Wandelroute WOII in Overasselt

Type: Wandelroute
Afstand: 9.0 km

Wandelroute WOII in Overasselt

Type: Wandelroute
Afstand: 9.0 km

Deze wandeling in het thema van Operation Market Garden brengt oude beelden en geschiedenis over de spannende tijd rond 1944 weer tot leven. Met deze route ervaar je de Overasseltse geschiedenis van tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aangeboden door: Erfgoedplatform Heumen

Deze wandelroute werd naar aanleiding van de 75-jarige viering van Market Garden speciaal uitgezet in de omgeving van Overasselt. De route loopt langs belangrijke historische plekken in het dorp waarmee je de geschiedenis van Overasselt kunt ervaren en herdenken.

Tijdens de mobilisatie in 1939 was de commandopost van het grensbataljon in Overasselt gevestigd. Daarbij behoorde ook de compagnie die de sluisbrug bij Heumen moest verdedigen. Op 10 mei 1940 viel deze brug door een list in handen van de Duitsers. In de nacht van 7 of 8 augustus 1941 crashte een Britse Sterling bommenwerper neer op de boerderij De Morsheuvel. De zevenkoppige bemanning en het gezin die in de boerderij woonden kwamen hierbij om het leven.

De wandelroute Market Garden Overasselt maakt oude beelden weer levend. Zo ervaar je in het Overasseltse Broek onder andere de landing van gliders en parachutisten. In de uiterwaarden van Mevrouws Wei werden de gliders uitgeladen, opgelapt en ook weer opnieuw in de lucht getrokken. Verder kom je langs de plaats waar de Duitse soldaten werden weggeleid en gevangen genomen. Ook beleef je de samenkomst van verschillende legeronderdelen zoals onder andere de ontmoeting van de Amerikaanse generaal Gavin en zijn Britse collega Browning, en de vrolijke doortocht van tanks en legervoertuigen in het dorp Overasselt.

De route brengt je langs bezienswaardige plaatsen die belangrijk waren tijdens Operation Market Garden. Je passeert het oude gemeentehuis dat diende als tijdelijke commandopost. Het huis van de gemeentesecretaris, gelegen aan de Schoonenburgseweg 26, werd destijds tijdelijk ingericht als noodlazaret. Het Café van Lin was een plaats voor ontspanning en verstrooiing voor zowel burgers als militairen en er werden (wereld)artiesten ontvangen zoals Josephine Baker en Sinterklaas. Bovendien kom je langs de herdenkingsplekken voor de militaire- en burgerslachtoffers uit Overasselt.

De Market Garden route Overasselt volgt een deel van de rode Heerlijkheden Overasselt route. Op de website van Erfgoed Heumen vind je bij de informatiepunten over de Tweede Wereldoorlog (die ook op de rode route liggen) een flink aantal foto's uit de periode van Market Garden.

Afstand
9.0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Boerderij de Lage Hof
Kasteelsestraat 5
6611 KA Overasselt
1

Luisterplek: Vrijheid valt uit de lucht

Na vier jaar van relatieve rust werden de dorpen Overasselt en Nederasselt in september 1944 het toneel van de grootste luchtlandingsoperatie aller tijden. Operatie Market Garden was begonnen.Lees verder

Luisterplek: Vrijheid valt uit de lucht
2

Bevrijdingsmonument

Het bevrijdingsmonument in Overasselt herinnert aan de bevrijding van de plaats op 17 september 1944 door het Amerikaanse 325ste Glider, het 504de Para Infanterie Regiment en een bataljon van generaal-majoor Sosabowski's 1ste Poolse Leger.Lees verder

Bevrijdingsmonument
3

Luisterplek: Josephine Baker treedt op!

In oktober 1944 trad hier in Café van Lin in Overasselt de wereldberoemde revuester Josephine Baker op. Drie avonden achtereen gaf zij, begeleid door een 8-koppig orkest, een daverende show met vele verkleedpartijen.Lees verder

Luisterplek: Josephine Baker treedt op!
Eindpunt: Boerderij de Lage Hof
Kasteelsestraat 5
6611 KA Overasselt