N70 Natuurwandelroute

Type: Wandeltocht
Afstand: 16,0 km

N70 Natuurwandelroute

Type: Wandeltocht
Afstand: 16,0 km

De wandeling kenmerkt zich door haar diversiteit in route en afstandsmogelijkheden, maar ook door haar cultuurhistorische karakter. Het ontstaan van de N70 wandelroute gaat terug naar 1970, het natuurbeschermingsjaar.

Neem alvast een kijkje

De wandeling kenmerkt zich door haar diversiteit in route en afstandsmogelijkheden, maar ook door haar cultuurhistorische karakter.

Het ontstaan van de N70 wandelroute gaat terug naar 1970, het natuurbeschermingsjaar. Sinds die tijd is de N70 een zeer populaire wandelroute onder natuurliefhebbers. Deze unieke wandeling voert je namelijk over 8 'bergen' met fraaie namen zoals de Boterberg, Sterrenberg en de Duivelsberg. Ook wandel je onderweg door bossen en biedt het heuvelachtige landschap prachtige vergezichten over de polders, schilderachtige laantjes en het rivierenlandschap. 

De totale route is circa 16 kilometer lang. Aangezien de route een hoog sportief gehalte heeft, is de N70 uitgegroeid tot een veel gebruikt oefenparcours voor hardlopers en lange afstand wandelaars. Met een groep, zijn tweeën of alleen, voor jong en oud, de N70 maakt iedere wandelaar enthousiast. 

Uitzicht N70 route
Afstand
16,0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Rijksstraatweg, 191
6573 CP Beek-Ubbergen
Duivelsberg

De Duivelsberg Pannenkoekenrestaurant

Duivelsberg 1
6572 BE BERG EN DAL
Eindpunt: Beek-Ubbergen

Beschrijving

Startpunt: Rijksstraatweg, 191
6573 CP Beek-Ubbergen

Het ideale van deze route is dt je zelf kunt bepalen waar je start en hoe lang je de route maakt. Download het pdf-bestand voor een route beschrijving extra mogelijkheden om de route aan te passen. Ook worden er informatie en weetjes verteld over bezienswaardigheden waar je langs komt. Hieronder zullen we de route beschrijven die begint bij Hotel-restaurant `t Spijker aan de Rijksstraatweg.

