Rondje Randwijk en Heteren

Type: Wandelroute
Afstand: 12.0 km

Rondje Randwijk en Heteren

Type: Wandelroute
Afstand: 12.0 km

Het rondje Randwijk en Heteren combineert twee wandelroutes; het Rondje Randwijk (4,7 km) en Rondje Asterd (6,9 km). Beide wandelingen leiden je door het rivierenlandschap van de Betuwe.

Het buitengebied van Randwijk en Heteren langs de Nederrijn kenmerkt zich door boomgaarden, kwekerijen, steenfabrieken en uitzicht op stuwwallen die ontstaan zijn in de voorlaatste ijstijd. Een deel van deze wandelroute gaat over boerenland en als je goed kijkt kun je onderweg mooie vogels spotten.

Op de route passeer je de 35 jaar oude kaasboerderij de Hoeve. De boerderijwinkel is doorgaans op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend. Ook kom je door een bosstrook met een bruggetje over de wetering en een bankje waar je kunt genieten van het prachtige, weidse landschap. De vele ruilverkavelingsbosjes bieden dekking en voedsel aan verschillende zangvogels zoals het zwartkopje en de zanglijster. Ook bestaat er kans dat je een buizerd tegenkomt en andere verschillende weidevogels zoals de tureluur, de kieviet en de wulp. 

Het Rondje Randwijk gaat langs de Hervormde Kerk, oorspronkelijk uit de 14de eeuw, enkele oude boerderijen en steenfabriek Randwijk. In de steenfabriek worden op bestelling nog allerlei handvormstenen gebakken. Daarnaast huist er het Gelders smalspoormuseum met informatie over de geschiedenis van het smalspoor. Smalspoortreintjes werden vooral bij steenfabrieken ingezet voor transport van klei naar de steenovens.

Het Rondje Asterd is vernoemd naar een slingerend weggetje met knotwilgen; 'De Asterd'. De knotwilgen in het landschap laten zien waar vóór de ruilverkaveling de percelen lagen. Knotwilgen werden veel aangeplant voor brandhout en omdat de staken en twijgen bruikbaar waren als geriefhout voor gereedschapsstelen of voor vlechtwerk. De holtes van oudere wilgen bieden nestgelegenheid voor holenduiven en steenuilen. In de knot groeien vaak planten zoals eikvaren, zwarte bes, vlier of lijsterbes.

Algemene informatie

  • Deze route loopt over geasfalteerde wegen en deels over natuurlijke paden. Wij raden aan goede waterdichte schoenen te dragen.
  • Honden zijn aangelijnd toegestaan.
  • Bij het startpunt Camperplaats de Nijburg in Heteren is parkeergelegenheid.
  • In de dorpen Heteren en Randwijk zijn meerdere horecagelegenheden.

Download hier de brochure van de route Rondje Randwijk en Heteren.

Afstand
12.0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Nijburgsestraat
6668 AX Randwijk
Eindpunt: Nijburgsestraat
6668 AX Randwijk