Rondje Ambstwaard

Type: Wandelroute
Afstand: 5.7 km

Rondje Ambstwaard

Type: Wandelroute
Afstand: 5.7 km

Deze wandeling van 5,7 km neemt je mee langs het Verdronken dorp Doornik en door de Ambstwaard. Hier kun je terecht om weidevogels te spotten!

Dik twee eeuwen geleden, begin 1799, leek het of de wereld verging in Doornik. De Waal was angstwekkend hoog aangezwollen. Boosdoener was de opstuwing van rivierwater door de flessenhals in de Waalbedding tegenover de stuwwal bij Nijmegen en een ijsverstopping in de rivier beneden de Waalstad. Ongelukkig was ook dat de Waalstroom bijna loodrecht op de Doornikse dijk stond. Water en ijsschotsen maakten korte metten met de dijk. De dorpskern bestond uit een verpieterde toren, een kerkhof en een handvol huizen. Die dijkbreuk van 1799 was de genadeklap voor Doornik. Veertien van de achttien huizen spoelden weg of werden zwaar beschadigd.

Na de ramp werd een nieuwe dijk met strakke lijnen aan de westkant van de ontstane kolk gelegd. Daarbij raakte de resten van de dorpskern in de uiterwaarden. Ze liggen in het terrein tussen de strang, de kolk, de dijk en de Waal. Wonderbaarlijk waren de veranderingen aan de andere kant van de dijk. Het zand en grind bleek een ideale bodem voor de tabaksbouw, later ook de bloemenen groenteteelt. De omgeving van de Vossenpels werd een groot centrum van glascultuur. 

Deze route brengt je langs het dorp Doornink en door de Ambstwaard. Afgelopen jaren heeft Staatsbosbeheer de leefomstandigheden van weidevogels in in Ambstwaard hersteld. De inrichting van het gebied is nu zodanig geworden dat kieviten, grutto’s en tureluurs zich er weer thuis voelen en broeden. Neem vooral je verrekijker mee! 

Bewegwijzering

Deze route is opgenomen in het wandelroutenetwerk en te volgen aan de hand van zwarte pijlen. Ook combineer je, met behulp van keuzepunten, deze route eenvoudig met andere routes. Keuzepunten zijn aangeduid met een unieke letter-cijfercombinatie. Ze staan op locaties waar verschillende routes elkaar kruisen. Hier kun je je huidige route vervolgen of overstappen naar een andere route. 

Afstand
5.7 km

Dit ga je zien

Startpunt: Van Ambestraat
Bemmel
Eindpunt: Van Ambestraat
Bemmel

Kenmerken