Zichtbare herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog

In het Rijk van Nijmegen is tijdens de Tweede Wereldoorlog hevig gevochten. Vandaag de dag stuit je nog steeds op sporen van die strijd. In musea, maar ook subtiel en ingetogen daarbuiten. Kijk dus goed om je heen wanneer je aan de wandel of aan het shoppen bent: voor je het weet ontgaat je een stukje geschiedenis.

Herinnering op straat

Op 22 februari werd Nijmegen zwaar getroffen door een Amerikaans luchtbombardement. Amerikaanse bommenwerpers wierpen hun dodelijke lading af boven Nijmegen en verwoesten zo in één klap het historische hart van de stad. Meer dan 800 burgers op weg naar school, hun werk, de markt vonden de dood. Duizenden raakten gewond. De herinneringsplaatjes vormen een wandelroute langs de brandgrens van het bombardement. Ze bevatten de namen van degenen die omkwamen.

Lees verder
Meer informatie over de wandeling

Vrijheidsmuseum

In het prachtige groene en heuvelachtige landschap van Groesbeek bevindt zich het Vrijheidsmusuem. Het museum ligt in het gebied van twee van de belangrijkste operaties aan het Westfront tijdens WO2. Beleef in het museum het bloeiende verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen in zowel Nederland als Duitsland, Europa en daarbuiten. Vanuit verschillende perspectieven krijgt de Tweede Wereldoorlog een veelzijdig gezicht, in samenhang met de geschiedenis van de 20e eeuw en de actualiteit. De bezoeker wordt uitgedaagd kritisch na te denken over vrijheid toen en nu, vol beleving, interactiviteit en museale topstukken.

Lees verder
Meer info

Canadese oorlogsbegraafplaats

Op deze begraafplaats in Groesbeek liggen 2.617 militairen begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het is het grootste kerkhof van het Britse Gemenebest in Nederland. Bijzonder is dat op één Canadees na, alle Canadese soldaten die tijdens operatie 'Veritable' zijn gesneuveld hier begraven en veel zelfs herbegraven zijn. Dicht bij de ingang van de begraafplaats staat een monument in de vorm van een namenwand waarmee 1.047 vermisten militairen worden herdacht.

Lees verder
Ga naar de website

Dit vind je misschien ook leuk: