Rondje Valburg

Type: Wandelroute
Afstand: 10.0 km

Rondje Valburg

Type: Wandelroute
Afstand: 10.0 km

Met de wandelroute Rondje Valburg combineer je Rondje De Mellard (4,8 km) en Rondje Eimeren (4,9 km).

Wandel door het landelijke gebied rondom Valburg, landgoed De Mellard en het idyllische buurtschap Eimeren. Met het Rondje Valburg ontdek je het landelijke landschap tussen Elst en Slijk-Ewijk. Je komt langs rivierduinen, oude tabaksboerderijen, de resten van een Romeinse tempel en idyllische lanen. De interessante geschiedenis van het gebied wordt in twee rondjes gecombineerd.

In het rivierengebied werden verhogingen in het landschap gebruikt voor gebouwen. Deze verhogingen worden ook wel rivierduinen genoemd. De rivierduinen in dit gebied ontstonden zo’n 100.000 jaar geleden en Valburg ligt er op een. Zand uit de rivierbeddingen werd op de oevers tot duinen geblazen. Op drie duidelijke verhogingen zie je ook de kerk, een standaardmolen en landhuis De Mellard.

Interessante geschiedenis verteld in twee rondjes

Van de 17de tot de 19de eeuw werd in de Betuwe tabak verbouwd. Valburg speelde daarin een belangrijke rol.  In een deel van de route, het Rondje De Mellard, passeer je diverse gebouwen uit die tijd zoals tabaksboerderijen en -schuren. Je loopt door het landgoed De Mellard met zijn landhuis en zijn schitterende populierenlaan, de Grote Allee.

Het Rondje Eimeren voert je langs een prachtige Romaans-Gothische kerk. De kerk stamt uit de 11de eeuw maar de fundamenten zijn waarschijnlijk nog veel ouder en zouden aan een Romeinse tempel toebehoord hebben. Even verderop tref je de korenmolen 'Nieuw Leven'. Dit is een standaardmolen die op een standaard in zijn geheel naar de wind gedraaid kan worden. Doorgaans is de molen van binnen te bezichtigen op woensdagen en zaterdagen. Er zijn dan meel en streekproducten te koop.

Je komt door het idyllische buurtschap Eimeren. De dicht bij elkaar geplaatste boerderijen liggen aan een bochtige weg. Vanwege de ligging in het landschap is Eimeren één van de parels van Overbetuwe.

Algemene informatie

  • Op het Molenhoekplein te Valburg is parkeergelegenheid.
  • Je wandelt over bestaande wegen en paden. Loop op wegen zonder trottoir veilig aan de linkerkant.
  • Honden zijn op de wandelroutes toegestaan mits aangelijnd.
  • Grondeigenaren waarderen het dat je op de paden blijft en geen afval achterlaat.
  • Na de wandeling kun je eventueel gebruik maken van horecagelegenheid Het Wapen van Valburg of de Viersprong.
Afstand
10.0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Tielsestraat
6675 Valburg
Eindpunt: Tielsestraat
6675 Valburg