Betuwse UNESCO-route

Type: Fietsroute
Afstand: 57,0 km

Betuwse UNESCO-route

Type: Fietsroute
Afstand: 57,0 km

Duik in het verleden en volg de grens van het Romeinse Rijk. Bekijk de resten bij het Tempel | Kerk Museum en kom erachter welke voorwerpen er zijn gevonden aan de hand van straatnamen.

Sinds 2021 zijn de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Neder-Germaanse Limes onderdeel van UNESCO Werelderfgoed. De Neder-Germaanse Limes is het grootste archeologische monument van Nederland. Het bestaat uit de waardevolle archeologische resten van de Romeinse tijd die in de bodem bewaard zijn gebleven. Treedt in de voetsporen van de Romeinen, ontdek waar de grens van Grote Romeinse Rijk heeft gelopen en kom erachter welke voorwerpen er zijn gevonden bij het Tempel | Kerk museum én aan de hand van straatnamen. Ook leer je bij Fort Pannerden meer over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit is een 85 km lange verdedigingslinie wat bestaat uit forten, vestingen, kastelen, waterwerken en schuilplaatsen. 

Deze hotspots kom je onderweg tegen:

 • Tempel | Kerk Museum Elst – Grote Molenstraat 2, Elst
 • Via Fluviale | Visualisatie Romeinse Weg – Grote Molenstraat 150, Elst
 • Romeinse Tuin | De Steenen Camer – Hannesstraatje 2a, Arnhem*
 • Romeins Castellum – Meginhardweg 55, Arnhem
 • Kunstwerk Föres – Plaza, Huissen*
 • Beeltenis graf – Limes, Huissen*
 • Picknicktafel met herinnering Romeinse vondsten – Koningsboulevard, Huissen
 • Stadsmuseum Hof van Essen – Vierakkerstraat 39, Huissen
 • Fort Pannerden – Waaldijk 1, Doornenburg*
 • Romeinse straatnamen – Vleumingen Zuid, Gendt*
 • Reconstructie Gallo-Romeinse Tempel – Tempellaan 9, Elst*
 • Kunstwerk Framewerk – Hoornblad 3, Elst*

* Let op: deze locaties liggen niet aan het fietsknooppuntennetwerk. Je wijkt hier even van de route af. De volledige routebeschrijving vind je hieronder.

Afstand
57,0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Parkeerplaats Land van Tap
Dorpsstraat 6
6661 EK Elst
17
1

Elst - Gallo-Romeinse tempel

Elst - Gallo-Romeinse tempel
Sint Maartenstraat 32 b
6661DA Elst
18
2

Landerij De Park

Landerij De Park
Landerij De Park
De Park 12
6661 NW ELST GLD
3

Park Lingezegen

Park Lingezegen
Park Lingezegen
De Park 10
6661 NW ELST GLD
19 21 27 87
4

Arnhem - Romeins castellum

Arnhem - Romeins castellum
Meginhardweg 55
6841HB Arnhem
86 29 22 30 01 04 08 09 69
5

Stadsmuseum Hof van Hessen

Stadsmuseum Hof van Hessen
Stadsmuseum Hof van Hessen
Vierakkersytraat 39
6851 BB HUISSEN
66 67 75 76 77 80
6

Fort Pannerden

Fort Pannerden
Waaldijk 1
6686MV Doornenburg
79 85 82 87 92 98 26 27 28 29 16 17
Eindpunt: Parkeerplaats Land van Tap
Dorpsstraat 6
6661 EK Elst

Beschrijving

Startpunt: Parkeerplaats Land van Tap
Dorpsstraat 6
6661 EK Elst

Je start deze route bij Land van Tap in Elst, waar je gratis je auto kunt parkeren. Fiets over de Rijksweg-Zuid richting knooppunt 17.

Sla na knooppunt 17 af naar rechts naar de Grote Kerk aan de Grote Molenstraat 2. Hier vind je Tempel | Kerk Museum Elst waar je overblijfselen van imposante tempels uit de Romeinse tijd ontdekt.

Voor een tussenstop kun je na knooppunt 18 terecht bij Landerij de Park voor een lekkere kop koffie met appeltaart of eet je je eigen tussendoortje bij de picknicktafel bij Park Lingezegen.

Vervolg je weg over de Grote Molenstraat richting Driel. Hier treed je in de voetsporen van de Romeinen die deze weg als eersten gebruikten. Langs deze weg vind je de Via Fluviale. Deze beelden geven een impressie van hoe de weg toentertijd werd gebruikt.

