Ommetje de Ploeg

Type: Wandelroute
Afstand: 3.7 km

Ommetje de Ploeg

Type: Wandelroute
Afstand: 3.7 km

Dorpsommetje De Ploeg is een culturele wandeling 3,7 km door het groene dorp de Heilig Landstichting. De wandeling brengt je in contact met een eeuw geschiedenis van buurtschap De Ploeg tot Heilig Landstichting.

Dorpsommetje De Ploeg is een culturele wandeling 3,7 km door het groene dorp de Heilig Landstichting. De wandeling brengt je in contact met een eeuw geschiedenis van buurtschap De Ploeg tot Heilig Landstichting. Het dorp groeide uit tot een druk bezocht pelgrimsoord. De vele gebouwen uit de 20e eeuw vertellen het verhaal van het dorp. Een bezoek aan het rijksmonument De Cenakelkerk, Orientalis (het voormalige openluchtmuseum) of de unieke begraafplaats maakt het ommetje compleet. Deze wandeling sluit mooi aan bij de boswandeling De Vier Perken. Start bij het dorpshuis aan de Carmelweg.

Download het pdf-bestand van vianatura voor uitgebreide informatie en verhalen over gebouwen en andere bezienswaardigheden die je tijdens de route tegenkomt. 

Afstand
3.7 km

Dit ga je zien

Startpunt: het paneel Nijmeegsebaan tegenover Hotel Rozenhof
Nijmeegsebaan
6564 CK Heilig Landstichting
Eindpunt: Carmelweg 2
6564 AH Heilig Landstichting

Beschrijving

Startpunt: het paneel Nijmeegsebaan tegenover Hotel Rozenhof
Nijmeegsebaan
6564 CK Heilig Landstichting
 • Loop op de Nijmeegsebaan 100 meter in de richting van Nijmegen. Steek over en ga rechtsaf de Andreaslaan in.
 • Ga linksaf de Pauluslaan in tot aan de Sophiaweg. Door de bomen zie je het klooster Mariënbosch.
 • Loop stukje terug over de Pauluslaan en sla linksaf de Koning Davidlaan in.
 • Na 250 meter rechtsaf de Joanneslaan in.
 • Aan je linkerkant passeer je ’t Zaaltje, het dorpshuis, vroeger een school. Doorlopend in de bocht van de Joanneslaan links af een zandpad op. Volg dit ca. 200 meter langs de volkstuintjes tot het poortje. Dan links een trap op. Links het pelgrimshuis Casa Nova. Verderop kom je op het Pastoor Rabouplein met de Cenakelkerk en de ingang van de begraafplaats.
 • Langs de vijver en de Piet Gerrits-zaal loop je door het stenen poortgebouw naar de Mgr. Suyslaan. Deze laan ca. 300 meter aflopen naar de hoek met de Profetenlaan. Hier zie je een bijzonder trafo-huisje.
 • Vanuit de Mgr. Suyslaan linksaf de Profetenlaan inlopen. Na ca. 100 meter passeer je de ingang van Museumpark Orientalis.
 • Je loopt rechtsaf langs het fietspad aan de Meerwijkselaan naar de rotonde aan de Nijmeegsebaan. Steek
  recht over naar restaurant Konbanwa, voorheen Sionshof.
 • Steek de Sionsweg over en loop de heuvel op naar het Nebo klooster.
 • Voorbij het klooster lopend kom je vanzelf weer uit op de Nijmeegsebaan. Steek over en loop een tiental meters naar rechts. Hier lag vroeger een kerkhofje.
 • Neem het looppad linksaf naar de Jericholaan, tweede straat links naar de Profetenlaan. Loop door tot het huis met de poort.
 • Je loopt onder de poort door en gaat dan schuin linksaf het voetpad op langs het sportveldje naar de Nijmeegsebaan. Hier weer rechtsaf naar start.
Eindpunt: Carmelweg 2
6564 AH Heilig Landstichting