7 x eropuit in de herfst

Het groen buiten maakt langzaam plaats voor goud, de eerste koude dagen zijn alweer achter de rug en misschien heb je zelfs je eerste warme chocomel al op: het is weer herfst! Ook in dit seizoen is het heerlijk om op pad te gaan in het Rijk van Nijmegen. Om je op weg te helpen hebben we hieronder een overzicht van leuke herfstige uitjes in de omgeving.

Wandel over 8 bergen

Ritselende herfstbladeren onder je voeten, vallende kastanjes en gestippelde paddenstoelen langs het pad, de N70 natuurwandelroute is prachtig tijdens de herfst. Sla je sjaal nog een keer extra om en begin bij De Heksendans aan de tocht die je over 8 ‘bergen’ in de buurt van Nijmegen voert. Onderweg loop je veel onder het gouden bladerdak van de vele bossen, bijvoorbeeld in de buurt van De Duivelsberg. Een mooie plek om even op te warmen met een dampende kop koffie en iets lekkers.

Ben je de bossen uit, dan wandel je ook voorbij polders, laantjes en het rivierenlandschap. De sportieve route eindigt weer voor de deur van De Heksendans, dus loop vooral naar binnen voor een heerlijke pannenkoek met stroop, je hebt het verdiend!

Lees meer

Ontdek de herfstkleuren in de Tuinen van Appeltern

Rood, geel, koper, bruin, de Tuinen van Appeltern zijn in de herfst minstens even kleurig als in het voorjaar. De plantencollectie is gigantisch, dus bij een wandeling door de tuinen kom je gegarandeerd de mooiste herfsttinten tegen. Heb je zelf ook groene vingers?

Je vindt deze maanden bij Appeltern ook overal inspiratie voor seizoensdecoraties. Van takken, boomschors, besjes en groenblijvers worden creaties gemaakt waar geen bloem aan te pas komt. Rij na je bezoek door naar ’t Sprookjeshof aan de dijk in Appeltern voor een warme chocomel met slagroom om je middag gezellig af te sluiten.

Tijd voor kunst

'Als de R is in de maand, is het weer niet altijd meegaand' zegt men vaak. Sommige dagen zijn te guur om naar buiten te gaan, maar dat geeft helemaal niets. Op zulke dagen heb je alle tijd om op je gemak door een museum te banjeren.

In Museum Het Valkhof ontdek je het mooiste van Romeins Nederland in een kleurrijke collectie moderne kunst en een prachtige verzameling oude kunst. Er is veel aandacht voor de roemruchte geschiedenis van Nijmegen met de Valkhofburcht van Karel de Grote. Je komt alles te weten over het Romeinse leger en het leven van alledag toen Nijmegen de grootste Romeinse stad van Nederland was.

Lees meer

Fiets Langs de Linge

Niets zo lekker als op een zonnige herfstdag op de fiets stappen om een frisse neus te halen. De fietsroute Langs de Linge is mooi in elk seizoen, dus zeker ook nu! Stap op in Elst en volg de langste rivier van Nederland langs onder andere kasteel Doornenburg en fort Pannerden.

Nijmeegse historie in De Bastei

Wie het nieuwe Nijmeegse museum De Bastei binnenloopt, begint meteen aan een tijdreis door een paar eeuwen Nijmegen. Zodra je de kassa passeert zie je de ene na de andere archeologische vondst. Tijdens de bouw van het museum kwamen ze allemaal aan het licht: overblijfselen van een Romeinse stadsmuur uit de vierde eeuw, restanten van middeleeuwse stadskastelen en 16e-eeuwse woningen. Door de eeuwen heen zijn ze allemaal bovenop elkaar gebouwd.

Daarnaast huist De Bastei tentoonstellingen rondom natuur en cultuurhistorie. Er hangt een 41.000 jaar oude enorme mammoetschedel die in de buurt is gevonden, maar ook een tentoonstelling waarin kunstenaars hun visie geven op klimaatexcessen. Uitgekeken? Je loopt vanuit het museum zo naar Waalkade, waar de Pannenkoekenboot dagelijks uitvaart voor een tochtje over de rivier. Geniet van de Waaloevers terwijl je smult van een pannenkoek (of twee, want je mag onderweg onbeperkt pannenkoeken eten).

Lees meer

Klim op de fiets

Vanuit het Rijk van Nijmegen fiets je zo naar Duitsland, geen probleem. Tijdens de Grenzeloze route steek je niet alleen de landsgrens over, maar doorkruis je ook het ene na het andere landschap. Uiterwaarden, kanaaltjes en water staan centraal zo vlakbij de splitsing van de Rijn en Waal, maar er zijn ook mooie weilanden en bossen. Halverwege kom je door het dorpje Millingen aan de Rijn. Puf hier even uit met een lunch of koffie met iets lekkers bij De Gelderse Poort, een eethuis met uitzicht op het water. Kun je daarna weer op volle kracht vooruit richting het Duitse Kleve!

Uitwaaien met een rondje langs de vennen

Soms wil je gewoon even uitwaaien en eropuit, maar geen hele dag op pad. Een rondje bij de Overasseltse vennen vervult dan al je behoeftes. Er zijn verschillende routes uitgezet van 3,5 en 6,5 kilometer en je bent al meteen middenin de prachtige natuur met vennen en rivierduinen.

Onderweg kom je langs de ruïne van de Middeleeuwse St. Walrickkapel en de mysterieuze koortsboom. Door een doekje in deze boom te knopen, help je een geliefde te genezen, luidt de legende. Aan het eind van de tocht kom je uit bij Restaurant St. Walrick waar je de middag afsluit met een knus diner. Ideale herfstige zondag toch?