Grote Rivierenpad Etappe 14

Type: Wandelroute
Afstand: 21.6 km

Grote Rivierenpad Etappe 14

Type: Wandelroute
Afstand: 21.6 km

Het Grote Rivierenpad is een lange afstandswandeling van de Noordzeekust naar Duitsland. Deze wandelroute is onderdeel van het Rivierenpad en loopt van Oosterhout nabij Nijmegen naar Kranenburg.

De lange afstandswandeling Het Grote Rivierenpad volgt de oer-Hollandse rivieren de Nieuwe Waterweg, Oude Maas, Lek, Linge en de Waal. Deze wandelroute, Etappe 14 van het Grote Rivierenpad, loopt door Nijmegen, de Ooijpolder en door de heuvels van Berg en Dal.

De wandelroute begint in Oosterhout waar je de Waal oversteekt via de bekende Waalbrug. Aan de overkant van de rivier ligt Nijmegen, de oudste stad van Nederland. Vanaf de Waalkade in Nijmegen wandel je zo de prachtige Ooijpolder in. Op de rand van de stuwwal die ontstond tijdens de ijstijd, ter hoogte van Beek-Ubbergen begin je aan een klim richting de heuvels van Berg en Dal. 

Rondom Berg en Dal loop je in een bijzonder bosrijk gebied waarin de hoogteverschillen groot zijn. Deze verschillen zorgen voor prachtige vergezichten over de Ooijpolder en de uiterwaarden van de Waal. De route brengt je verder naar het filosofendal en de Duivelsberg. Dit waren al tijdens de Romeinse tijd belangrijke gebieden voor de winning van leem om dakpannen mee te produceren. Ook vind je de dikste boom van Nederland in dit gebied.

Eenmaal over de grens met Duitsland kom je over de Wylerberg langs het Wylermeer en passeer je stukjes van de oude Romeinse weg tussen Nijmegen, Kleve en Xanten: de Via Romana. De route eindigt in het dorpje Kranenburg waar je met het OV eventueel terug kunt richting Nijmegen.

Afstand
21.6 km

Dit ga je zien

Startpunt: Van Woerkomstraat
Oosterhout
Eindpunt: Klever Strasse
Kranenburg