De mooiste korte wandelingen in het Rijk van Nijmegen

Je kunt heerlijk wandelen in het Rijk van Nijmegen. Natuurlijk kun je door de stad, bijvoorbeeld het centrum van Nijmegen wandelen, maar er zijn ook wandelroutes rondom Nijmegen langs kastelen of ruïnes, door schitterende landschappen en langs indrukwekkende plaatsen uit ons verleden. Het is een mooie manier om toch een beetje fit te blijven en af en toe een frisse neus te halen. We zetten de mooiste wandelingen tot zes kilometer op een rijtje.

Wandelen langs kastelen en ruïnes

Er zijn in het Rijk van Nijmegen heel wat kastelen en ruïnes te vinden. Als je geïnteresseerd bent in de historie die daarbij hoort, zijn de volgende twee wandelingen echt iets voor jou!

Heerlijkheid Batenburg
Deze korte wandelroute van 1,2 kilometer loopt door het oude gedeelte van het Romeinse stadje Batenburg, waar je vele monumenten vindt. Het is niet voor niets aangewezen als beschermd stadsgezicht! Je wandelt langs 17e-eeuwse boerderijen, de ruïne van Slot Batenburg en prachtige huizen. De route is niet bewegwijzerd, maar de gratis routefolder biedt een duidelijke routebeschrijving en interessante achtergrondinformatie. Wandel mee en ontdek de rijke geschiedenis van dit kleine plaatsje.

Landgoed Hernen wandelroute
Hernen is een dorpje in een afwisselend en waterrijk natuurgebied. Je wandelt hier door bossen en langs de middeleeuwse burcht met slotgracht en unieke overdekte weergangen van kasteel Hernen. Vroeger behoorden dit kasteel en het Hernense Bos tot de Heerlijkheid Hernen. Je kunt hier zowel de rode (twee kilometer) als de gele (twee kilometer) gemarkeerde route volgen. Uiteraard kun je ze ook combineren. Een deel van de paden rond het kasteel is geschikt voor rolstoelgebruikers. 

Verschillende landschappen

In de loop der tijd zijn er allerlei verschillende landschappen ontstaan. Het is heel interessant om die veranderingen te zien. Bijvoorbeeld op geopaden, die langs de nog altijd zichtbare sporen van de ijstijd lopen. Of wat dacht je van een wandeling waarbij je het binnenste van een stuwwal kunt bekijken?

Geopad Elyseese velden - (Berg en Dal/ Beek)
Tijdens deze geowandeling van ongeveer vijf kilometer wandel je door toevallig ontstane bossen en open weilanden met mooie uitzichten. Ook kom je door het enige watervoerende dal in dit gebied: het Kastanjedal. De wandeling leidt langs steile hellingen en diepe droogdalen. Een mooie route voor de actieve wandelaar! De route is niet bewegwijzerd, maar je kunt een duidelijke routebeschrijving downloaden.

Tweeschansenroute - Landgoed Mookerheide
Op Landgoed Mookerheide is met gele pijltjes een vijf kilometer lange route aangegeven. De wandeling loopt van het jachtslot tot de heide en onderweg passeer je o.a. de historische kassen en tuinen. Je komt langs plaatsen die een beeld geven van de tijd dat de Romeinen hier leefden, zoals de voormalige leemgroeve De Biessael. Bovendien kom je langs een plek waar je het binnenste van een stuwwal kunt bekijken. Hier zie je de structuren van aardlagen die door gletsjers wel zeventig meter omhoog zijn gedrukt. De route start op de parkeerplaats van Landgoed Mookerheide, maar je kunt ook bij Herberg Restaurant 't Zwaantje beginnen. De route wordt dan drie kilometer langer.

De Vier Perken
Deze drie kilometer lange wandelroute, met diverse hoogteverschillen, geeft een goed beeld van wat de invloed van de mens is geweest op de bossen. Je begint en eindigt in Heiliglandstichting en loopt  door het eeuwenoude landschap van de Westermeerwijk. De route is niet bewegwijzerd, maar staat duidelijk beschreven in de gratis te downloaden folder. Op deze manier krijg je meteen extra informatie wat de wandeling nog interessanter maakt. 

Herinneren

In 2020 vierden we vijfenzeventig jaar vrijheid. Vanwege dit heuglijke feit zijn er verschillende wandelroutes uitgezet. Je komt langs belangrijke historische plaatsen, bezienswaardigheden en herdenkingsplekken.

Market Gardenroute Overasselt
Naar aanleiding van de vijfenzeventigjarige viering van Market Garden werd in de omgeving van Overasselt deze wandelroute van 5,2 kilometer uitgezet. De route is in principe niet bewegwijzerd maar volgt grotendeels de rode markeringen van de ‘Rode Heerlijkheden van Overasselt route’. Tijdens de wandeling wordt de tijd rond 1944 weer tot leven gebracht. Je komt langs bezienswaardigheden die belangrijk waren tijdens Operatie Market Garden, zoals de plaats waar Duitse soldaten gevangen werden genomen, het gemeentehuis dat dienst deed als commandopost en langs herdenkingsplekken voor militaire en burgerslachtoffers. De route is uitstekend te bewandelen aan de hand van dit kaartje.

Herinneringsroute Thornse Molen - Zyfflich
Een andere wandeling die in het teken staat van WOII is deze. Je wandelt tijdens deze bewegwijzerde route langs veertien panelen met informatie en verhalen over hoe het er hier in 1944 aan toe ging. Naast dat dit de langste route uit dit rijtje (zes kilometer) is, is het ook de enige grensoverschrijdende route; behalve in Nederland wandel je ook een stuk door Duitsland. Het gebied is in de oorlog lange tijd ‘spergebied’ geweest. Om ons te herinneren aan de vele mensen die moesten evacueren of overleden zijn, staan er nu  dertig 'Menschenkinder' aan de zijde van de Querdamm.