Via Romana

Type: Fietsroute
Afstand: 249,0 km

Via Romana

Type: Fietsroute
Afstand: 249,0 km

De langeafstandsfietsroute Via Romana leidt door het afwisselende landschap tussen Nijmegen en Xanten langs tal van Romeinse bezienswaardigheden.

De Via Romana leidt door het afwisselende landschap tussen Nijmegen en Xanten. De Via Romana is een langeafstandsfietsroute en bevat ook enkele deellussen voor de fietser die de route liever in étappes opdeelt. De fietsroute komt langs tal van Romeinse bezienswaardigheden.

Langeafstandsfietsroute

Deze 249 kilometer lange fietsroute voert je langs de geschiedenis van de Limesstraat en laat je onderweg de overblijfselen van 2000 jaar aan geschiedenis ontdekken. Zo kom je vanuit Nijmegen onder andere door het prachtige groene heuvellandschap in omgeving van Berg en Dal en fiets je over de grens langs de historische Duitse steden Kalkar, Kleve en Kranenburg. Wil je meer details weten over de Via Romana en de Limesstraat? Bekijk dan de Via Romana overzichtspagina met daarop alle route-étappes, informatie en bezienswaardigheden gebundeld!

Romeinse Limesstraat

Verheug je met de Via Romana dus op een reis door 2000 jaar geschiedenis! Deze cultuur-historische fietsroute leidt je door het Nederrijnse gebied tussen Xanten en Nijmegen en biedt je een grote verscheidenheid aan historische en landschappelijke bezienswaardigheden. De basis van de Via Romana is de eeuwenoude Romeinse Limesstraat, die als leger- en handelsroute nederzettingen en forten met elkaar verbond. Hierdoor zijn talrijke imposante overblijfselen van de Romeinse cultuur als attractie op deze route te beleven. 

Van Nijmegen naar Xanten

De beginpunten van de Via Romana fietsroute zijn de twee destijds belangrijkste Nederrijnse Romeinse vestigingen Ulpia Noviomagus Batavorum (het huidige Nijmegen) en de Colonia Ulpia Traiana (bij Xanten gelegen), die beide rond 100 n. C. stadsrechten kregen. Ondanks dat het belang van beide steden tegen het einde van het West-Romeinse tijdperk rond eind 5e eeuw afnam, behield de Limesstraat zijn status als belangrijke handelsstraat tussen Keulen en Nederland. De Limesstraat heeft onder andere in de middeleeuwen bijgedragen aan de welvaart van deze steden.

Fietsvakantie

De Via Romana is een ideale route om te gebruiken als basis voor je fietsvakantie. Je kunt de route eenvoudig verspreiden over meerdere dagen of een aantal van de losse étappes proberen. Plan een paar overnachtingen bij verblijfsaccommodaties op de route, dan heb je genoeg tijd om de vele overblijfselen uit het Romeinse tijdperk te bezoeken en te bekijken! Ga jij op pad om te ontdekken wat de Romeinen in de streek hebben achtergelaten? 

Deellussen - de Via Romana in étappes in Nederland en Duitsland

Voor de fietser die wat minder van lange afstanden houdt, is de Via Romana opgedeeld in 6 étappes. Deze deellussen volgen allemaal de hoofdroute van 249 kilometer. Je vind een overzicht van de deellussen op de Via Romana hoofdpagina. Afhankelijk van het gebied waar je naartoe gaat zijn er verschillende deellussen te fietsen.

Meer weten over de deellussen van de Via Romana? Fietsblogger Jessica van mooistefietsroutes.nl neemt je in haar blogs mee langs de Romeinen in de Via Romana etappe Nijmegen - Beek en de etappe Malden - Molenhoek

Afstand
249,0 km

Dit ga je zien

Startpunt: 6511 Nijmegen
1

Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59
6511 TB NIJMEGEN
2

De Bastei

De Bastei
De Bastei
Waalkade 83
6511 XR NIJMEGEN
De Bastei
3

Museumpark Orientalis

Museumpark Orientalis
Museumpark Orientalis
Profetenlaan 2
6564 BL HEILIG LANDSTICHTING
4

Het Aquaduct in Berg en Dal

Het Aquaduct in Berg en Dal
Oude Kleefsebaan 72
6572 AK BERG EN DAL
5

Pottenbakkerij Holdeurn Berg en Dal

Pottenbakkerij Holdeurn Berg en Dal
Oude Kleefsebaan
Berg en Dal
Pottenbakkerij de Holdeurn
6

Duivelsberg

Duivelsberg
Berg en Dal
7

Romeinse Wachttoren

Romeinse Wachttoren
Malden
Romeinse Wachttoren
8

Cuijk

Cuijk
Toeristisch Informatie Punt
Maasstraat 17
5431 EB Cuijk
9

Museum Ceuclum

Museum Ceuclum
Museum Ceuclum
Castellum 1
5431 EM Cuijk
10

Romeinse villa Plasmolen

Romeinse villa Plasmolen
Romeinse villa
Plasmolen
11

Kranenburg

Kranenburg
Tourist Info Center Alter Bahnhof
Bahnhofstraße 15
47559 Kranenburg
Kranenburg Mühlenturm
12

De Mühlenturm

De Mühlenturm
Mühlenstraße
47559 KRANENBURG
13

Kleef

Kleef
Wirtschaft, Tourismus & Marketing Stadt Kleve GmbH
Minoritenplatz 2
47533 Kleef
14

Rindern

Rindern
St. Willibrord Kirche
Drususdeich 76
47533 Kleve
Arenacum Rindern
15

Museum Schloss Moyland

Museum Schloss Moyland
Am Schloss 4
47551 Bedburg-Hau
16

Bedburg-Hau

Bedburg-Hau
Info-Center Moyland
Am Schloss 5
47551 Bedburg-Hau
17

Kalkar

Kalkar
Tourist-Information Kalkar
Grabenstraße 66
47546 Kalkar
Kalkar Raadhuis - Rathaus
18

Xanten

Xanten
Tourist Information Xanten
Kurfürstenstraße 9
46509 Xanten
Xanten Archaologischer Park
Eindpunt: Nijmegen

Kenmerken