MTB, Mountainbiken, Berg en Dal

Mountainbiken in het Rijk van Nijmegen

Mountainbiken in het Rijk van Nijmegen: - Een avontuurlijk dagje uit!

Vinden jullie het ook zo lekker om actief bezig zijn?! In het Rijk van Nijmegen kan de sportieveling zich helemaal uitleven. Stap op de mountainbike en ontdek samen met de rest van het gezin de natuur eens op een hele andere manier. Nog geen mountainbike ervaring? Géén probleem! De vier mountainbike lussen in het Rijk van Nijmegen zijn zowel voor de beginnende als ervaren mountainbiker erg leuk om te fietsen! 

Het mountainbikenetwerk
Het Rijk van Nijmegen beschikt over alles wat de mountainbiker zoekt: glooiende landschappen, uitdagende klimmetjes, mooie afdalingen en een fantastisch bosgebied. Het mountainbikenetwerk in het Rijk van Nijmegen bestaat uit 4 routes. De groene route in Malden van 10 kilometer, de blauwe route in Mook van 17,9 kilometer, de rode route TREK Nijmegen van 14 kilometer en tot slot de paarse route in Groesbeek van 17 kilometer. 

 • Malden Groene route (10 km)

  De groene route ligt in het zuiden van  het mountainbike netwerk in het Rijk van Nijmegen. De route kent voor Nederlandse begrippen veel hoogteverschillen (47 m) en brengt de mountainbiker door een afwisselend landschap. 

  Malden Groene route (10 km) MTB, Mountainbiken, Berg en Dal, Rijk van Nijmegen
 • Mook Blauwe route (17,9 km)

  Mountainbikeroute Mook voert je door de Mookse en de Groesbeekse bossen (310 hoogtemeters). De route is bepijld met blauwe pijlen, de technische moeilijkheidsclassificatie is gemiddeld (blauw onderbordje) en is iets minder technisch dan de routes in Nijmegen en Groesbeek.

  Mook Blauwe route (17,9 km) MTB, Mountainbiken, Berg en Dal
 • TREK Nijmegen Rode Route (14 km)

  Deze rode route ligt aan de oostelijke kant van Nijmegen. Met deze route kom je door de bossen van Westermeerwijk en De But (317 hoogtemeters). De 6 kilometer volledig singletrack zijn behoorlijk lastig door de snelle afwisseling vele korte en iets langere venijnige, steile klimmetjes, afdalingen en kuipbochten vragen veel van je techniek en fysiek vermogen.

  TREK Nijmegen Rode Route (14 km)
 • Groesbeek Paarse Route (17 km)

  De SHIMANO route Groesbeek voert je door de bossen van de Wolfsberg, de Hooghe Hoenderberg en Dekkerswald (247 hoogtemeters). Er zijn drie startpunten. Daar kun je de paarse aanrijdroute volgen naar de route die op een paar honderd meter ligt. Op deze route ligt het technisch uitdagende Traumapad dat zijn naam dankt aan zowel fysieke als geestelijke trauma’s dat een berijder zichzelf kan aandoen. 

  Groesbeek Paarse Route (17 km)

Onze mountaibike-tips

1.    Draag altijd een helm 
Mountainbiken is een intensieve activiteit en er bestaat natuurlijk altijd de mogelijk dat je valt. Zorg daarom voor een goede bescherming en draag een helm tijdens het fietsen.

2.    Kies een mountainbike die goed bij je past
Mountainbikes zijn er in verschillende soorten en maten, kies daarom een mountainbike die goed past bij je lengte. Lastig om te kiezen? Vraag dan bij een specialist naar extra informatie! 

3.    Houd rekening met de andere bezoekers
Genieten van de natuur op een mountainbike doe je niet alleen. Houd altijd rekening met wandelaars, ruiters, fietsers en andere mountainbikers. Meer over gedragsregels tijdens het mountainbiken? Bekijk dan eens het gedragshandboek voor mountainbikers van het NTFU. 

4.    Begin niet te snel en rem rustig
Ga als beginnende mountainbiker niet te snel van start. Leer eerst de mountainbike kennen en ga niet voluit tijdens de afdalingen. Ga je te snel? Knijp dan je rem niet volledig in maar rem rustig en gecontroleerd. Slipt de mountainbike? Laat dan even de rem los en rem vervolgens opnieuw. 
 

Lees verder
Mountainbiken, Speuldersbos, MTB, fietsen

Bekijk de mountainbikeroutes - in het rijk van Nijmegen