MTB, Mountainbiken, Berg en Dal

Mountainbiken met het gezin in het Rijk van Nijmegen

Mountainbiken in het Rijk van Nijmegen: - Een avontuurlijk dagje uit!

Vinden jullie het ook zo lekker om actief bezig zijn?! In het Rijk van Nijmegen kan de sportieveling zich helemaal uitleven. Stap op de mountainbike en ontdek samen met de rest van het gezin de natuur eens op een hele andere manier. Nog geen mountainbike ervaring? Géén probleem! De twee mountainbike lussen in het Rijk van Nijmegen zijn zowel voor de beginnende als ervaren mountainbiker erg leuk om te fietsen! 

Het mountainbikenetwerk
Het Rijk van Nijmegen beschikt over alles wat de mountainbiker zoekt: glooiende landschappen, uitdagende klimmetjes, mooie afdalingen en een fantastisch bosgebied. Het mountainbikenetwerk in het Rijk van Nijmegen bestaat uit een groene (18 km) en een rode route (24 km). Zijn deze routes te kort voor je? Niet getreurd: de routes zijn met elkaar verbonden zodat het ook mogelijk is om een route van 42 kilometer te fietsen! Beide routes zijn gemarkeerd met houten paaltjes voorzien van het internationale mountainbikelogo (driehoek en 2 stippen). 

MTB, Mountainbiken, Berg en Dal, Rijk van Nijmegen

MTB, Mountainbiken, Berg en Dal, Rijk van Nijmegen

© Jurjen Drenth

Groene route (18 km)

De groene route ligt in het zuiden van  het mountainbike netwerk in het Rijk van Nijmegen. De route kent voor Nederlandse begrippen veel hoogteverschillen en brengt de mountainbiker door een afwisselend landschap. De ervaren mountainbikers kunnen hier ook met de verschillende technische stukken singletrack echt hun hart ophalen. Het zijn namelijk deze korte en technische stukken die het echte mountainbikegevoel geven! 
De route heeft een lengte van 18 kilometer en kan op verschillende locaties worden gestart: 
•    Pretpark Tivoli in Berg en Dal
•    Parkeerterrein Scheidingsweg in Nijmegen 
 

MTB, Mountainbiken, Berg en Dal

MTB, Mountainbiken, Berg en Dal

© Jurjen Drenth

Rode route (24 km)

De rode route ligt het noordelijke gedeelte van het mountainbikenetwerk. De rode lus gaat langs de plaatsen Groesbeek, Mook en Molenhoek en kent veel hoogteverschil.  Kenmerkend voor de route zijn dan ook de lange klimmen en snelle afdalingen, waardoor de route soms zelfs als “on-Nederlands” wordt beschreven. Hoe gaaf is dat?!
Er zijn verschillende startlocaties waar de route kan worden gestart, hier kan ook de auto worden geparkeerd. De startlocaties zijn verbonden via verbindingspaden met de mountainbikeroute (zwarte paaltjes). Startlocaties zijn: 
•    Eethuis De Diepen in Milsbeek
•    Parkeerterrein Witteweg in Plasmolen
•    Restaurant Het Zwaantje in Mook   

Mountainbiken, Speuldersbos, MTB, fietsen

Mountainbiken, Speuldersbos, MTB, fietsen

© Jurjen Drenth

Onze mountaibike-tips

1.    Draag altijd een helm 
Mountainbiken is een intensieve activiteit en er bestaat natuurlijk altijd de mogelijk dat je valt. Zorg daarom voor een goede bescherming en draag een helm tijdens het fietsen.

2.    Kies een mountainbike die goed bij je past
Mountainbikes zijn er in verschillende soorten en maten, kies daarom een mountainbike die goed past bij je lengte. Lastig om te kiezen? Vraag dan bij een specialist naar extra informatie! 

3.    Houd rekening met de andere bezoekers
Genieten van de natuur op een mountainbike doe je niet alleen. Houd altijd rekening met wandelaars, ruiters, fietsers en andere mountainbikers. Meer over gedragsregels tijdens het mountainbiken? Bekijk dan eens het gedragshandboek voor mountainbikers van het NTFU. 

4.    Begin niet te snel en rem rustig
Ga als beginnende mountainbiker niet te snel van start. Leer eerst de mountainbike kennen en ga niet voluit tijdens de afdalingen. Ga je te snel? Knijp dan je rem niet volledig in maar rem rustig en gecontroleerd. Slipt de mountainbike? Laat dan even de rem los en rem vervolgens opnieuw. 
 

Lees verder

Bekijk de mountainbikeroutes - in het rijk van Nijmegen