 • Vertrek in oostelijke richting.
 • Ga vervolgens rechtsaf en volg de Van Randwijckweg omhoog tot voorbij de laatste woning aan je linkerzijde. Sla dan linksaf en ga het Keteldal in, richting de historische richtingaanwijzer.
 • Indien je enkel het westelijk deel van de N70 Natuurwandelroute wilt lopen, wandel je langs de fontein en het 14e eeuwse
  Hervormde kerkje. Je houdt links aan en wandelt de Elzenweg in tot aan de Nieuwe Holleweg. Volg vanaf hier verder de beschrijving onder punt 4.
 • Ga linksaf en ga vervolgens voor de witte woning rechtsaf naar boven, het natuurgebied De Duivelsberg in. Vervolg het pad rechtdoor naar boven (links ligt de aansluitroute naar Hotel De Musschenberg via het Palland). De route gaat door een mooie vallei met vlechtheggen, de Assekuul geheten, naar het laagste deel van het dal waar de oudste eiken van het reservaat groeien.
 • Ga scherp rechts bergopwaarts, langs huize ‘de Wylerberg’ waar de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap is gevestigd. Ga vervolgens het eerstvolgende pad linksaf over de Kleverberg (hier heb je een prachtig uitzicht over de Duffelt) tot bijna bij de Rijksstraatweg.
 • Vanaf de Rijksstraatweg ga je linksaf en loop je via de steile weg naar boven naar het hoogste punt door een laan met tamme kastanjes.
 • Bij de T-splitsing ga je linksaf, door de droge gracht van een oude vesting. Dan rechtsaf naar het hoogste punt van het reservaat. Eventueel kun je iets verder lopen naar het uitzichtpunt (voorburcht) aan de linkerkant. Hier heb je een uniek uitzicht over het Wylerbergmeer, wat een restant is van een oude Rijnarm, daarna loop je terug naar dit punt.
 • Voor Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg ga je linksaf. De N70 gaat hier dicht langs de Duitse grens (stenen grenspalen), je kunt hier in de verte de kerktorens van Wyler en Kranenburg en het heuvelland van Kleef zien. Tussen de velden ga je rechtsaf. Weer in het bos aangekomen daal je af tot aan een punt evenwijdig aan de Oude Kleefsebaan. Indien je de route vervolgt ga je op het laagst gelegen punt bij parkeerplaats de Holdeurn rechtsaf.
 • In de rechterhoek van parkeerplaats de Holdeurn volg je de route linksaf omhoog. Bij de grindweg ga je linksaf. Aan de rechterkant zie je het restant van een Romeinse leemgroeve. Vlak daarna buigt de route scherp naar rechts een holleweg in en ga je meteen weer links het trapje omhoog langs de bosrand richting het Eversbos.
 • Het pad daalt nu rechts vrij steil af richting de Filosofenbeek. Nadat je het bruggetje hebt overgestoken houd je links aan en daarna volg je het pad door het dal. Vanuit het dal volg je het pad rechtsaf omhoog. Wanneer je de groene paaltjes volgt, bereik je de hoge grindweg rechts naast villa Berglust. Links ligt Pannenkoekenrestaurant De Heksendans. Je vervolgt de route door hier rechtsaf te slaan.
 • Vanaf De Heksendans wandel je voorbij huis Berglust. Na 50 meter ga je linksaf naar beneden het Keteldal in. Wanneer je links aanhoudt bereik je de Van Randwijckweg. Deze weg steek je over en je wandelt via het bospad omhoog. Bovenaan ga je rechtsaf en volg je de Oosterbergweg.
 • Daarna volg je het voormalige tramtracé tot in de bocht naar links. Wanneer je voorbij de Toscaanse villa (hier stond vroeger een uitzichttoren) bent gewandeld ga je rechtsaf en volg je het pad naar beneden tot bijna aan de Bosweg. Hier ga je nogmaals rechtsaf en wandel je steil omhoog. De route maakt hier een korte lus via een uitzichtpunt. Op het hoogste punt daal je naar links af. Vervolgens ga je weer linksaf en wandel je tot aan de trapjes aan de rechterkant. Hier daal je af naar de Elzenweg. Bij de vijver ga je linksaf.
 • Indien je de wandeling hier wil afbreken of wil pauzeren, dien je rechtsaf de weg langs de Elzenbeek naar beneden te vervolgen tot in het centrum van het dorp. Je vervolgt de route door rechtdoor te gaan.
 • Steek hier de Nieuwe Holleweg over en wandel via de Oude Holleweg steil omhoog. Wanneer je voorbij de monumentale poort achter het verpleeghuis Kalorama wandelt, kom je in de bossen van de Heerlijkheid Beek. Hier kun je met je smartphone het verhaal van de Heerlijkheid Beek beluisteren via www.spgs.nl.
 • Op de Y-splitsing volg je het pad naar links. Vervolgens ga je via de trappen naar boven. Hier ga je rechtsaf langs de tuinen van
  ‘t Huys te Schengen. Het trapje dat links naar boven afbuigt, leidt naar een uitkijkpunt waar je een prachtig uitzicht hebt over de Ooijpolder. Om de route te vervolgen ga je terug naar beneden en linksaf.
 • Vanaf Fletcher Parkhotel Val Monte ga je linksaf en na 50 meter wandel je bij het uitkijkpunt het bos in. Hier ga je linksaf.
 • Via de Stollenberg loopt de route richting de Boterberg. Via trapjes leidt de route tussen beide bergen door waarna je door een erosiedal tot aan een prachtige lange lindelaan wandelt. Op dit punt ga je linksaf.
 • Via de poort verlaat je het terrein van de Heerlijkheid Beek en ga je rechtsaf. Bij de Y-splitsing houd je links aan (Berkenlaan). Deze volg je tot aan de ingang van het terrein van Natuurmonumenten, het Hengstdal. Over dit terrein voert de laatste kilometer je naar Restaurant Tante Koosje. Hier ga je rechtsaf.
 • Indien je vanaf Restaurant Tante Koosje vertrekt, volg je links naast de inrit van de St. Maartenskliniek de Holleweg naar boven, deze gaat vervolgens weer naar beneden. Vervolgens ga je bij de Beukenlaan rechtsaf.
 • Op de Y-splitsing houd je links aan en volg je de weg naar beneden. Op de verharde weg ga je rechtsaf omhoog. Vervolgens loop je linksaf door de poort van het Geldersch Landschap. Je daalt daarna af in de richting van de bosrand. Hier sla je rechtsaf en wandel je door tot aan het boerderijtje ‘de Natte Beek’.
 • Wanneer je langs het boerderijtje ‘De Natte Beek’ wandelt, kom je al klimmend en dalend langs de bosrand met links een blijvend boeiend uitzicht. Vervolgens ga je linksaf door de Westerakker naar beneden en dan rechtsaf de trapjes op. Je loopt dan rechtsaf het eerste pad omhoog en klimt zo naar het topje van de Ravenberg. Daarna daal je af en ga je linksaf. Het laantje brengt je naar het Kastanjedal met het heldere beekje waaraan het dorp Beek waarschijnlijk zijn naam ontleent. Voordat je tot in het Kastanjedal afdaalt, is er aan de rechterkant een uitzichtpunt over het brongebied.
 • Je daalt dan de trappen af en vervolgens steek je het beekje ‘de Oorsprong’ over en wandel je de trappen op langs het dal en de molenvijver richting de Rijksstraatweg. Voorbij het parkje ga je rechtsaf richting het startpunt.
Eindpunt: Beek-Ubbergen

Kenmerken

Tocht/Route

 • Toelichting startpunt: De route kan vanaf verschillende punten gestart worden. Download het pdf-bestand voor meer informatie. De startpunten zijn:
  - Hotel-restaurant 't Spijker, Rijksstraatweg 191 Beek-Ubbergen
  - Bushalte lijn 58, op de kruising van de Rijksstraatweg en de N325
  - Parkeerplaats de Holdeurn, gelegen aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal
  - Restaurant De Heksendans, Oude Kleefsebaan 425 Berg en Dal
  - Fletcher Parkhotel Val Monte, Oude Holleweg 5 Berg en Dal
  - Restaurant Tante Koosje, Berg en Dalseweg 359 Nijmegen