Zichtbare herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog

In het Rijk van Nijmegen is tijdens de Tweede Wereldoorlog hevig gevochten. Vandaag de dag stuit je nog steeds op sporen van die strijd. In musea, maar ook subtiel en ingetogen daarbuiten. Kijk dus goed om je heen wanneer je aan de wandel of aan het shoppen bent: voor je het weet ontgaat je een stukje geschiedenis.

Herinnering op straat

Op 22 februari werd Nijmegen zwaar getroffen door een Amerikaans luchtbombardement. Amerikaanse bommenwerpers wierpen hun dodelijke lading af boven Nijmegen en verwoesten zo in één klap het historische hart van de stad. Meer dan 800 burgers op weg naar school, hun werk, de markt vonden de dood. Duizenden raakten gewond. De herinneringsplaatjes vormen een wandelroute langs de brandgrens van het bombardement. Ze bevatten de namen van degenen die omkwamen.

Meer informatie over de wandeling

Canadese oorlogsbegraafplaats

Op deze begraafplaats in Groesbeek liggen 2.617 militairen begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het is het grootste kerkhof van het Britse Gemenebest in Nederland. Bijzonder is dat op één Canadees na, alle Canadese soldaten die tijdens operatie 'Veritable' zijn gesneuveld hier begraven en veel zelfs herbegraven zijn. Dicht bij de ingang van de begraafplaats staat een monument in de vorm van een namenwand waarmee 1.047 vermisten militairen worden herdacht.

Meer informatie

Dit vind je misschien ook leuk: