Nijmegen door de ogen van Jan Diebels

Eigenaar Dedicated en ilovenijmegen.nl

Jan is een échte Nijmegenaar, maar toevallig wel geboren en woonachtig in Druten. Hij is de eigenaar van kledingwinkel Dedicated en webshop Ilovenijmegen.nl. Daarnaast zit hij in het bestuur van de Marikenstraat. Reden genoeg om Jan te vragen waarom Nijmegen zo’n mooie stad is.

WAT MAAKT NIJMEGEN ZO UNIEK?

“Nijmegen was vroeger in mijn ogen een ‘uitverkoopstad’. Maar een goede Nederlandse stad is een ‘koopstad’: een stad waar je niet alleen komt als er sale is. Mensen gaan in een koopstad een weekendje weg, combineren shoppen met kunst en cultuur. Door de jaren heen heb ik Nijmegen zien veranderen in zo’n koopstad, en dat is goed nieuws. Nijmegen heeft ook een aantal magneten om bezoekers te trekken: de Vierdaagse en de evenementen in het Goffertpark bijvoorbeeld.

WELKE WINKELADRESJES ZIJN EEN MUST?

“Gek om te zeggen als bestuurslid van de Marikenstraat, maar je mag de Lange Hezelstraat echt niet missen. In combinatie met de Grote Markt is het niet alleen fijn winkelen, maar ook echt een bezienswaardigheid. Als whiskyliefhebber wil ik in die straat ook Versailles tippen, dat voelt echt als een authentieke winkel. In de Marikenstraat, (bestaande uit twee niveaus met meer dan 50 winkels!), hebben we boekwinkel Dekker & Van de Vegt, wat een heerlijke plek is.”

WAT MAG JE NOG MEER NIET MISSEN IN NIJMEGEN?

“Als ik voor één ultieme tip moet gaan, kom ik toch weer uit bij de Vierdaagsefeesten. The city with the biggest walking march in the world, zelfs in het buitenland kennen ze Nijmegen. Daar moeten we als stad blij én trots op zijn.”

Lees verder

WAAR MOET JE ZIJN VOOR EEN GEZELLIG AVONDJE UIT?

“Als je een hapje wilt eten, raad ik Dionysos aan: de Griek in de Bloemerstraat. Het eten is heerlijk, maar het is geen restaurant op stand, dus de sfeer is relaxt. Na de maaltijd steek je de straat over om karaoke te zingen bij Van Deelen. Niet jouw ding? Doe dan wat ik doe: een biertje drinken bij bruin café Samson. Dat is echt een plek waar je elke keer weer nieuwe mensen ontmoet.”

“Qua horeca hebben we heel veel te bieden als stad. Zelf ga ik graag een wijntje drinken bij Buskens, aan de Berg en Dalseweg. En als Grieks niets voor je is, is er natuurlijk nog veel meer. Mijn andere favorieten? Bistro de Bok voor een biefstukje en restaurant MANNA als ik met mijn vrouw iets te vieren heb. Allebei met een compleet andere uitstraling, maar afwisseling is goed voor de mens.”

Lees verder

WAAR VIND JIJ JE RUST IN DE STAD?

“Tot twee jaar geleden was ik nog nooit in de Ooijpolder geweest, en achteraf is dat onbegrijpelijk. Als je daar gaat wandelen, voel je de stress gewoon van je schouders vallen. Met al die natuur rondom Nijmegen kun je hier ook heel goed een hele week op vakantie om lekker tot rust te komen. Combineer wandelen in de natuur met twee dagen binnenstad. In de buurt van Nijmegen heb je ook nog wellness centre Sanadome. Als sauna en wellness niet helpen bij tot rust komen, dan weet ik het ook niet meer!”

HOE ZOU JE NIJMEGEN IN 3 WOORDEN OMSCHRIJVEN?

“Het eerste woord is avontuurlijk. Dat was deze stad 20 jaar geleden nog niet, en in mijn ogen is dat echt een goede ontwikkeling. Daar helpt het grote aantal studenten ook bij, waardoor plaatsen als de Honig en de Vasim zo populair zijn.”

“Ondanks dat Nijmegen een groeiende stad is, is het tweede woord dorps. Dat houdt het centrum ook gezellig. En tot slot, is Nijmegen divers. Tot een paar jaar geleden zat ik nog heel erg in mijn eigen cocon, maar kijk wat we te bieden hebben.”

SUNSET MARCH

“Als er nog één ding is wat Nijmegen uniek maakt, is het de Sunset March: de wandeling die veteranen elke dag opnieuw maken. Het is een eerbetoon aan de geallieerde militairen die hebben gevochten om Nijmegen en Nederland te bevrijden. Op de Oversteek staan 48 paar lichtmasten, eentje voor elke militair die is omgekomen tijdens de gevechten. Die lichtmasten gaan één voor één aan, terwijl er elke avond minstens één veteraan de Sunset March loopt, in het tempo waarop de lampen aangaan. Ik hoop dat ooit elke Nijmegenaar de March loopt. Historisch is dat zo belangrijk voor onze stad.”

Lees verder