Beunings Ommetje 1: Van Haaghove naar Beuningse Plas

Type: Wandelroute
Duur: 1 uur 30 minuten
Afstand: 4.4 km

Beunings Ommetje 1: Van Haaghove naar Beuningse Plas

Type: Wandelroute
Duur: 1 uur 30 minuten
Afstand: 4.4 km

Dit is de eerste van de tot nu toe 25 Beuningse ommetjes. De Beuningse ommetjes kenmerken zich door veel paden langs water en groen. Dit ommetje leidt je afwisselend over oude wegen en boerderijen en langs moderne architectuur.


De gemeente Beuningen bestaat uit de vierdorpen: Beuningen, Ewijk, Weurt en Winssen. Dit eerste van de tot nu toe 25 Beuningse ommetjes gaat door het dorp Beuningen. De Beuningse ommetjes kenmerken zich door veel paden langs water en groen. Daarnaast geven ze in de routebeschrijving veel historische informatie. Liefhebbers kunnen op de website van Historisch Besef Beuningen nog meer achtergrondinformatie vinden, geordend per ommetje.

Dit ommetje leidt je afwisselend over oude wegen en boerderijen en langs moderne architectuur.
Het voert u vanaf de begraafplaats Haaghove door een plantsoen langs een van de vele kreken van Beuningen, waar aan de andere kant mooie villa's liggen. Via een landelijke, oude weg - een voormalige overloopgeul van de rivier de Waal - komt u langs de statige, hoger gelegen herenboerderij Het Rolland. Het begin van deze weg - de Hoge Waldstraat geheten - is nu nog het hoogste punt van Beuningen.

Je loopt langs nog meer oude boerderijen uit de 18e en 19e eeuw en waant jezelf terug in de tijd. Via de Verbindingsweg kom je over een bruggetje op de Verlengde Reekstraat. Onder het bruggetje stroomt een - zeer natuurlijk aangelegde kreek -naar de Beuningse plas, een zandwin- en toekomstig watersportgebied. Rechts zie je al de huizen van de wijk Beuningse Plas met moderne architectuur.
Ook de Oude Reekstraat kenmerkt zich door prachtige kleine en grotere oude boerderijen. Het ommetje voert je over bruggetjes - Beuningen wordt wel eens het Giethoorn van Gelderland genoemd - door de nieuwe wijk. De veelkleurige huizen hebben het uiterlijk van oude pakhuizen. Bovenaan zie je nog een houten aanduiding van vroegere takels.
Langs een parkje loop je de wijk uit en de Lindenstraat in. Hier staat rechts de herenboerderij De Linden. De boerderij is na een brand zoveel mogelijk in de oude stijl herbouwd.
De weg voert verder met aan de ene kant de weilanden en de andere kant de tennisclub. Via een paar afslagen kom je terecht in de villawijk de Haaghe. Ook hier weer veel water met plantsoenachtige stroken. Over het pad langs het water loop je terug naar de Van Heemstraweg en je beginpunt.

Het totale ommetje is 4,4 km lang en desgewenst in te korten via de Haaghe of de Van Suchtelenstraat. Het is volledig rolstoeltoegankelijk en eventueel ook te fietsen.

Alle Beuningse Ommetjes zijn te vinden op: https://www.wandeleninbeuningen.nl/beuningse-ommetjes/

Afstand
4.4 km
Duur
1 uur 30 minuten

Dit ga je zien

Startpunt: van Heemstraweg 49 k
6641AA Beuningen
Eindpunt: van Heemstraweg 49 k
6641AA Beuningen

Beschrijving

Startpunt: van Heemstraweg 49 k
6641AA Beuningen

Dit ommetje bestaat geheel uit geasfalteerde of half-verharde wegen. Het is goed begaanbaar met een kinderwagen of rolstoel. Het is handig om de folder van tevoren door te lezen en het kaartje te bekijken. De route begint met de rug naar de begraafplaats de Haaghove, Van Heemstraweg 49K, Beuningen.
▪ Sla rechtsaf en volg het voetpad langs de Van Heemstraweg. U kijkt na ongeveer 100m tegen de achterkant van een kunstwerk aan (1). Steek hierna de Notenhof over. Volg het voetpad naar rechts en houd links aan bij de grote zwerfkei. In de verte ziet u de groene afvalberg van de Afvalverwerking Regio Nijmegen.
▪ Aan het eind van het voetpad steekt u het bruggetje over naar de Hogewaldstraat. Loop hier 100m naar links om op nr. 1A de heren-boerderij het Rolland (2) te kunnen zien. (bekijk ook de voorkant!) Keer daarna terug en vervolg de Hogewaldstraat. Na de zijstraat Papenhaag ziet u op nr 10 en 12 oude hallehuisboerderijen(3). Volg de weg tot deze een bocht naar rechts maakt. Ga in deze bocht linksaf de Verbindingsweg op en aan het eind hiervan rechts de Reekstraat op.
▪ Loop rechtdoor het fietspad op. Rechts ziet u de achterkant van nr. 8. Links ziet u de kreek naar de Beuningse Plas. Steek de kruising met de Burg. Van Suchtelenstraat recht over. Loop over de brug de Oude Reekstraat in. Hier begint de wijk Beuningse Plas.
▪ U ziet op nr. 1 , 2 en 5 oude boerderijen (5). Steek de Wolfsbossingel over. Het tweede huis links (op nr. 9) is De Reeksche Hof (6). Achter het grasveld ziet u een grote, Gelderse T- boerderij (7). Ga vlak hiervoor (na nr. 14) rechtsaf het voetpad op. Volg het voetpad en steek een brug, een weg en nog een brug over. Ga na de 2e brug (aan de overkant staat een blauw huis) rechtsaf. Steek het kruispunt met de Wolfsbossingel over en loop de Ringvaart op.
▪ Volg op de T-kruising de Ringvaart naar links en ga na 100m over de brug naar rechts. Verlaat via het fietspad deze wijk, steek de straat over en loop naar rechts.
▪ Neem de eerste straat links: de Lindenstraat. Na 50m ziet u rechts oude T-boerderij d’Lijnde. (8). Volg de Lindenstraat langs de tennisbaan tot aan de Haagstraat. Loop rechtdoor de Haagstraat op en neem de eerste weg rechts: de Hogewaldstraat. Ga daarna de eerste weg links: De Haaghe.
▪ Ga op de T-splitsing rechtsaf, ga voor de vijver links, steek de brug over en ga meteen links het voetpad op. Volg dit voetpad langs het water en houd steeds rechts aan. U komt langs de begraafplaats aan de overkant van het water. Sla op de Van Heemstraweg rechtsaf de parallelweg in: u bent weer terug bij het startpunt.

Eindpunt: van Heemstraweg 49 k
6641AA Beuningen