Oudste stad van Nederland

Nijmegen is de oudste stad van Nederland met een binnenstad vol bijzondere locaties. Loop de stadswandeling en laat je meevoeren in de geschiedenis vanaf het Romeinse rijk tot aan de Tweede Wereldoorlog, de groene stadsparken en interessante musea.

Historische stadswandeling

Ontdek de binnenstad van Nijmegen met onze stadswandeling. De route brengt je langs vele locaties en laat je de cultuurhistorie van de stad ontdekken. 

Download de stadsgids

Het Valkhof

Het Valkhof is het beroemdste en belangrijkste stuk grond van Nijmegen. De Romeinen stichtten hier het Oppidum Batavorum, dat rond het jaar 70 door de Bataafse opstandeling Julius Civilis in brand werd gestoken. In de laat-Romeinse tijd (3e-4e eeuw) lag hier een militaire versterking. Keizer Karel de Grote bouwde hier aan het eind van de 8e eeuw een paleis, dat uitgroeide tot één van zijn belangrijkste residenties.

Zelfs de Noormannen hadden het Valkhof een winter in hun bezit. Ook latere keizers van het Rooms-Duitse Rijk waren er geregeld te vinden. Keizer Frederik Barbarossa bouwde het in 1155 om tot een burcht. Deze burcht heeft vele eeuwen stand gehouden, maar viel in 1796 ten prooi aan de slopershamer. Gelukkig zijn de Nijmeegse burgers toen in opstand gekomen zodat de twee kapellen bespaard zijn gebleven. 

Beleef de historie