Wandelroute Rijnlandoffensief

Type: Wandelroute
Afstand: 18,0 km

Wandelroute Rijnlandoffensief

Type: Wandelroute
Afstand: 18,0 km

Deze wandelroute van 18 km brengt je langs de twee begraafplaatsen die als laatst rustplaats dienen voor een groot deel van de geallieerde soldaten die tijdens Operatie Veritable zijn gesneuveld.

Op 8 februari 1945 startte het grote Rijnlandoffensief. Deze had als doel het oversteken van de Rijn richting Berlijn. Alleen al vanuit Nijmegen en omgeving vertrokken op deze dag honderdduizenden geallieerden soldaten. Zij trokken via de Ooijpolder en over de Groesbeekse heuvels over de grens naar Duitsland.

Deze operatie kreeg de naam Operatie Veritable. Een van de bloedigste veldslagen die tijdens het Rijnlandoffensief werd gevoerd, was de slag om het Reichswald, ten zuiden van Kleef.

De wandelroute verbindt twee begraafplaatsen, die de laatste rustplaats zijn geworden van een groot deel van de geallieerde soldaten die tijdens Operatie Veritable in het Rijk van Nijmegen of in het Rijnland zijn gesneuveld: de Canadese Oorlogsbegraafplaats Groesbeek en de Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Reichswald Kleef. De route loopt door weilanden, het voormalige frontdorp Groesbeek, over de Duitse grens en door het beruchte Reichswald.

Tip: op verschillende plekken op de route vind je audioplekken waar je kunt luisteren naar het verhaal wat hier toen die tijd afspeelde.

Bereikbaarheid

Kom je met de auto? Deze kun je parkeren bij de startpunt van deze route: Canadese Oorlogsbegraafplaats Groesbeek. Kom je met het OV? Stap dan uit bij bushalte 'Groesbeek, Canadese Erebegraafplaats', direct gelegen bij het startpunt van de route. Om vanaf het eindpunt terug te komen bij de startlocatie zou je een bus kunnen nemen. Vanwege de ligging van de begraafplaats is de dichtstbijzijnde bushalte in Kleve ongeveer 2,5 km lopen. 

Kijk voor meer informatie en de audiofragmenten op liberationroute.com

Afstand
18,0 km

Dit ga je zien

1

Canadese Oorlogsbegraafplaats

Canadese Oorlogsbegraafplaats
Zevenheuvelenweg 38
6561 ES Groesbeek
2

Vrijheidsmuseum

Vrijheidsmuseum
Wylerbaan 4
6561 KR Groesbeek
3

Luisterplek: Duitse trein ontsnapt door bevrijd gebied

Luisterplek: Duitse trein ontsnapt door bevrijd gebied
Dorpsplein
6562 AH Groesbeek
4

Luisterplek: Schuilend dorp

Luisterplek: Schuilend dorp
Reestraat & Ketelstraat
6562 LJ Groesbeek
Eindpunt: Reichswald Forest War Cemetery
Grunewaldstraße
47533 Kleve

Kenmerken