Wandelroute Landingsgebied Groesbeek

Type: Wandelroute
Afstand: 5.1 km

Wandelroute Landingsgebied Groesbeek

Type: Wandelroute
Afstand: 5.1 km

Deze wandelroute van 5,1 km neemt je mee door het landingsgebied van Groesbeek. Hier wandel je langs weilanden, boerderijen en door glooiende heuvels.

Het gebied tussen Groesbeek en de Duitse grens wordt gekenmerkt door weilanden, boerderijen en glooiende heuvels. Vandaag de dag is het bijna niet te geloven dat er hard werd gevochten op dit vredige stukje aarde.

Op 17 september 1944 ging Operatie Market Garden van start. Alleen al op de eerste dag werden er ongeveer 8000 parachutisten boven Groesbeek gedropt met de opdracht de regio en de Waalbruggen in te nemen. Hier in het grensgebied met Duitsland liep de frontlinie. Door het falen van de Operatie in Arnhem konden de geallieerden niet verder naar het noorden vertrekken en moesten zij maandenlang in de regio rond Nijmegen verblijven, voordat ze in februari 1945 met het Rijnlandoffensief Duitsland binnen trokken.

De route door het landingsgebied van Groesbeek brengt de wandelaar langs boerderijen, die in de frontperiode dekking boden, en over de heuvels, die tijdens Operatie Market Garden en Operatie Veritable een belangrijke strategische rol speelden. Hier komt de wandelaar verschillende sporen van de oorlog tegen: een plaquette ter herinnering aan een neergestort vliegtuig, een zuil als symbolisch startpunt van Operatie Veritable, maar ook de IJsboerderij Foxhill, die de Amerikaanse schrijfwijze van het Voxhill heeft overgenomen. Het eindpunt van de wandeling is de Canadese Oorlogsbegraafplaats Groesbeek, waar men kan reflecteren en de bevrijders kan herdenken.

Bereikbaarheid

De route is goed te bereiken met de bus vanuit Nijmegen en laat zich makkelijk combineren met de andere routes of met een bezoek aan het Vrijheidsmuseum in Groesbeek, waar men nog meer over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in deze regio kan leren. Kom je met de auto? Dan kun je deze parkeren bij de Canadese Oorlogsbegraafplaats Groesbeek.

Om terug te komen bij de startlocatie neem je bus SB58 bij bushalte 'Kranenburg Hülsmann' terug naar Beek/Nijmegen. Wandelend terug? Met 3,5 km ben je weer terug bij het startpunt.

Kijk voor meer informatie en de audiofragmenten op liberationroute.com

Afstand
5.1 km

Dit ga je zien

1

Canadese Oorlogsbegraafplaats

De Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek herinnert aan de 2.617 militairen van het Britse Gemenebest die hier liggen begraven.Lees verder

Canadese Oorlogsbegraafplaats
2

Luisterplek: Operatie Veritable

Modder en nog eens modder. Dat is de herinnering van iedereen die hier aan de Wylerbaan gevochten heeft. Operatie Veritable begint in de ochtend van 8 februari 1945 met een onvoorstelbaar grote troepenmacht aan een opmars naar Duitsland.Lees verder

Luisterplek: Operatie Veritable
Eindpunt: Bushalte Kranenburg Hülsmann
Hauptstraße 96
47559 Kranenburg