Gratis uitjes met kinderen

Een leuke dag eropuit met je kinderen of kleinkinderen hoeft niet duur te zijn. In het Rijk van Nijmegen kun je op een heleboel plekken pret hebben zonder dat het iets hoeft te kosten. Hieronder tippen we de beste gratis uitjes in de buurt. Actief, leerzaam of snoezig, voor elk kind is er wel iets te doen!

Het Dijkmagazijn - Voor de Freek Vonk fans

Langs de Waal bij Bemmel vind je een klein huisje, het Dijkmagazijn. Binnen staan ongeveer honderd opgezette vogels en dieren in hun natuurlijke omgeving. Daarnaast zie je insecten als vlinders, libellen en kevers. In een glazen bijenkast is het leven van bijen te volgen. Het is een walhalla voor kids die net zo enthousiast zijn over de natuur als Freek Vonk. Je kunt zelfs vissen en verschillende waterbeestjes van heel dichtbij bekijken in de aquaria. Hier leer je alles over de natuur met leuke doe-opdrachten en films over de beestjes uit de buurt.

Lees verder
Lees meer over het Dijkmagazijn

Voor dierenvriendjes: een bezoekje aan een kinderboerderij

Welk kind vindt het nou niet leuk om dieren te bekijken? Gelukkig zijn er genoeg kinderboerderijen waar je voor niets binnenwandelt. Midden in het groene Nijmeegse Goffertpark ligt Kinderboerderij de Goffert. Ezels, paarden, geiten, schapen, varkens en herten, alle boerderijdieren zijn vertegenwoordigd.

Elst heeft met Landerij De Park ook een leuke kinderboerderij. Je mag de meeste dieren hier aaien. Varkentje Truffel, schaap Sarah, Truus het konijn of cavia Huub of een van de andere beesten, kies er eentje uit om lekker mee te kroelen! Als je alle dieren hebt gezien kun je ook nog door naar de natuurspeelplaats in Landerij De Park. Op de vijf hectare groene ruimte kan iedereen zijn energie kwijt!

Het sprokkelbos: voor de ravotters

Oude kleren, laarsjes aan en spelen maar! In de buurt van Nijmegen liggen twee sprokkelbossen. Klimmen, klauteren, verstoppertje spelen of hutten bouwen in Het Sprokkelbos in Lent zorgt gegarandeerd voor urenlange pret. In Groesbeek ligt Het Avonturenbos Stekkenberg. Alle speeltoestellen daar zijn gebaseerd op ontwerpen van kinderen. Er zijn bijvoorbeeld een boomzweefpad, een boomhut, een half ondergrondse hut en een smokkelpad.

Lees verder

Zwemmen in natuurwater - Voor de echte waterratten

Met alle rivieren, meren en plassen zijn er rondom Nijmegen genoeg plekken waar je terecht kunt voor een dagje waterpret. Recreatiegebied De Gouden Ham bij Appeltern heeft maar liefst 700 meter zandstrand. Bij Strandpark Slijk-Ewijk vind je een waar speelparadijs. Via een hangbrug klautert de jeugd naar het avontureneiland met allerhande speeltoestellen.

Ook in Wijchen kan er lekker worden gezwommen. Recreatiegebied Berendonck heeft een zandstrand, ligweiden en een speeltuin. Daarnaast kunnen de echte waaghalzen kajakken, surfen, waterskiën en wakeboarden, maar daarvoor moet de portemonnee wel worden getrokken. Het Wylerbergmeer en de Groene Heuvels zijn ook fijne plekken voor een lekkere stranddag. In deze gebieden mag je barbecueën, dus gooi de koelbox vol en neem de grill mee voor extra buitenpret!

Lees verder

Voor de kleine buitenmens: Het Landschapmuseum

Bij het Landschapmuseum lijkt zelfs de allerkleinste uit het gezelschap een reus. De tuin is namelijk een soort Beeks Madurodam met een reeks miniatuurlandschappen. Met een paar passen loop je van Texel tot Zuid-Limburg en van Brabant tot Friesland, dwars door elf typisch Nederlandse landschappen.

Op het terrein maak je ook kennis met Dommel, de das die bij het museum woont. In zijn verblijf, compleet met dassenburcht en gangenstelsel, is te zien hoe deze zwart-witte landroofdieren leven. Is het een mooie dag? Vanuit het museum kun je de Palland wandeling van zo’n twee kilometer lopen. Onderweg heb je een mooi uitzicht over het Rijndal en zie je de bijzondere bomen en planten in de buurt.

Het kabouterpad - Voor wie in sprookjes gelooft

In het magische bos van Beek-Ubbergen vind je overal kabouters, verstopt in paddenstoelen of in de allerdikste en oudste boom van Nederland, ‘de Kabouterboom’. Tijdens de Kabouterroute kunnen kinderen niet alleen speuren naar rode puntmutsjes, maar ook allerlei leuke opdrachten en spelletjes doen. In het Kabouterboekje staan opdrachten, een kleurplaat, een memory spel, invuloefeningen en zelfs kabouterliedjes voor onderweg. Vinden jullie alle kabouters in het bos?

Lees verder
Bekijk de route
Kabouterroute, Berg en dal, Kids