Rustige fietsroutes in het Rijk van Nijmegen

In het Rijk van Nijmegen vind je tal van prachtige natuurgebieden en fietsroutes welke in elk seizoen de moeite waard zijn. Je wilt het rijk natuurlijk wel het liefst voor je alleen! Daarom hebben we in dit artikel een aantal rustige fietsroutes voor je op een rijtje gezet. Zo kan je met genoeg inspiratie op pad in Meimaand Fietsmaand! 

Over glooiende heuvels, langs wijngaarden en met uitzicht op rivieren: al fietsend zie je zoveel moois in het Rijk van Nijmegen langskomen. Daar hoef je echt niet voor naar het buitenland. Kies een route waarin je het eeuwenoude spoor van de Romeinen volgt of juist voor moderne kunstobjecten aan het water, die je verbeelding prikkelen. Met onderstaande fietsroutes ontdek je alle hoogtepunten in het Rijk van Nijmegen en kom je langs de leukste plekjes voor ontspanning.

Betuwse WOII route

De Betuwse WOII-route voert je langs bijzondere plekken die herinneren aan het oorlogsverhaal van deze regio. De Betuwe heeft een relatief onbekende, maar rijke geschiedenis over de Tweede Wereldoorlog. Diverse musea en monumenten in de regio houden de herinnering levend en vertellen over de Betuwe tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ontdek het verhaal van het ‘manneneiland’, overstromingen en de parachutelandingen in dit gebied. De fietsroute begint bij Camping Waalstrand en brengt je via landschapspark Lingezegen langs ‘de Vleugel’ en Landgoed Schoonderlogt. Het landgoed was tijdens de oorlog het hoofdkwartier van het 2e bataljon van de Amerikaanse strijdkrachten en werd bekend door de serie Band of Brothers. Ook fiets je langs Oorlogsmuseum Niemandsland in Gendt, het Betuws Oorlogsmuseum ‘The Island’ 1944-1945 en maak je kennis met het uiterwaardenlandschap dat in 1944 door de Duitsers onder water gezet werd.

Lees verder
Bekijk de route

Wijnroute Groesbeek

Wijnliefhebbers hoeven sinds een jaar of tien niet meer naar Frankrijk of de Eifel als ze langs druivenranken willen fietsen of wandelen. De omgeving van Groesbeek is door het heuvelachtige landschap en de bijzondere grondsoort uitermate geschikt voor wijnbouw. De omgeving ontwikkelde zich gedurende de afgelopen jaren dan ook tot een wijngebied, waar deze fietsroute je doorheen leidt. Inmiddels mag Groesbeek zich, met zijn mooie areaal aan wijnstokken, met trots hét wijndorp van Nederland noemen. Je start de ‘Wijnroute’ bij het Nederlands Wijnbouwcentrum, waar je kunt genieten van koffie, lunch en een proeverij van Groesbeekse wijnen met bijpassende lokale lekkernijen. Onderweg kom je langs de verschillende wijngaarden en -hoeves die het gebied rijk is. Behalve al het moois wat vanaf de fiets te zien is, is het ook zeker de moeite waard om even af te stappen. Maak bijvoorbeeld een tussenstop bij Wijnterras De Holdeurn en drink tussen de wijnranken een heerlijk glas wijn van eigen druiven!

Lees verder
Bekijk de route

Dijkgeheimen

Al fietsend langs gemalen, boerderijen, steenfabrieken en kastelen biedt Dijkgeheimen een wereld vol waterverhalen. Over het stiekem vissen in kasteelvijvers, kinderarbeid in de steenfabrieken, huizen die door het rivierwater zijn verslonden en over de noodzaak van onderhoud van dijken. 

Het rivierlandschap lijkt sereen, maar het is een en al oerkracht. Piketpaaltjes langs de fietstochten zijn dijkmagazijnen, jarenlang speelden ze een hoofdrol in het veilig leven aan de dijk. Als de kerkklokken onverwacht luidden, dan was het paniek. Iedereen moest naar het dijkmagazijn toe. Schoppen, zandzakken, waskaarsen, kruiwagens en veel meer stonden daar klaar om een dreigend gat in de dijk te dichten.

Lees verder
Bekijk de route

Meer inspiratie opdoen? - Bekijk deze fietsroutes!