Rondje Heteren

Type: Wandelroute
Afstand: 12.0 km

Rondje Heteren

Type: Wandelroute
Afstand: 12.0 km

Met Rondje Heteren combineer je twee wandelroutes: Het Rondje Heteren en het Rondje Roode Toren. De route loopt door de uiterwaarden van de Nederrijn bij Heteren en laat zien hoe men vroeger omging met water.

Heteren ligt aan de Nederrijn. Van oudsher is de rivier belangrijk voor de mensen uit het gebied. Het landschap en de bebouwing laten zien hoe men omging met het water. Zo zijn er restanten van een wiel, of kolk; een waterplas die achter is gebleven na een dijkdoorbraak. Onderweg zie je ook de bebouwing op de oeverwal en de dijken waaronder een 'slapersdijk'; dit is een soort reservedijk die ontstaat na de aanleg van een nieuwe hogere dijk, dichterbij de rivier. 

Het Rondje Roode Toren (5,5 KM.) voert je door het buitengebied van Heteren. De route dankt zijn naam aan het kasteel 'Den Roode Toren' dat in de buurt van landgoed Overbetuwe stond en in bezit was van de familie Van Heteren. Dit rondje brengt je langs laanboomkwekerijen, hoogstamboomgaarden en landwinkel Oogsthoeve.

Het Rondje Heteren (6,2 KM.) geeft je een beeld van het historische dijkdorp. Je komt langs oude kerken en boerderijen en langs hoogstamboomgaarden. Enkele speciale bezienswaardigheden zijn 'de Peperbus' en de tabaksboerderijen. De Peperbus is een eenzame kerktoren met muren van maar liefst 140 centimeter dik. De tabaksboerderijen speelde van de 17e tot eind 19e eeuw een belangrijke rol in de Betuwe. Vanaf de Randwijkse Rijndijk heb je uitzicht over de uiterwaarden van de Nederrijn, de Randwijkse Waarden.

Het gecombineerde Rondje Heteren (6,2 km) en het Rondje Roode Toren (5,5 km), start bij Grand Café De Bongerd, aan de Flessestraat in Heteren. Beide routes hebben wegwijzers en diverse informatieborden over natuur, cultuurhistorie en het landschap.

Algemene informatie:

  • Je wandelt deels over natuurlijke paden. Houd hier rekening mee bij je schoen- en kledingkeuze. In natte tijden wordt het dragen van waterdicht schoeisel aanbevolen.
  • Bij het startpunt bij Grand Café De Bongerd is parkeergelegenheid en kun je iets drinken of eten.

Download hier de brochure van het Rondje Heteren.

Afstand
12.0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Flessestraat
6666 Heteren
Eindpunt: Flessestraat
6666 Heteren