Rustige wandelroutes in de buurt van Nijmegen

Geniet van de rust - Prachtige wandelingen

In het Rijk van Nijmegen vind je tal van prachtige natuurgebieden en wandelroutes welke in elk seizoen de moeite waard zijn. In tijden van corona wil je het Rijk (van Nijmegen) natuurlijk wel het liefst voor je alleen! Daarom werken we samen met De Gelderlander om rustige alternatieven aan te bieden voor de bekende plekken en routes. De komende maanden gaan bekende Gelderlanders Margot Ribberink (voormalig weervrouw en klimaatdeskundige) en Ap Dijksterhuis (schrijver, spreker, hoogleraar en ondernemer) bij toerbeurt tien weken lang een rustige wandelroute in het Rijk van Nijmegen, de regio Arnhem en op de Veluwe wandelen. Elke week vertellen ze in een column over hun ervaringen en alles wat ze onderweg tegenkomen. Treed in de voetsporen van Margot en Ap, ga op ontdekkingstocht met een Geopad op de stuwwal of lees hieronder meer over rustige wandelroutes in de buurt van het centrum van Nijmegen. Let wel: houd je te alle tijden aan de maatregelen van het RIVM en blijf thuis als je klachten hebt.

Maas bij Niftrik

Maas bij Niftrik

© Jurjen Drenth

De Kop van Malden

Deze wandelroute loopt door de groene buffer tussen de stedelijke gebieden van Nijmegen en Malden; ook wel bekend als de Kop van Malden. Met deze rustige wandeling wandel je door een oud cultuurlandschap met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Kelten.

Lees verder
Bekijk ommetje

Rustig wandelen - door de Heerlijkheden van Overasselt

De Heerlijkheden van Overasselt zijn 3 wandelroutes die de geschiedenis en het landschap van de omgeving ontsluiten. De drie wandelingen, in rood, groen en blauw komen onder andere langs de Hatertse en Overasseltse Vennen en interessante historische locaties. De routes nemen je mee door de verhalen over de rol van Overasselt tijdens de Tweede Wereldoorlog en het Romeinse tijdperk, en vertellen ook over de rijke flora en fauna die het gebied rijk is. Alle drie de wandelingen zijn rond de 10 kilometer en zijn daarmee uitermate geschikt voor een heerlijke ochtend of middag in de buitenlucht.

Blauwe route

Deze wandelroute belicht zowel stadse geschiedenis als prachtige natuur. Zo wandel je over bijzondere Overasseltse en Hatertse vennen en kom je onderweg je langs diverse Romeinse resten.

Bekijk wandelroute
Overasselt Kraampje Pompoenen

Overasselt Kraampje Pompoenen

© Jurjen Drenth

Groene route

Deze route leert je over de geschiedenis en de waterrijke natuur rondom het dorpje Overasselt. Er zijn tegenwoordig weer volop kansen voor zandstrandjes en "oude" flora en fauna. Misschien kom je onderweg wel oeverzwaluwen, ijsvogels en libellen tegen!

Bekijk wandelroute
Overasseltse Hatertse Vennen

Overasseltse Hatertse Vennen

© Erfgoed Platform Heumen

Rode route

Als je geïnteresseerd bent in rijke geschiedenis dan is de rode route iets voor jou! Deze wandelroute neemt je mee langs uiteenlopende historische locaties en verhalen in en rondom het dorp Overasselt,

Bekijk wandelroute
Leigraaf

Leigraaf

© Via Natura

Ommetje ’t Schildbroek – De Horst

Dit ommetje is een wandeling van 5 km langs de oude spoorlijn Nijmegen – Kleve en over Groesbeeks Paedjes. De wandeling toont je de veelzijdigheid van de natuur in het open landbouwgebied van De Horst.

Lees verder
Bekijk ommetje

Geopaden op de Stuwwal - Terug in de ijstijd

In de buurt van Berg en Dal, Groesbeek, Mook, Molenhoek en Malden kenmerkt het landschap zich door stuwwallen, heuvels, bos en heide. Het landschap werd tijdens de ijstijd zo gevormd door enorme gletsjers die zich voortbewogen. Het ijs duwde zich door de aarde waardoor er tegenwoordig grote hoogteverschillen te zien en te bewandelen zijn. Met de Geopaden maak je kennis met de geografie van dit stuwwallenlandschap in de buurt van Nijmegen.

Mookerheide wandelen

Mookerheide wandelen

© Jurjen Drenth
Wandelen in het bos met de kinderen

Wandelen in het bos met de kinderen

© Jurjen Drenth

Bos en Heideroute

Aan de zuiderlijke rand van Nijmegen vind je natuurgebied Heumensoord. Grote kans dat je dit gebied kent als de camping voor militairen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Gedurende de rest van het jaar kun je echter prachtig wandelen in Heumensoord! Deze route brengt je door bossen vol naaldbomen en beukenlanen, maar je wandelt ook langs de mooie paarskleurige heide. Deze route loopt door een rustig gebied en is bewegwijzerd met rode pijltjes. Ideaal voor een ontspannen wandeling!

Lees verder
Bekijk Bos en Heideroute
Hatertse en Overasseltse Vennen wandelen

Hatertse en Overasseltse Vennen wandelen

© Jurjen Drenth
Koortsboom lapjesboom Hatertse en Overasseltse vennen

Koortsboom lapjesboom Hatertse en Overasseltse vennen

© Jurjen Drenth

Wandelroute Vennen

De Overasseltse en Hatertse Vennen werden zo'n 10.000 jaar geleden gevormd door de rivieren Maas en Waal. Zand uit de rivierbedding werd tot hoge duinen opgeblazen. Door de klei in de grond bleef het water staan in wat tegenwoordig een ven genoemd wordt. Deze route brengt je door dit unieke landschap. Ook wandel je langs de lapjesboom, een boom waarover men geloofde dat deze genezende krachten had. Volg de gele paaltjes, dan loop je langs vrijwel alle vennen van het natuurgebied.

Lees verder
Ontdek deze wandelroute