Wandelen buiten de gebaande paden

Van wandelen wisten we het al; het is gezond voor je lichaam en geest. Maar wist je dat iets nieuws proberen dat ook is? Dus waarom niet het dubbele effect creëren? Met de gloednieuwe wandelnetwerken in het Land van Maas en Waal en de Betuwe kan het. Combineer wandelen met iets nieuws proberen en ontdek prachtige wandelgebieden buiten de gebaande paden.

Natuur en water in harmonie

De nieuwe wandelnetwerken van de Betuwe en het Land van Maas en Waal leiden je door een natuurlijke omgeving die rijk is aan water, flora en fauna. Vroeger gingen de grote rivieren in deze gebieden onverstoord hun gang. Dijkdoorbraken en overstromingen kwamen vaak voor, maar nu weet men het water beter te controleren. Dit uit zich in imposante dijken, dijkmagazijnen, vele (trek)pontjes en sluizen en gemalen. De omliggende natuur floreert en leeft in harmonie met het water. Je ontdekt het allemaal als je een wandeltocht maakt op de netwerken!

Probeer bijvoorbeeld eens de Struinroutes. Deze lopen onder andere door de uiterwaarden van Druten, Doornenburg en Bemmel. Je mag er eindeloos en waar je maar wilt door het groen rondstruinen. Wie weet zie je nog wel konikpaarden of bevers. Af van de gebaande paden heb je ook kans dat je bijzondere watervogels spot die je nog nooit eerder zag! Zoals de roerdomp, grote karekiet en zwarte stern.

Lees verder
Konikpaarden, Ooijpolder, Millingerwaard, Natuur

Verovering, bezetting en bevrijding

Naast prachtige natuur hebben de Betuwe en het Land van Maas en Waal ook een rijke geschiedenis waarover je al wandelend veel nieuwe dingen leert. Je ontdekt onderbelichte oorlogsgeschiedenis en je bezoekt bezienswaardigheden die herinneren aan tijden van verovering, bezetting en bevrijding. Wist je bijvoorbeeld dat de Betuwe tijdens de Tweede Wereldoorlog een centrum van oorlogsstrijd werd en een belangrijke rol speelde tijdens de bevrijding? Leer er meer over op onder andere de wandelroute ‘De Polen van Driel’ die onderdeel is van het wandelnetwerk van de Betuwe. De route is te starten in Driel en gemarkeerd met groene pijlen. Ontdek ook het fort in Pannerden; dit strategisch gelegen fort, op de splitsing van de Waal en het Pannerdensch Kanaal, was eeuwenlang schakelpunt in de verdediging van ons land.

Je eigen route plannen

Alle routes die deel uitmaken van de nieuwe wandelnetwerken, zijn voorzien van eenvoudig te volgen, gekleurde pijlen. Deze zijn ook voor mensen die kleurenblind zijn goed te onderscheiden. Erg praktisch, want zo kan alle aandacht uit naar de omgeving en ontdekt iedereen moeiteloos nieuwe plekjes!

Wil je liever je eigen wandelroute uitstippelen op het netwerk? Maak dan slim gebruik van de keuzepunten. Op de keuzepunten komen verschillende routes samen, zo kun je bij elk keuzepunt je wandelroute vervolgen of overstappen op een andere. Wil je een stuk bij je route aanplakken? Of neem je liever een kortere weg? Volg dan vanaf een keuzepunt naar keuze de kleur van je nieuwe route. De online wandelrouteplanner en (gedrukte) wandelkaarten maken het plannen nog eenvoudiger!

Lees verder

Op zoek naar meer routes? - Misschien zijn deze wat voor jou!