Natuurgebieden in het Rijk van Nijmegen

Het is heerlijk om buiten te zijn! De prachtige natuur in het Rijk van Nijmegen is heerlijk om door te wandelen of fietsen. Uitgestrekte bossen, glooiende heidevelden en stille vennetjes, de schoonheid van de natuur zal je verbazen. Wij geven je een overzicht van de mooiste natuurgebieden in het Rijk van Nijmegen.

Ooijpolder

Grenzend aan de stad Nijmegen vind je de Ooijpolder. Vanaf de Waalkade loop je via de voetgangersbrug de Ooypoort zo de uiterwaarden in. Het gebied varieerd van stranden langs de Waal tot zand- en kleiputten en open moeras. Hier leven ook tal van dieren zoals konikpaarden, Gallowayrunderen, vele ganzen, bevers en de kleine karekiet. Op de dijk bij de Langstraat staat ook een mooie uitkijktoren vanwaar je zicht hebt op het stukje Groenlanden. Zeker vroeg in de ochtend of wanneer het begint te schemeren is de kans groot dat je dieren kunt spotten.

Tip: meer een fietsliefhebber? Spring op je fiets en ontdek de Ooijroute, een perfecte combinatie van stad en natuur!

Lees verder

Hatertse en Overasseltse vennen

De Hatertse en Overasseltse Vennen staan er altijd goed gekleurd op. In de zomer wuiven de witte pluimen van wollegras en veenpluis je vriendelijk tegemoet en aan het eind van de zomer vergaap je je aan de prachtige paarse heide. Hartje herfst heerst de rode gloed van planten en loof. In de winter zijn het juist de groene dennen die je zintuigen prikkelen. En in de lente, als het zonnetje schijnt, de blauwe hemel zich spiegelt in het kraakheldere venwater, terwijl langs de kant plukjes groen zich vermengen met het gele zand... De Hatertse en Overasseltse Vennen zijn prachtig om doorheen te wandelen; kies uit een van de prachtige wandelroutes die Staatsbosbeheer heeft ontwikkeld.

Mookerheide

Fraaie heide, machtige eiken, grazende Schotse Hooglanders en fenomenale vergezichten: het is prachtig op de Mookerheide. Dit natuurgebied dankt haar bijzondere landschap aan de voorlaatste ijstijd, zo’n 160.000 jaar geleden. Voortstuwende gletsjers creëerden als een oprollend tapijt heuvels en dalen van zand, grind en keien. De Mookerheide is een geschikt gebied om heerlijke wandelingen te maken die niet te lang zijn. Deze wandelroute laat je de hoogtepunten van de Mookerheide zien, waaronder jachtslot de Mookerheide. Het jachtslot is in 1903 gebouwd in de stijl van jugendstil.

Lees verder
Natuur - Schotse Hooglander - Mookerheide - bos

Afferdense en Deestse Waarden

Vlakbij Druten vind je de Afferdense en Deestse Waarden. Zo een dertig jaar zijn ze hier bezig geweest met de herinrichting om zo het rivierwater zijn weg te laten vinden. Met het idee dat hierdoor ook planten en dieren, boven en onder water, hun weg zullen vinden. In dit prachtige natuurgebied ligt ook de langst meestromende nevengeul van Nederland met een lengte van maar liefst 4,5 kilometer. De nieuwe natuur van de Afferdense en Deestse Waarden is dus perfect voor mensen om naar hartenlust doorheen te struinen en van te genieten. Naast de das leven er vele vogelsoorten, waaronder de kwartelkoning, in dit gebied. 

Duivelsberg

Tussen Beek, Berg en Dal en de Nederlands-Duitse grens vind je de Duivelsberg. Deze 76 meter hoge heuvel is een prachtig natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen. Tijdens je wandeling geniet je van een prachtig uitzicht over de regio. Wandel zeker de N70 natuurwandelroute als je hier bent, de favoriete wandelroute van Nijmegenaren. Deze wandelroute voert je over acht ‘bergen, waaronder de Duivelsberg. Door de diverse natuur kijk je je ogen uit onderweg! Je wandel langs bossen, polder, laantjes en rivieren.

Lees verder