Romeinse wandelroute Elst

Type: Wandelroute
Afstand: 3.9 km

Romeinse wandelroute Elst

Type: Wandelroute
Afstand: 3.9 km

De Betuwe is al sinds de Romeinse tijd bewoond! Deze route van 3,9 km gaat door hartje Elst en neemt je mee terug in de tijd van de Romeinen.

Deze route door het centrum van Elst brengt je langs verschillende bezienswaardigheden die je mee terug nemen in de Romeinse tijd. 

Zo wandel je langs de Grote Kerk. Hieronder liggen fundamenten van Romeinse tempels uit twee verschillende periodes. Waarschijnlijk lag hier rond het begin van de jaartelling een Bataafse cultusplaats. De Romeinen bouwden voor de Bataven rond het jaar 50 een stenen tempel. Zo’n 50 jaar later vervingen ze de tempel door een nog veel groter exemplaar, een Gallo-Romeinse tempel. De tempel van Elst is de grootste Gallo-Romeinse tempel ten noorden van de Alpen en daarmee van uitzonderlijke, internationale betekenis.

In de wijk Westerraam is een tweede Gallo-Romeinse tempel gevonden. Dit kun je ook herkennen aan het voetpad met stapstenen waar tekeningen van romeinse elementen in zijn gegraveerd. Dit voetpad brengt je dicht bij de oorspronkelijke vindplaats van de tempel die precies tussen Noorderlicht en Avondster lag. In het Aamsepark vind je de plattegrond van deze Gallo-Romeinse tempel op ware grootte.  

In hartje Elst is in 1970, bij de bouw van de AMRO-bank, een groot stuk Romeins muurwerk gevonden. Dit bleek om een stenen gebouw van 15 meter breed te gaan. Het gebouw had zelfs al een gedeelte met vloerverwarming! 

Bewegwijzering en startlocatie

Deze route is opgenomen in het wandelroutenetwerk regio Arnhem Nijmegen en te volgen aan de hand van de donkeroranje pijlen. De aanbevolen startlocatie is keuzepunt S5. Dit keuzepunt bevindt zich bij station Elst vanwaar je gemakkelijk je route start. Hier staat ook een watertappunt waar je eenvoudig je herbruikbare drinkfles vult.

Of je deze route nou loopt met de kinderen, met de hond of gewoon om het dorp Elst te verkennen, met deze route kan het allemaal. Onderweg kom je langs een hondenlosloopgebied en ook zijn er op de route verschillende speeltuintjes te vinden.

Afstand
3.9 km

Dit ga je zien

Startpunt: Station Elst
Oude aamsestraat 24
6662 Elst
1

Elst - Gallo-Romeinse tempel

De plaats waar de Grote Kerk staat, is eeuwenlang een heilige plek geweest. Vóór de komst van de Romeinen lag hier een Bataafse cultusplaats in de openlucht. De Romeinen brachten de Bataven wat beschaving...Lees verder

Elst - Gallo-Romeinse tempel
2

Elst - Grote Kerk

Op de plek van de Grote Kerk lag reeds in de prehistorie een openluchtheiligdom. Daarna bouwden de Romeinen hier de grootste Gallo-Romeinse tempel ten noorden van de Alpen. De eerste christelijke kerk...Lees verder

Elst - Grote Kerk
Eindpunt: Station Elst
Oude aamsestraat 24
6662 Elst

Beschrijving

Startpunt: Station Elst
Oude aamsestraat 24
6662 Elst

Deze wandelroute loop je via het keuzepuntensysteem. De aanbevolen startlocatie van deze wandelroute is S5 bij station Elst. 

Vervolgens loop je de route via de volgende keuzepunten: O85 - O61 - O24 - O33 - O15 - O42 - S5.

Deze route is gemarkeerd met donkeroranje pijlen.

Eindpunt: Station Elst
Oude aamsestraat 24
6662 Elst

Kenmerken