Het Binnenste Buitenland

Type: Wandelroute
Afstand: 9.0 km

Het Binnenste Buitenland

Type: Wandelroute
Afstand: 9.0 km

De Binnenste Buitenlandwandeling is een combinatie van een bezoek aan museum het Valkhof in Nijmegen en een rondwandeling over de stuwwal in Berg en Dal. Geniet van de plekken die de kunstenaars al in de 19e eeuw hebben vastgelegd!

Ten oosten van Museum Het Valkhof komen twee landschapstypen samen: een vlak poldergebied en karakteristieke hoogteverschillen die on-Nederlands aandoen. Dit landschap werd in de 19e eeuw ontdekt door kunstenaars en is te bewonderen met deze wandelroute.

Beek en Ubbergen werden geliefde reisdoelen voor schilders en tekenaars uit heel Nederland. In de omgeving waren tal van ‘romantische’ motieven te vinden: oude watermolens, vervallen boerderijtjes en eenvoudige kerkjes.

Hoewel het te ver gaat om te spreken van een kunstenaarskolonie waren er in de periode 1810–1860 rond de honderd kunstenaars actief. Sommigen, zoals B.C. Koekkoek vestigden zich er voor langer, anderen logeerden er een enkele dag. Het leverde Museum Het Valkhof uiteindelijk een aantal prachtige werken op die nu (augustus tot november 2020) verenigd zijn in de expositie ‘Binnenste Buitenland’.

We nodigen je uit het mooie weidse landschap ten oosten van Museum Het Valkhof te ontdekken met een bijzondere expositie binnen en een aansluitende wandeling buiten. De expositie ‘Binnenste Buitenland’ laat zien hoe negentiende-eeuwse kunstenaars het magnifieke poldergebied en de markante hoogteverschillen in beeld brachten. Trek de wandelschoenen aan, ga op pad en ervaar aan de hand van de speciale route het landschap. Het eerste deel van de route voert door de riviervlakte van de Rijn. Daarna wordt de stuwwal beklommen en voert de wandeling over het stuwwal-plateau. Passeer de uitkijkpunten van de kunstenaars en vergelijk de punten met oude foto’s in de route.

Routebeschrijving

Om de Binnenste Buitenlandroute te kunnen wandelen download of print je de routekaart, of scan de QR-code met je telefoon en ontvang de route direct op je smartphone.

Afstand
9.0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59
Nijmegen
Eindpunt: Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59
Nijmegen