Sint Nicolaaskapel in het Valkhofpark Nijmegen in de sneeuw

Kerstvakantie-uitjes in het Rijk van Nijmegen 2023

Het wordt buiten vroeg donker en de straten zijn versierd met prachtige lichtjes. De kerstvakantie is de perfecte periode om lekker samen te zijn en eropuit te gaan.  We bieden je graag inspiratie voor activiteiten die plaatsvinden in de kerstvakantie. Fijne feestdagen! 

Bijzondere exposities

Op reis naar het zwarte gat in het Valkhof Museum
Op de tijdelijke locatie van het Valkhof Museum aan het Keizer Karelplein 33 kun je de tentoonstelling Into the Black Hole bewonderen. Ga tijdens je kerstvakantie op reis naar een zwart gat. Bekijk dit fenomeen vanuit verschillende perspectieven en aan de hand van kunstwerken. Een spannend snijvlak van wetenschap en verbeelding!

Spannende spionage in het Vrijheidsmuseum
In het Vrijheidsmuseum beleef je tijdens de Winterweken op verschillende manieren het Verhaal van Oorlog en Vrijheid Zonder Grenzen. Leer meer over het leven van Anne Frank, luister naar verhalen van oorlogsgetuigen of bekijk de vaste expositie over de Tweede Wereldoorlog. Ook is op dit moment nog de spannende expositie Dubbelspion te zien. Duik in de mysteriën en leugens van de jaren ’40. En maak daarna de overstap naar het heden om te onderzoeken of deze thema's nog altijd actueel zijn. Herken jij ‘fake news’? Zijn er nog steeds dubbelspionnen? Kom het uitzoeken in Groesbeek!

 

Glibberen op het ijs

Schaatsen in hartje Elst...
Muts op, handschoenen en schaatsen aan en hop met de kinderen het ijs op! In het hartje van Elst staat van 16 december t/m 7 januari een echte schaatsbaan tijdens het Winterfestijn Overbetuwe. Er worden op en rondom de schaatsbaan leuke activiteiten georganiseerd. Denk aan curling en nieuwjaarsschaatsen. Schaatsen aan en schaatsen maar! 

.. of in de ijshal Triavium!
Als je binnen op een grote ringbaan, ijshockeybaan of funbaan wilt schaatsen, kom dan naar ijshal Triavium in Nijmegen! De hal is tijdens de kerstvakantie elke dag geopend, zelfs op eerste dag en tweede Kerstdag. Kijk op de website voor meer informatie over de speciale evenementen, zoals discoschaatsen en familiemiddagen.

Lees verder

Kerstcadeaus


  TIP: ben je op zoek naar een leuk cadeau voor de feestdagen? Neem dan een kijkje in de Citystore op de Grote Markt in Nijmegen!

De leukste evenementen

Lekker naar buiten!

Kabouters spotten
Zit het weer mee? Ga dan lekker naar buiten! Wat je ook doet, de natuur in het Rijk van Nijmegen zal je verbazen. Vanuit Nijmegen loop je zo de Ooijpolder in. Rond de Hatertse en Overasseltse vennen sta je oog in oog met dassen, hermelijnen en wel 80 soorten vogels. Of ga samen op zoek naar de kabouters die in het bos van Beek-Ubbergen wonen! Zij hebben zich verstopt in paddenstoelen, maar ook in de allerdikste en oudste boom van Nederland, ‘de Kabouterboom’. Haal het kabouterboekje op bij de VVV en doe allerlei leuke opdrachten onderweg. Bekijk hier de route!

Op pad met de hond
Wist je dat je in recreatiegebied Berendonck een prachtige wandeling met je hond kunt maken? Van 1 oktober tot 1 mei mogen honden hier volop spelen, zwemmen en rennen. Niet alleen leuk voor je hond, maar je kunt zelf natuurlijk ondertussen ook genieten van een strandwandeling! Daarna kun je uiteraard lekker opwarmen met een warm drankje. Meer informatie over Berendonck en andere losloopgebieden?

Lees verder
Mooi besneeuwd landschap in de Ooijpolder bij Nijmegen.

Onze tips voor de donkere dagen

 • Een winterse pannenkoek

  Als je echt in winterse sferen wilt komen, dan kunnen een kop warme chocomel en een heerlijke pannenkoek natuurlijk niet ontbreken. Kom lekker binnen bij ‘t Hoogstraatje! Combineer je bezoek met de lichtsculpturenroute door de sfeervol verlichte binnenstad van Nijmegen en je dagje in winterse sferen is compleet!

  Een winterse pannenkoek
 • Voor de kleine speurneuzen

  In de Bastei is er een probleem: in een kist zit de Gouden Engel verborgen. Maar.. de code van het cijferslot is kwijt! Duik in het verhaal en help mee met het kraken van de code, door de gouden dieren in de Bastei op te sporen. Help jij mee om de Gouden Engel terug te vinden?

  Voor de kleine speurneuzen
 • Glazen Huis dit jaar in Nijmegen!

  Het welbekende Glazen Huis van 3FM’s Serious Request staat dit jaar op de Grote Markt in Nijmegen. Van 17 tot en met 24 december laten drie DJ’s zich opsluiten om vanuit het Glazen Huis verzoeknummers te draaien en geld op te halen voor het goede doel. Dit jaar gaat de opbrengst naar Stichting ALS Nederland. Kom je langs?

  Glazen Huis dit jaar in Nijmegen!
 • Kerstmarkt in Kranenburg

  Bezoek de sfeervolle Kerstmarkt in het Duitse grensdorp Kranenburg-Mehr met kraampjes, kerstbomen, glühwein en lekkernijen. Op 16 december vanaf 15.00 uur kun je jezelf hier onderdompelen in kerstsferen. En zeg nou zelf, een Duitse kerstmarkt is toch extra bijzonder!

  Kerstmarkt in Kranenburg

Dompel jezelf onder in warmte

Juist even de warmte opzoeken in de koude dagen? Dompel jezelf onder in de heerlijke thermale baden van Sanadome. Kom lekker tot rust in de sauna en geef jezelf of iemand anders een fijne beautybehandeling cadeau. Tussendoor of na afloop kun je lekker iets eten of drinken in een van de restaurants. Op 1e en 2e Kerstdag kun je genieten van het Flavours of the Worldbuffet Holiday edition en X-mas party met Dance DJ. En wist je dat je ook kunt blijven overnachten in het Sanadome-hotel? Bekijk hier de verschillende mogelijkheden.

Lees verder
Lees meer

Leuke inspiratie - voor later!