Via Romana

Type: Fietsroute
Afstand: 249,0 km

Via Romana

Type: Fietsroute
Afstand: 249,0 km

De langeafstandsfietsroute Via Romana leidt door het afwisselende landschap tussen Nijmegen en Xanten langs tal van Romeinse bezienswaardigheden.

Neem alvast een kijkje

De Via Romana leidt door het afwisselende landschap tussen Nijmegen en Xanten. De Via Romana is een langeafstandsfietsroute en bevat ook enkele deellussen voor de fietser die de route liever in étappes opdeelt. De fietsroute komt langs tal van Romeinse bezienswaardigheden.

Langeafstandsfietsroute

Deze 249 kilometer lange fietsroute voert je langs de geschiedenis van de Limesstraat en laat je onderweg de overblijfselen van 2000 jaar aan geschiedenis ontdekken. Zo kom je vanuit Nijmegen onder andere door het prachtige groene heuvellandschap in omgeving van Berg en Dal en fiets je over de grens langs de historische Duitse steden Kalkar, Kleve en Kranenburg. Wil je meer details weten over de Via Romana en de Limesstraat? Bekijk dan de Via Romana overzichtspagina met daarop alle route-étappes, informatie en bezienswaardigheden gebundeld!

Romeinse Limesstraat

Verheug je met de Via Romana dus op een reis door 2000 jaar geschiedenis! Deze cultuur-historische fietsroute leidt je door het Nederrijnse gebied tussen Xanten en Nijmegen en biedt je een grote verscheidenheid aan historische en landschappelijke bezienswaardigheden. De basis van de Via Romana is de eeuwenoude Romeinse Limesstraat, die als leger- en handelsroute nederzettingen en forten met elkaar verbond. Hierdoor zijn talrijke imposante overblijfselen van de Romeinse cultuur als attractie op deze route te beleven. 

Van Nijmegen naar Xanten

De beginpunten van de Via Romana fietsroute zijn de twee destijds belangrijkste Nederrijnse Romeinse vestigingen Ulpia Noviomagus Batavorum (het huidige Nijmegen) en de Colonia Ulpia Traiana (bij Xanten gelegen), die beide rond 100 n. C. stadsrechten kregen. Ondanks dat het belang van beide steden tegen het einde van het West-Romeinse tijdperk rond eind 5e eeuw afnam, behield de Limesstraat zijn status als belangrijke handelsstraat tussen Keulen en Nederland. De Limesstraat heeft onder andere in de middeleeuwen bijgedragen aan de welvaart van deze steden.

Fietsvakantie

De Via Romana is een ideale route om te gebruiken als basis voor je fietsvakantie. Je kunt de route eenvoudig verspreiden over meerdere dagen of een aantal van de losse étappes proberen. Plan een paar overnachtingen bij verblijfsaccommodaties op de route, dan heb je genoeg tijd om de vele overblijfselen uit het Romeinse tijdperk te bezoeken en te bekijken! Ga jij op pad om te ontdekken wat de Romeinen in de streek hebben achtergelaten? 

Deellussen - de Via Romana in étappes in Nederland en Duitsland

Voor de fietser die wat minder van lange afstanden houdt, is de Via Romana opgedeeld in 6 étappes. Deze deellussen volgen allemaal de hoofdroute van 249 kilometer. Je vind een overzicht van de deellussen op de Via Romana hoofdpagina. Afhankelijk van het gebied waar je naartoe gaat zijn er verschillende deellussen te fietsen.

Meer weten over de deellussen van de Via Romana? Fietsblogger Jessica van mooistefietsroutes.nl neemt je in haar blogs mee langs de Romeinen in de Via Romana etappe Nijmegen - Beek en de etappe Malden - Molenhoek

Afstand
249,0 km

Dit ga je zien

Startpunt: 6511 Nijmegen

Museum Het Valkhof

Kelfkensbos 59
6511 TB NIJMEGEN
Museum Het Valkhof

De Bastei

De Bastei
Waalkade 83
6511 XR NIJMEGEN
De Bastei
De Bastei

Museumpark Orientalis

Museumpark Orientalis
Profetenlaan 2
6564 BL HEILIG LANDSTICHTING
Museumpark Orientalis

Het Aquaduct in Berg en Dal

Oude Kleefsebaan 72
6572 AK BERG EN DAL
Het Aquaduct in Berg en Dal

Pottenbakkerij Holdeurn Berg en Dal

Oude Kleefsebaan
Nijmegen
Pottenbakkerij de Holdeurn
Pottenbakkerij Holdeurn Berg en Dal

Duivelsberg

Berg en Dal
Duivelsberg

Romeinse Wachttoren

Malden
Romeinse Wachttoren
Romeinse Wachttoren

Cuijk

Toeristisch Informatie Punt
Maasstraat 17
5431 EB Cuijk
Cuijk

Museum Ceuclum

Museum Ceuclum
Castellum 1
5431 EM Cuijk
Museum Ceuclum

Romeinse villa Plasmolen

Romeinse villa
Plasmolen
Romeinse villa Plasmolen

Kranenburg

Tourist Info Center Alter Bahnhof
Bahnhofstraße 15
47559 Kranenburg
Kranenburg Mühlenturm
Kranenburg

De Mühlenturm

Mühlenstraße
47559 KRANENBURG
De Mühlenturm

Kleef

Wirtschaft, Tourismus & Marketing Stadt Kleve GmbH
Minoritenplatz 2
47533 Kleef
Kleef

Rindern

St. Willibrord Kirche
Drususdeich 76
47533 Kleve
Arenacum Rindern
Rindern

Museum Schloss Moyland

Am Schloss 4
47551 Bedburg-Hau
Museum Schloss Moyland

Bedburg-Hau

Info-Center Moyland
Am Schloss 5
47551 Bedburg-Hau
Bedburg-Hau

Kalkar

Tourist-Information Kalkar
Grabenstraße 66
47546 Kalkar
Kalkar Raadhuis - Rathaus
Kalkar

Xanten

Tourist Information Xanten
Kurfürstenstraße 9
46509 Xanten
Xanten Archaologischer Park
Xanten
Eindpunt: Nijmegen

Kenmerken

  • Toelichting startpunt: Het aanbevolen startpunt is Museum het Valkhof (Kelfkensbos 59 6511 TB) in Nijmegen.