Streekpad Nijmegen etappe 01

Type: Wandelroute
Afstand: 17,8 km

Streekpad Nijmegen etappe 01

Type: Wandelroute
Afstand: 17,8 km

Het Streekpad Nijmegen is een wandelroute met een grote verscheidenheid aan landschappen: glooiende dijken, groene uiterwaarden en bossen. Etappe 01 volgt een deel van van het Streekpad en komt door het karakteristieke landschap aan de Waal.

Het Streekpad Nijmegen is een wandelroute met een grote verscheidenheid aan landschappen: glooiende dijken, groene uiterwaarden en bossen. Etappe 01 volgt een deel van van dit Streekpad en is zo'n 18 kilometer lang. Je wandelt van Nijmegen langs Weurt, Beuningen en Ewijk tot Deest.

De route van etappe 01 begint in de oudste stad van Nederland; Nijmegen. Ontdek haar rijke geschiedenis en geniet van het Kronenburgerpark. Verderop wandel je door de Weurtse Buitenlanden waar nog resten van dijkdoorbraken te zien zijn en nieuwe natuur ontstaat. De route loopt grotendeels langs rivier de Waal en haar rivierduinen in het Land van Maas en Waal. Rivierduinen dienden vroeger als bescherming tegen het water. De dorpskernen aan de Waal bleven daardoor droog als het water hoog stond.

Onderweg kom je ook dijkmagazijnen tegen. Een goed bewaard stukje geschiedenis in het Land van Maas en Waal. De Dijkmagazijnen waren vroeger onderdeel van woonhuizen of stonden op zichzelf. Ze dienden als publieke opslagplaats voor dijkmaterialen. Er konden bijvoorbeeld schoppen, kruiwagens, emmers en zandzakken in voorraad worden bewaard. Deze materialen dienden om de dijken bij overstromingsgevaar te versterken of bij beschadiging te herstellen. Tegenwoordig hebben de dijkmagazijnen een meer culturele invulling gekregen zoals het dijkmagazijn Beuningen.

Het eindpunt van de route ligt in het plaatsje Deest. Daar is de kolengestookte steenfabriek al van ver te zien. Wil je het Streekpad Nijmegen in haar geheel bekijken? Kijk dan op wandelnet.nl.

Dijk aan de Waal bij Beuningen Weurt
Afstand
17,8 km

Dit ga je zien

Startpunt: Stationsplein
6512 Nijmegen
Kronenburgpark

Kronenburgerpark

Kronenburgerpark
Nijmegen
Joris Ivensplein

Joris Ivensplein

Joris Ivensplein
Nijmegen
Stadscamping City Camp Nyma

Stadscamping City Camp Nyma

Weurtseweg 460 a
Nijmegen
42da12e8-159e-4e35-8bf5-ce8c0641bbe2.jpg

Hotel Nimma

Hotel Nimma
Weurtseweg 478
6541 BE NIJMEGEN
Eindpunt: Grotestraat 2
6653 BL Deest