Mountainbikeroute Nijmegen

Type: Mountainbikeroute
Afstand: 14.0 km

Mountainbikeroute Nijmegen

Type: Mountainbikeroute
Afstand: 14.0 km

De 15 kilometer lange Trek mountainbikeroute Nijmegen voert je door de bossen van Westermeerwijk en de But. De route is een gevarieerde route. Na de klim langs het Afrika museum vind je veel afwisseling!

Het Rijk van Nijmegen is een heuvelachtige streek in zuidoost Gelderland met heel veel natuurschoon. Als mountainbiker ben je te gast op terreinen die in beheer zijn van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en andere gemeentelijke en private terreineigenaren.

De routes van het MTB routenetwerk Rijk van Nijmegen liggen tussen Nijmegen, Berg en Dal, Groesbeek, en Mook en Middelaar en staan onder beheer van de gelijknamige stichting. In dit heuvelachtige gebied vind je naast een relatief eenvoudige route ook technisch en fysiek interessante en uitdagende routes in een mix van singletrack en wat bredere paden. Gelukkig zijn er voldoende restaurants nabij de route om de uitdagingen beter te kunnen doorstaan.

De 15 kilometer lange Trek mountainbikeroute Nijmegen voert je door de bossen van Westermeerwijk en de But. Er zijn drie startpunten. Hier kun je de rode aanrijdroute volgen naar de start van de route, die maximaal op een paar honderd meter ligt. De route heeft een rode markering en heeft de technische moeilijkheidsclassificatie blauw: gemiddeld.
De route is een gevarieerde route. Na de klim langs het Afrika museum vind je op De But veel afwisseling in bredere paden naast flink wat flowy, bochtige singletracks, kuipbochten, rollers en ook redelijk wat hoogtemeters. De verrassende “Dubbele Looie Piep” afdaling heeft twee switchbacks gevolgd door diverse kuipbochten. Belangrijk hier is om je snelheid goed af te stemmen op je technische vaardigheid. Halverwege de route kun je deze route combineren met de mountainbikeroute Groesbeek (15 kilometer) die weer is te combineren met de routes in Mook (15 kilometer) en Malden (10 kilometer).

Na dit verbindingspunt wachten nog wat pittige, route technische lekkernijen in het noordelijk deel van de route door Westermeerwijk. Niet alleen de lengte van 6 kilometer volledig singletrack is behoorlijk uitdagend. Ook de afwisseling in korte, snelle en soms ook dalende kuipbochten gaat razendsnel. De flink wat korte en iets langere venijnige, steile klimmetjes en afdalingen vragen veel van je techniek en fysiek. Westermeerwijk is een erg druk gebied met veel wandelaars en honden. Houd rekening met de andere recreanten bij de aangegeven kruisingen.
Westermeerwijk is minder geschikt voor beginners en is te ontwijken door rechts het fietspad langs de Meerwijkselaan te volgen tot aan het Afrika museum en daar de route weer op te pakken.

Startlocaties:

Je kunt de route starten bij:

- Pannenkoekrestaurant en Wielercafé de Heksendans, Oude Kleefsebaan 425, 6572 AZ in Berg en Dal

- Camping Nederrijkswald, Zevenheuvelenweg 47, 6571 CH in Berg en Dal

- Kruising Louisiaweg en de Catharinaweg, 6571 in Berg en Dal

De route is gemarkeerd met houten palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Afstand
14.0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Postweg 4
6571 CS Berg en Dal
Eindpunt: Postweg 3
6571 CR Berg en Dal

Kenmerken