Onderweg richting Arnhem ga je bij knooppunt 87 rechtsaf, het Hannesstraatje in. Aan de rechterkant vind je de Romeinse tuin en een bord van de Bataafse opstand. Tussen ongeveer 70 tot 300 na chr. heeft de grens van het Grote Romeinse Rijk: de Limes, hier gelopen. De tuin is ingericht met groente-, fruit- en kruidensoorten die ook in de Romeinse tijd werden verbouwd.

Keer hierna terug naar knooppunt 87. Vervolgens vind je richting knooppunt 86 het Romeins Castellum. Dit is het enige Romeinse fort in Gelderland dat archeologen hebben opgegraven. Waarschijnlijk is het fort rond het jaar 15 na chr. aangelegd als voorbereiding van de Germaanse veldtochten voor generaal Germanicus. Nadat het Castellum ten prooi viel aan de gewelddadigheden van de Betaafse opstand, is het fort herbouwd. Rond 170 en 180 na chr. bouwden de Romeinen een compleet nieuw fort van steen.

Vervolg de route richting Huissen. Hier fiets je door de wijk Loovelden waar verschillende elementen uit de Romeinse tijd naar voren komen. Wijk tussen knooppunt 01 en 04 een klein stukje af van de route. Sla op de rotonde van de Loostraat rechtsaf en daarna linksaf (Plaza). Tegenover het Medisch Centrum Loovelden vind je het kunstwerk Föres: twee stalen tempelduren van 4,5 meter hoog. Deze staat op de exacte locatie waar een Romeins graf is gevonden. Het verbeeldt de archeologische vondsten die zijn gedaan. Sla hierna linksaf de straat Limes in. Ter hoogte van de Caligastraat vind je in het straatwerk een beeltenis van een graf. Fiets weer terug naar de rotonde en sla daar rechtsaf het fietspad op richting knooppunt 04. Aan de Koningsboulevard staat een picknicktafel en paneel waarop de herinnering van de gevonden overblijfselen van een kamergraf uit de Romeinse tijd zijn afgebeeld.

In het centrum van Huissen vind je Stadmuseum hof van Hessen waar archeologische vondsten en historische voorwerpen zijn tentoongesteld.

Vervolg de route langs de Rijn richting Pannerden. Vanaf knooppunt 80 fiets je rechtdoor naar Fort Pannerden, met de rivier aan je linkerhand. Fort Pannerden is het fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is sinds 2021 onderdeel van UNESCO Werelderfgoed. 

Vanuit Fort Pannerden fiets je naar Gendt waar je in de wijk Vleumingen Zuid door straten fietst die vernoemd zijn naar Romeinse voorwerpen die gevonden zijn bij de opgravingen in Gendt. Wijk hiervoor net na knooppunt 85 af naar de Nijmeegsestraat en vervolgens rechtsaf de Tegulastraat in. ‘Tegula’ staat voor een vlakke dakpan uit de Romeinse tijd. Ook vind je hier de Imbrexstraat, Pecuniahof en Amforastraat. ‘Imbrex’ staat voor holle afsluitdakpan, Pecunia is Romeins voor geld of vermogen en Amfora is een Spaanse kruik.

Fiets vervolgens richting Bemmel. Let op: bij knooppunt 27 vervolg je de weg rechtdoor (Heuvelsestraat).

Fiets via het viaduct verder naar knooppunt 16 in Elst. Wijk hierna een stukje van de route af en fiets over Colloseum om het kunstwerk Framewerk te bekijken. In het kunstwerk zie je de plattegrond, delen van de funderingen en driediemensionale maquette van de tempel van Westeraam. Sla hierna linksaf ‘Curia’ in en dan de eerste weer rechtsaf. Hier vind je de reconstructie van de Gallo-Romeinse Tempel.

Vanuit hier fiets je weer terug naar knooppunt 16 en vervolg je de route naar de eindlocatie: Land van Tap in Elst. Rust vervolgens lekker uit op een van de terrassen in hartje Elst.

Eindpunt: Parkeerplaats Land van Tap
Dorpsstraat 6
6661 EK Elst
17
18
19
21
27
87
86
29
22
30
01
04
08
09
69
66
67
75
76
77
80
79
85
82
87
92
98
26
27
28
29
16
17