Groene hotspots in het Rijk van Nijmegen

12x gezond, duurzaam of vega(n)

In het Rijk van Nijmegen kunnen liefhebbers van duurzaamheid, gezond eten en vegasnacks op vele plekken terecht. Zowel binnen als buiten de stad kun je puur en (h)eerlijk genieten. Hier zijn 12 groene hotspots die je zeker niet mag overslaan! 

1. Van Nature

Met Van Nature heeft Nijmegen een compleet duurzaam warenhuis. Hier kun je terecht voor led-lampen, eco babykleding, waterflessen, verantwoorde kantoorspullen, een kit om je eigen oesterzwammen te kweken en nog veel meer.

2. M'ijsjes

In het bosrijke Beek vind je misschien wel de kleinste ijssalon van Nederland, M'ijsjes. Het ijs hier wordt door een lokale ijsbereider op ambachtelijke manier gemaakt waarbij biologische melk, direct afkomstig van de boer, de basis is. Maar ook voor de mensen met een gluten of lactose allergie hebben ze hier sorbetijs op basis van water en fruit. Iedereen kan hier dus genieten van een heerlijk verfrissend ijsje!

3. Tati

Pancakes met vegan bacon, een broodje tonein (en nee dat is geen spelfout) en heerlijke taarten. Tati in Nijmegen-Oost bewijst dat veganisten niets hoeven te missen en dat vegan eten ook lekker is als je zelf geen veganist bent. Je kunt hier terecht voor ontbijt, koffie, lunch en diner.

4. Sussies

Kiezen voor vintage is misschien wel de duurzaamste manier om kleding te kopen. Bij Sussies in de Lange Hezelstraat shop je unieke items uit de jaren ’70, ’80 en ’90, van Levi’s broek tot bloemetjesjurk. Vintage shoppen is net schatgraven, dus neem de tijd om uitgebreid de rekken af te struinen.

 

5. Guesthouse Vertoef

Je kunt zelfs duurzaam overnachten in Nijmegen, namelijk bij Guesthouse Vertoef. Hier proberen ze waar het maar kan duurzame keuzes te maken. Zonnecollectoren op het dak, lokale en veelal biologische producten in de keuken en warm douchewater dankzij een luchtwarmtepomp. Zelfs de schoonmaakmiddelen zijn biologisch en het beddengoed wordt duurzaam geproduceerd en gewassen. Daarnaast ligt Vertoef ook lekker centraal bij het station en het centrum, ideaal!

Lees verder

6. Restaurant Wally

Burgerrestaurants staan over het algemeen niet bekend als de meest vega-vriendelijke plekken, maar dat geldt zeker niet voor Wally! Hier is bijna de helft van de burgers op de kaart vege(n). Ga voor een bonenburger of een vegan zwamburger van Nijmeegse Oesterzwammen. Kies je liever voor vlees? Restaurant Wally gebruikt uitsluitend biologisch koeienvlees.

7. Kiemkracht 64

Een plek die inspireert en waar heel bewust wordt omgegaan met alles wat de aarde te bieden heeft, is Kiemkracht 64 in Malden. In de warmere helft van het jaar kun je hier terecht in het Aardehuis, dat volledig is gebouwd met natuurlijke materialen. Struin door het voedselbos om vervolgens neer te ploffen op het terras voor een heerlijke vegetarische of veganistische lunch op basis van biologische producten. In de winkel koop je ambachtelijke producten en kruidenmixen of thee afkomstig van bloemen en kruiden uit eigen moestuin.

8. Restaurant De Nieuwe Winkel

Voor een bijzondere eet-ervaring moet je in Nijmegen bij De Nieuwe Winkel zijn. Sinds 2021 pronkt er een michelinster op de gevel van dit voormalige weeshuis. Maar nog trotser zijn ze op hun positie als de nummer 2 beste groenterestaurant ter wereld. Ze doen aan botanische gastronomie, en koken naar eigen zeggen ‘om de wereld beter te maken’. Dat betekent dat ze veel groente gebruiken uit voedselbossen uit de buurt en experimenteren met bijzondere planten en nieuwe manieren om ze te eten.

9. 512 Nijmegen

In de Van Broeckhuysenstraat zit een van de leukste conceptstores van de stad: 512 Nijmegen. Hier shop je duurzame kleding die eigenaresse Jettie zelf heeft ontworpen óf van merken die duurzaam produceren. In hetzelfde pand zit ook plantenwinkel Bleshyou. Daar vind je naast bijzonder groen ook tweedehands planten. Bleshyou zoekt nieuw onderdak voor planten die te groot of te onhandig zijn geworden.

Lees verder

10. Historische tuinderij Warmoes

In Nijmegen Lent vind je de Warmoes. Een historische tuinderij waar ze groente en fruit telen zoals de warmoezenieren dat vroeger deden. Een warmoezenier was een boer die gewassen kweekte in de omgeving van de stad om deze vervolgens aan de stedelingen te verkopen. Geniet in deze groene oase van al het lekkers uit het tuincafé en ga naar huis met zelfgeoogste groente, fruit of bloemen uit de tuin.

11. Bhalu

Plof neer in een rotanstoel naast de gatenplant of vlij jezelf op het vintage bankje voor de bakstenen muur. Bij Bhalu ben je aan het juiste adres voor een (h)eerlijk lunch, kopje koffie en diner (do t/m zo) in een fijne huiskamersfeer. De kaart staat vol met gezonde opties – bietenpannenkoek, rendang van Oesterzwammen of een knolselderij-venkeltaartje. In de kelder kun je verschillende soorten yogalessen volgen.

12. Speelgoedwinkel de Regenboog

Voor duurzaam en eerlijk speelgoed kun je terecht bij De Regenboog. Deze speciaalzaak verkoopt mooi houten speelgoed, kinderboeken en andere spullen waar kinderen heel lang plezier van kunnen hebben. 

Dit vind je misschien ook leuk: