Heerlijkheden van Overasselt - Rode route

Type: Wandelroute
Afstand: 11.6 km

Heerlijkheden van Overasselt - Rode route

Type: Wandelroute
Afstand: 11.6 km

Deze historische wandelroute belicht de geschiedenis van Overasselt. Je komt langs interessante historische plekken en leert onder andere meer over hoe Operatie Market Garden Overasselt en haar inwoners beïnvloedde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aangeboden door: Erfgoedplatform Heumen

De 'Heerlijkheden van Overasselt' routes zijn drie routes (rood, groen en blauw) in de omgeving van Overasselt. De routes belichten en ontsluiten de interessante geschiedenis van het gebied. 

Als je geïnteresseerd bent in rijke geschiedenis dan is de rode route zeker iets voor jou! Deze wandelroute neemt je mee langs uiteenlopende historische locaties en verhalen in en rondom het dorp Overasselt: de Heerlijkheden van Overasselt. De route begint bij Museum de Lage Hof, een agrarisch museum waar je ook lekker kunt lunchen. De route vordert langs meerdere dorpscafé's die al tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelden in de kern van het dorp. Ook kom je langs verschillende religieuze locaties zoals onder andere de beeldengroep naast de kerk en de kerkhof-kapel.

Op agrarisch gebied heeft Overasselt ook een rijke geschiedenis. De kleigrond uit de uiterwaarden was vruchtbaar en geschikt als landbouwgrond. Op de route passeer je dan ook meerdere agrarische locaties zoals bijvoorbeeld de 18e eeuwse Molenberg, een boerderij waar resten zijn gevonden uit de steentijd, bronstijd en Romeinse tijd, Boerderij Den Tempelhof en de molen Zeldenrust die in Geertruideberg werd gebouwd en later verplaatst. 

Overasselt lag tijdens Operatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog op de route die de geallieerden aflegden. Daarom zijn er dan ook veel herinneringen te vinden aan deze tijd. De rode route brengt je langs een deel van deze herinneringen. Ook de speciaal ontwikkelde Operatie Market Garden Overasselt route licht de historie van Overasselt rondom 1944 uit.

De drie wandelroutes (rood, groen en blauw) zijn ontwikkeld door de werkgroep Heerlijkheden Overasselt, in samenwerking met het Erfgoedplatform Heumen. Voor meer achtergrondinformatie over de rode route Heerlijkheden van Overasselt kijk je op Erfgoed Platform Heumen. Zij maakten een gedetailleerde beschrijving van alle wetenswaardige informatie die hoort bij de plekken die je op deze route passeert. Ook vind je op de site veel foto's en video's ter illustratie van de interessante geschiedenis.

Afstand
11.6 km

Dit ga je zien

Startpunt: Kasteelsestraat 5
Overasselt
1

Agrarisch Museum De Lage Hof

Je waant jezelf midden in het boerenleven tussen 1850 en 1960 zoals dat zich afspeelde op de gemengde boerenbedrijven, gelegen op de zand- en kleigronden in het Rijk van Nijmegen, Land van Cuijk en Noord Limburg.Lees verder

Agrarisch Museum De Lage Hof Entree bord bij aankomst.
2

Luisterplek: Josephine Baker treedt op!

In oktober 1944 trad hier in Café van Lin in Overasselt de wereldberoemde revuester Josephine Baker op. Drie avonden achtereen gaf zij, begeleid door een 8-koppig orkest, een daverende show met vele verkleedpartijen.Lees verder

Luisterplek: Josephine Baker treedt op!
3

Molen Zeldenrust

Standerdmolen gebouwd in Geertruiden-berg, daarna verplaatst naar Raamsdonkveer en anderhalve eeuw later weer verhuisd naar de Hoogstraat in Overasselt. Na een hevige storm in 1972 is de bovenbouw met as, wieken en bovenwiel van de romp gerukt. De molen werd gesloopt en in 1978 nogmaals verhuisd en herbouwd op de Oude Kleefsebaan. Lees verder

Molen Zeldenrust
4

Bed and Breakfast Rosa | Overasselt

Onze B&B ligt in Overasselt midden in het groen, direct aan prachtige fiets en wandelroutes, aan de Maas(dijk) en vlakbij het Overasseltse vennengebied. Naast rust, ruimte en natuur liggen steden zoals Nijmegen, Arnhem en Den bosch ook vlakbij.Lees verder

Bed and Breakfast Rosa | Overasselt
Eindpunt: Kasteelsestraat 5
Overasselt