De Linie van Prins Maurits

Type: Wandelroute
Afstand: 25.0 km

De Linie van Prins Maurits

Type: Wandelroute
Afstand: 25.0 km

Met de 25 km lange wandeling verken je het gebied waar Prins Maurits tijdens de 80-jarige oorlog de omsingelingslinie aanlegde om de Spanjaarden tegen te houden. Deze route brengt je langs kenmerken die nog verwijzen naar de vroegere militaire inrichting.

In de 80-jarige oorlog strijdt de Nederlanden voor de bevrijding van de Spaanse overheersing. In juni 1586 wordt de vestingstad Grave veroverd door de Spanjaarden. Zestien jaar later wordt Grave opnieuw belegerd, maar dan door Prins Maurits van Nassau. De belegerde stad werd – zoals gebruikelijk in die tijd – omsloten door een circumvallatie- of omsingelingslinie.

De linie is 25 km lang en moest de bevoorrading van de stad en een ontzettingsleger tegenhouden. Net voordat de Spanjaarden arriveerden was de linie klaar, waardoor de Nederlanden de Spanjaarden succesvol konden tegenhouden. Hierdoor veroverde Prins Maurits op 20 augustus 1602 de stad Grave.

De linie is aan beide zijden van de Maas aangelegd. Het bestaat uit een 2 meter hoge aarden wal met schansen (verdedigingswerken met bastions) en redoutes (wachtposten). Aan de Gelderse kant van de Maas strekt het 11 km lange gedeelte zich uit van halverwege Heumen-Overasselt, door Overasselt en de uitwaarden van de Coehoorn in Nederasselt, tot aan Balgoij/Keent.

Waar kom je langs?

De wandeling loopt door het gebied waar vroeger de linie heeft gelegen in de dorpen Nederasselt, Overasselt en Heumen. Tijdens de tocht sta je stil bij de kenmerken in het landschap die nog verwijzen naar de vroegere militaire inrichting. Ook verken je de oude woonkernen en de mooiste stukken natuur van de drie dorpen. Op 30 punten in de route kun je een QR-code scannen waarmee je meer te weten komt over de voormalige linie en de geschiedenis van de dorpen.

Liever een kortere wandeling maken? De 25 km lange route kun je ook in 3 of 4 delen als rondwandelingen lopen.

Startlocatie en bewegwijzering

Je start de wandeling bij een van de parkeerplaatsen of horecagelegenheden die zijn aangegeven op de kaart (zie PDF). De route is zoveel mogelijk bewegwijzerd met de nummeraanduiding van het wandelknooppuntennetwerk Rijk van Nijmegen. Wanneer hiervan wordt afgeweken, dan kun je de oranje markering op de paaltjes volgen.

Meer informatie?

Op de website van Erfgoed Heumen vind je meer informatie over de 30 punten in deze route met bijbehorend beeldmateriaal, en de uitgebreide routefolder.

Afstand
25.0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Kleefse Veerstraat
6612 Nederasselt
Eindpunt: Kleefse Veerstraat
6612 Nederasselt

Beschrijving

Startpunt: Kleefse Veerstraat
6612 Nederasselt

Knooppunten: 25-24-P-4-3-P-8-11-10-12-P-14a-12-13-32-49-P-49-13-12-P-9-P-4-26-P-25

Eindpunt: Kleefse Veerstraat
6612 Nederasselt

Kenmerken