LG De Horst

Kenmerken

 • Gemarkeerd: Nee