De leukste herfstvakantie activiteiten 2023

De herfstvakantie is een heerlijke tijd om er gezellig op uit te gaan: de bossen geuren en kleuren naar herfst. Trek een trui uit de kast en ga lekker op pad in het Rijk van Nijmegen. Kies voor een leerzaam bezoek aan één van de vele musea, ga naar het sprookjesbal in een kasteel, of ga een middagje heerlijk wandelen tussen de vallende bladeren in het bos. 

Wanneer is het herfstvakantie?
Regio Noord: 21 oktober t/m 29 oktober 2023

Regio Midden en Zuid: 14 oktober t/m 22 oktober 2023

De leukste musea

Een bezoek aan het museum hoeft helemaal niet saai te zijn met deze interactieve en interessante tentoonstellingen. Tijdens de herfstvakantie hebben alle musea hun deuren wagenwijd geopened en veel hebben zelfs extra activiteiten toegevoegd aan de kalender.

Het Verhaal van Oorlog en Vrijheid

In het heuvelachtige Groesbeek ligt het Vrijheidsmuseum. Het museum ligt dicht bij Duitsland en midden in het gebied van twee van de belangrijkste operaties aan het Westfront tijdens WO2: Market Garden en Veritable. Laat je aan het denken zetten over vrijheid toen en nu in de vaste tentoonstelling Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen vol beleving, interactiviteit en museale topstukken uit de oorlog. 

Op woensdag 18 oktober kunnen kinderen (adviesleeftijd 10-12 jaar) bij de Anne Frank middag er, aan de hand van verschillende thema's en interactieve opdrachten, achterkomen wie Anne Frank eigenlijk was en in wat voor wereld zij opgroeide. Daarnaast kunnen families onder andere de dilemmakamers bezoeken of een boodschap achterlaten op de krijtwand van het Vrijheidsplein.

Lees verder

Eureka! bij Fort Pannerden

Oktober is de maand van de geschiedenis bij Fort Pannerden. Dit jaar met het thema 'Eureka!': ontdek gisteren, begrijp vandaag. Het sperfort dat gebouwd is op de splitsing van Rijn en Waal is een bijzonder bouwwerk waarbij de ‘grote bult’ vijf ingenieus aangelegde verdiepingen onder de grond verbergt. In de hele maand oktober kunnen kinderen aan de hand van een routeboekje 10 verschillende architectonische en technische hoogstandjes in het fort ontdekken. Zo is een van de punten een systeem dat regenwater filtert tot drinkwater waarbij het niet uitmaakt hoe lang het droog is. Super tof toch?! 

Sprookjesfestival op Kasteel Doornenburg

Kasteel Doornenburg is in de ban van een vervelende vloek waarbij overal in het kasteel steeds voorwerpen verdwijnen of juist verschijnen op de gekste plekken. Dit komt omdat gravin Sophia van Bylandt op een zekere woensdagmiddag een doos vol betoverde stenen ontvangt. Totaal in paniek vraagt Sophia daarom de magiër Alabaster Magma om hulp. Kan hij de betovering verbreken en de verdwenen voorwerpen terughalen? Bij het oplossen van dit magische raadsel zal hij de hulp van de kinderen in elk geval goed kunnen gebruiken.

Het jaarlijkse Sprookjesfestival van 14 t/m 22 oktober op Kasteel Doornenburg betekent weer een week lang plezier voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar. 

Lees verder
Lees meer over het Sprookjesfestival
Kasteel Doornenburg, Betuwe

Ga wandelen in het bos!

Tijdens het najaar is het genieten in het bos: de kleuren, de geuren en overvloed aan kastanjes en dennenappels maken het voor kinderen een super leuke ervaring.

Het Rijk van Nijmegen heeft een schare aan wandelbossen voor jong en oud, plat en heuvelachtig. Hier tippen wij de leukste wandelroutes voor het najaar:

Lees verder

dit vind je misschien ook leuk: