Deze fietsroute door de uiterwaarden van de Rijn en de Waal loopt door de Betuwe en komt langs oude Romeinse plaatsen. Ontdek de grens van het Romeinse Rijk op de fiets.
Ontdek de geschiedenis van het Romeinse Rijk met deze fietsroute. De noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes, loopt door de (Neder-)Betuwe en gaat duizenden jaren terug in de tijd. Wist je bijvoorbeeld dat de naam van het dorp Kesteren komt van de Romeinse woorden ‘Castra’ en ‘Castella’? Castra en Castella zijn de wachttorens en forten die de grens van het Romeinse rijk beschermden. Veel van deze restanten zijn niet meer zichtbaar maar hun vindplaatsen nog wel!
IJzendoorn
Op De Woerd in IJzendoorn is een Romeinse vindplaats. Er werd veel materiaal gevonden uit de Romeinse en de IJzertijd. Er liggen veel brokstukken turfsteen en delen van Romeinse dakpannen. De Woerd ligt ten noorden van de Keizerstraat in IJzendoorn.
Herveld
In Herveld zijn veel sporen te vinden uit de Romeinse tijd. Zo vind je drie boerderijen met de naam Rome, een Romeplein en een hoeve genaamd Groot Rome. De Moordakkerstraat is vernoemd naar het woord Moordakker, een aanduiding van een plaats waar grote veldslagen plaatsvonden. Op deze plek werd in 1844 een skelet gevonden met een ijzeren zwaard. Vroeger stond er in Herveld ook een Romeinse Villa. Dit was een herenboerderij waar gewassen werden verbouwd om de Romeinse militairen mee te voeden. Tegenwoordig worden er nog steeds materialen uit de Romeinse tijd gevonden op deze plek. Een belangrijke vondst was dan ook een maalsteen voor het malen van graan. Bovendien werden er urnen, marmer en munten van Keizer Constantijn de Grote en Maximinanus gevonden.
Elst
Ook in Elst zijn diverse sporen van de Romeinen te zien. De Grote Kerk van Elst staat op heilige grond, op deze plek werden twee grote tempels dichtbij elkaar gebouwd. De fundering van de huidige cella rust op honderden eiken heipalen en buiten de kerk zie je de opgemetselde fundamenten nog liggen. Ook in de wijk Westeraam zijn enkele jaren geleden resten gevonden van een tempel en een Romeinse nederzetting. De Grote Molenstraat vormde tijdens de Romeinse tijd een soort snelweg tussen de militaire forten langs de Rijn. Een bijzondere vertoning als een van de weinige Romeinse wegen in Nederland.
Arnhem en Driel
Bij het Drielse Veer werd in 1895 een Romeinse schat opgegraven. Er zaten meer dan 200 bronzen voorwerpen in zoals karaffen, schalen, een weegschaal en paardentuig. In de Meinerswijk en Kesteren bewonder je Romeinse forten (Castra Herculis en Castra Carvo) en het vermoeden is dat er in Randwijk, gezien haar strategische ligging ten opzichte van de Veluwe, nog een zou hebben gelegen.
Opheusen
Bij Fort De Spees in Opheusden vind je een Romeinse wachttoren. Het is een replica die nu op de Rijnbanddijk op de Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk, ligt.