Kastelen vol verhalen

Wie zich in de geschiedenis van Gelderland verdiept, ontmoet een rijke schare machthebbers. De adel, met de hertog van Gelre voorop, liet hier al vanaf de vroege Middeleeuwen versterkte burchten bouwen. Eerst bedoeld ter verdediging van het grondgebied en voor tolheffing langs de grote rivieren Rijn, Maas en IJssel. Maar in later tijden kregen de oude kastelen meer een bewoningsfunctie, soms zelfs als pronklocatie met schitterend aangelegde parken en tuinen. Vanaf de 18e eeuw liet ook de rijke burgerij hier tientallen buitenplaatsen bouwen, op de mooiste locaties van de regio. 

Kasteel Doornenburg

Kasteel Doornenburg kent een rijke geschiedenis. Zo diende het tijdens het laatste half jaar van de Tweede Wereldoorlog als hoofdkwartier van de Duitsers en werd het door de Engelse luchtmacht gebombardeerd. Na de oorlog werd het kasteel wederom gerenoveerd, waarna het er weer in volle glorie bij stond. In de jaren ’60 was het zelfs het decor voor de televisieserie Floris. Vandaag de dag is kasteel Doornenburg een echt familiekasteel. In de gratis toegankelijke voorburcht vind je Herberg De Doornenburg, hier kun je binnen of op het terras terecht voor een lekkere lunch of een kopje koffie. Ook vind je hier een B&B waar je in een van de zes sfeervolle kamers kunt overnachten. De hoofdburcht is alleen met rondleiding te bezichtigen. Kies voor de begeleide variant of ga zelf op pad met de handige audiotour.

Lees verder

Bezoek de locaties

Verboden liefde

Museum Kasteel Wijchen was het liefdesnest(je) van Emilia van Oranje-Nassau, dochter van Willem van Oranje, en haar echtgenoot Emanuel van Portugal. Emilia’s broer Maurits verbood het haar om te trouwen met Emanuel, die hij maar een arme sloeber en een bastaard vond. Bovendien zou Emanuel nooit koning van Portugal kunnen worden. Alsof dat nog niet erg genoeg was, was Emanuel ook nog eens rooms-katholiek! Toen Emilia in 1597 toch trouwde met dit lot uit de loterij wilde Maurits haar niet meer zien.

Lees verder
Ontdek Museum Kasteel Wijchen
Kasteel Wijchen, Emilia van Nassau

Routes langs de historische locaties