Laat je inspireren!

Of je er nu woont, of een trip door het Rijk van Nijmegen maakt; je zult al gauw merken dat er genoeg te doen en te beleven is. Van interessante musea, statige kastelen tot fijne natuurgebieden. Hieronder vind je een aantal leuke tips voor je dagje uit. 

Beleef het bij de Bastei

De Bastei vertelt het verhaal van het leven in, om en aan de rivier. En je kan het verhaal niet alleen horen, je kan het ook voelen. In dit museum raak je letterlijk het verleden van 2000 jaar terug aan. In de kazematten, kanonsgang en in de toren beleef je het verhaal van de vorige bewoners aan de hand van unieke Romeinse muurresten, een stuk van kasteel Valkhof en natuurlijk de overblijfselen van de bastei zelf.

In het museum vind je een van de topstukken, waar je oog in oog mee staat: de mammoetschedel van Bergharen. Maar je maakt ook een sprong terug naar nu terwijl je ontdekt welke dieren er nu leven in de Gelderse Poort. En dat zijn er veel meer dan je nu denkt! 

Lees verder

Oorlog en vrijheid - in het Vrijheidsmuseum

Op een bijzondere plek in het heuvelachtige landschap van Groesbeek vind je het Vrijheidsmuseum. In het museum kan je je laten verwonderen door onder andere het boeiende Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen. Hier krijgt de oorlog een veelzijdig gezicht, want er is nooit één verhaal. 

Zo laat de tentoonstelling ‘Liefde in Oorlogstijd’ (t/m 30 maart ’25) zien hoe mensen in moeilijke omstandigheden weten te overleven en hoe gevoelens alles kunnen doorbreken. Ontdek de vele verhalen die achter iedere deur schuil gaan terwijl je door een knus straatje uit de jaren 40 struint. 

 

Beleef 80 jaar vrijheid - in Berg en Dal

Dit jaar in september is het 80 jaar geleden dat één van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog, Operatie Market Garden, plaatsvond. Met de luchtlandingen in Groesbeek heeft ook de gemeente Berg en Dal een belangrijk onderdeel gespeeld in deze tijd. In september zullen er verschillende activiteiten georganiseerd worden om stil te staan bij deze periode. De volgende routes zijn het hele jaar door een aanrader om dit belangrijke onderdeel uit de geschiedenis te beleven.

  • Fietsen in Vrijheid: Liberation Route (45 km). Deze fietsroute brengt je langs plekken waar je de zware oorlogsstrijd kunt herdenken. Het is de ideale combinatie tussen genieten van het landschap en informatie op doen over de oorlogstijd in de gemeente Berg en Dal.
  • Wandelen en Vrijheid: Herinneringsroute Thornsche Molen (6 km). Dit is een grensoverschrijdende wandelroute en is het resultaat van een samenwerking tussen Nederlandse en Duitse partners. Je loopt onder andere langs de indrukwekkende beelden Menschenkinder.

Terug in de tijd bij kasteel Hernen

Ga op avontuur met een pratende lantaarn als gids en ervaar bij kasteel Hernen hoe het was om in de middeleeuwen te leven. Ontdek het geheim van de verdwenen toren en kom langs spannende kamers en gangen. Het hele jaar door worden er allerlei leuke activiteiten georganiseerd voor jong en oud zoals een cursus drakologie, speciale rondleidingen en speurtochten en een mooie tuinmarkt. Bekijk dus zeker de agenda voor je op bezoek komt! 

Lees verder

Duo-tentoonstelling - bij Valkhof Museum

In de duo-tentoonstelling "De Wandeling" brengen fotografen Paul den Hollander en Erik van Cuyk hun verschillende perspectieven op de natuurlijke omgeving tot uiting. Den Hollander onderzoekt begrippen als ruimte, tijd en tijdloosheid in zijn foto's, terwijl Van Cuyk geïnspireerd wordt door het archief van Den Hollander. De tentoonstelling bestaat uit twee delen, op NS station Nijmegen (van 6 mei t/m 6 juli) en in het Valkhof Museum (van 17 mei t/m 30 maart 2025).

De allerbeste pannenkoeken

Een heerlijke traditionele pannenkoek met spek en stroop? Of ga je toch liever voor iets spannends zoals een pannenkoek met gegrilde paprika, hummus en avocado? Het kan tegenwoordig allemaal en dat maakt pannenkoeken eten zo leuk! In het Rijk van Nijmegen vind je op verschillende plekken pannenkoekenhuizen. Dat wordt nog moeilijk kiezen! Klik op de button hieronder voor de beste pannenkoekenrestaurants! 

Lees verder
Meer pannenkoekentrek?

De mooiste routes - om de regio te ontdekken

Ga langs bij Citystore Nijmegen! - Jouw vertrekpunt